Gündem

Gündem Haberleri

Şuşa Beyannamesi imzalandı


Gündem 15.06.2021 17:00:00 0
Şuşa Beyannamesi imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülke arasında "Şuşa Beyannamesi"ni imzaladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bugün farklı bir heyecanın içerisindeyiz. Allaha hamdolsun ki daha verdiğimiz sözü bugün yerine getirmiş oluyoruz. 44 günlük bir savaşın ardından Karabağ sahiplerine hamdolsun eline geçmiş oldu. Ermeni mezaliminden, Ermeni işgalinden kurtulmuş oldu. Arkadaki fonda görülen bina aslında Ermeni mezaliminin ne yazık ki bu şaheserleri ne hale getirdiğinin bir ifadesi ve kardeşim de fon olarak basın toplantısında gayet anlamlı bir yeri seçmiş bulunuyor. Bir tarafta valilik binası obür tarafta da ne yazık ki Ermenilerin yerle yeksan etmek üzere oldukları bir bina. 15 Haziran Azerbaycan Milli Günü vesilesiyle Haydar Aliyevi rahmetle anmaktan geçemeyeceğiz.

Kahraman Azerbaycan ordusunun Karabağ zaferinin sevincini geçtiğimiz yıl Baküde beraberce paylaşmıştık. Ogün yine bambaşka bir heyecan vardı. 6 ay sonra bu defa kadim şehir Şuşada kendisi ile bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Azerbaycan halkının Karabağ zaferini bir kez daha tebrik ediyorum. Tarihte bir çok sanatçı yetiştirmiş kültür başkenti Şuşadan dünyaya vereceğimiz mesajların çok önemli olacağını düşünüyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=e5z-acIyRiQ

Karabağı yeniden ayağa kaldıracak çalışmaları takip ediyoruz. Türkiye olarak azadlık mücadelesinde olduğu gibi yeniden inşa faaliyetlerinde de kardeşlerimize her türlü katkıyı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.

Karabağ tekrar eski ihtişamına ve öz kimliğine kavuşacak. Bir yandan yıkımları telafi ederken diğer yandan da Karabağ ve Azerbaycan topraklarının bir daha böyle bir felaket yaşamaması için gereken tedbirleri alacağız.

Herkesi Azerbaycanın zaferini kabullenmeye davet ediyoruz. Bölgedeki herkes nefret ve tahrik siyasetinden vazgeçmelidir.

Ermenistanın kendisine uzatılan iyi niyet ve dayanışma elini tutmasını, ortak geleceği birlikte şekillendirme fırsatını iyi kullanmasını temenni ediyoruz. Altılı platformla birlikte artık istiyoruz ki bölge suhuletle, barış içerisinde yaşanan bir bölge olsun.

Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği toplantısını önümüzdeki aylarda Türkiyede yapacağız. Kimlikle seyahati 1 Nisan 2021 tarihinde başlatmış bulunuyoruz. Bu adım karşılıklı ilişkileri kolaylaştırarak birbirimizi daha da yakınlaştıracaktır.

Türkiye olarak kadim şehir Şuşada en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz.

"Azad edilmiş Şuşadayız"

Ortak basın toplantısında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyevin açıklamalarının satır başları şöyle;

Azat edilmiş Şuşadayız, dünyanın gözü bugün burada. Bu beyanname gelecek iş birliğimizin teminatıdır.

Karabağ Muharebesine başlanan günden bugüne Erdoğan, Azerbaycana net ve açık destek ilan etti.

En tehlikeli, bombaların düştüğü yerlere Türkiyenin basın mensupları geldi.

Biz muharebede Türk halkının dayanışmasını gördük. Türkiyenin verdiği desteği hiçbir zaman unutmayacağız.

Tarihi abidelerimizi yakıp talan ettiler, tarihi şehir Şuşanın işgalinde buraya bir bina bile dikmediler.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Müttefiklik Sözleşmesi"nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşmasına atıfta bulunuldu.


İnegöl'de olası olumsuzluklara 'Akıllı Şehir' önlemi İnegöl'de olası olumsuzluklara 'Akıllı Şehir' önlemi
Gölcük’te 79 milyon liralık altyapı yatırımı gerçekleştirdi Gölcük’te 79 milyon liralık altyapı yatırımı gerçekleştirdi
Çayırova’da Sıfır Atık Yaşam Sokağı kuruldu Çayırova’da Sıfır Atık Yaşam Sokağı kuruldu
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’den Bergama'ya ziyaret İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’den Bergama'ya ziyaret
İnegöl'e nefes aldıracak projede sona gelindi İnegöl'e nefes aldıracak projede sona gelindi