TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Birlikteliğimizi Daha Güçlü Hale Getirmeliyiz”


Yaşam 19.06.2020 00:57:00 0
TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Birlikteliğimizi Daha Güçlü Hale Getirmeliyiz”
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Özkan Kayacan, Isparta Uygulamalı Bilimler Ünivertesi’nin misafiri olarak Isparta’ya geldi. ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler’i makamında ziyaret eden TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Ziraat Fakültesi’ne ait ekili - dikili alanları ile laboratuvarları, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan alanları gezerek incelemelerde bulundu. 
Arazi gezi ve incelemelerinin ardından ‘TAGEM Projeleri İstişare’ toplantısı gerçekleştirildi. 
Toplantıda, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül açılış konuşması yaparak fakülte hakkında bilgiler verdi. 
Daha sonra kürsiye çıkan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Özkan Kayacan, TAGEM’in şu anda yaklaşık 200 bin dekar araziyi işlediğini ifade ederek, bu alanın kendilerine yetmediğini söyledi. Genel Müdür Kayacan, “Şu anda 48 enstitüde çalışıyoruz, çalışmadığımız konu yok. Sadece eksik olduğumuz konu mekanizasyon. Bu konuda da enstitü kurmak için çalışıyoruz. Özellikle tarım 4.0, akıllı tarım ve robot teknolojisinin tam geliştiği bir dönemdeyiz. Bununla ilgili adımlar atıyoruz. En önemli yaptığımız işlerden birisi de TAGEM’i güncelliyoruz. Klasik olarak mevcut devlet memuru mantığıyla yürüyen değil, hedefi ortaya koyan, bu hedef doğrultusunda çalışan bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Tabiri caizse sistem kurmaya çalışıyoruz. Kendi kendine yeten bir ülkeyiz.  Tohum konusunda iddialı çalışmalara imza atıyoruz Türkiye’deki buğday tohumların yüzde 75’i sadece TAGEM’deki ıslahçılar tarafından geliştiriliyor. Buna özel sektörü dahil ettiğiniz zaman Türkiye’deki buğday tohumumun yüzde 95-96’sı yerli ve milli tohumdur. Arpa tohumunda bu rakam yüzde 77-80’lere çıkmakta, özel sektördeki yerli firmaları da koyduğunuzda yüzde 100’lere ulaşıyor. Hububat, yulaf ve çavdarı koyduğunuzda kendi kendine yeten bir ülkeyiz. Sıkıntılı olduğumuz noktalar da var ancak o konularda güdümlü projeler yapıyoruz. Ayrıca Adana’da 6 nesli bir araya sığdıran generasyon atlatma seramızı faaliyete soktuk. Edirne’de generasyon atlatma seramızı kuruyoruz, İzmir’de 4 yılı tek yıla düşüren generasyon atlatma seramızı kurduk. Dünyada ne varsa hepsi Türkiye’de olacak dedik ve bu konudaki altyapı çalışmalarına önem verdik. Tüm bu çalışmalardaki ana unsur çiftçilerimizin girdilerini ucuzlatmak, çiftçimizin ürünlerine değer katmak ve katma değeri yüksek ürünler hale getirmek. İlk traktörler Eylül ayının 15’i veya Eylül sonu gibi sahaya inmeye başlayacak.  Elektrikli traktör üretiminde fabrika çalışması bitti, bantları kuruluyor. Nasip olursa birkaç ay içerisinde elektrikli traktörümüz Türk çiftçimizin hizmetine sunulacak. İlk traktörler Eylül ayının 15’i veya Eylül sonu gibi sahaya inmeye başlayacak” ifadelerini kullandı. 
Son olarak konuşan ve ISUBÜ ve uygulamalı eğitim konusunda bilgiler veren Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgi alanına giren Orman, Su Ürünleri ve Ziraat gibi fakültelerin 3’ünün bir arada bulunduğu tek Üniversiteyiz. Bu avantajımızı kimseye kaptırmayacağız, olumlu yönde projelerle tescillenmiş zirai ürünlerimizle taçlandırmayı hedefliyoruz.” dedi. İki kurum arasında işbirliği konularında fikirlerini anlatan Rektör Diler, “ISUBÜ olarak hem eğitimci kadromuzla hem de teknik alt yapımızla karşılık işbirliği ile çalışmaya hazırız. Güdümlü bir proje çalışmak istiyoruz. Yüksek bütçeli, adı konulmuş ve hakikaten sahaya yansıyan güdümlü projemizi buradan sizlere teklif ediyoruz. ” dedi. 
Konuşmaların ardından ilgili bölüm başkanları projeleri hakkında kısa sunumlar yaptı, karşılık sorular sorulup cevaplar verildikten sonra hatıra fotoğrafı çekimiyle toplantı sona erdi. 
TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, “en uzun kaldığım üniversite burası oldu. Güzel verimli bir gün geçirdik, inşallah devamı da güzel neticelenir”  dedi. Rektör Diler, ziyaretlerinden dolayı Genel Müdür Kayacan’a teşekkür etti.

ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü