TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Birlikteliğimizi Daha Güçlü Hale Getirmeliyiz”


Yaşam 19.06.2020 00:57:00 0
TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Birlikteliğimizi Daha Güçlü Hale Getirmeliyiz”
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Özkan Kayacan, Isparta Uygulamalı Bilimler Ünivertesi’nin misafiri olarak Isparta’ya geldi. ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler’i makamında ziyaret eden TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Ziraat Fakültesi’ne ait ekili - dikili alanları ile laboratuvarları, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan alanları gezerek incelemelerde bulundu. 
Arazi gezi ve incelemelerinin ardından ‘TAGEM Projeleri İstişare’ toplantısı gerçekleştirildi. 
Toplantıda, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül açılış konuşması yaparak fakülte hakkında bilgiler verdi. 
Daha sonra kürsiye çıkan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Özkan Kayacan, TAGEM’in şu anda yaklaşık 200 bin dekar araziyi işlediğini ifade ederek, bu alanın kendilerine yetmediğini söyledi. Genel Müdür Kayacan, “Şu anda 48 enstitüde çalışıyoruz, çalışmadığımız konu yok. Sadece eksik olduğumuz konu mekanizasyon. Bu konuda da enstitü kurmak için çalışıyoruz. Özellikle tarım 4.0, akıllı tarım ve robot teknolojisinin tam geliştiği bir dönemdeyiz. Bununla ilgili adımlar atıyoruz. En önemli yaptığımız işlerden birisi de TAGEM’i güncelliyoruz. Klasik olarak mevcut devlet memuru mantığıyla yürüyen değil, hedefi ortaya koyan, bu hedef doğrultusunda çalışan bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Tabiri caizse sistem kurmaya çalışıyoruz. Kendi kendine yeten bir ülkeyiz.  Tohum konusunda iddialı çalışmalara imza atıyoruz Türkiye’deki buğday tohumların yüzde 75’i sadece TAGEM’deki ıslahçılar tarafından geliştiriliyor. Buna özel sektörü dahil ettiğiniz zaman Türkiye’deki buğday tohumumun yüzde 95-96’sı yerli ve milli tohumdur. Arpa tohumunda bu rakam yüzde 77-80’lere çıkmakta, özel sektördeki yerli firmaları da koyduğunuzda yüzde 100’lere ulaşıyor. Hububat, yulaf ve çavdarı koyduğunuzda kendi kendine yeten bir ülkeyiz. Sıkıntılı olduğumuz noktalar da var ancak o konularda güdümlü projeler yapıyoruz. Ayrıca Adana’da 6 nesli bir araya sığdıran generasyon atlatma seramızı faaliyete soktuk. Edirne’de generasyon atlatma seramızı kuruyoruz, İzmir’de 4 yılı tek yıla düşüren generasyon atlatma seramızı kurduk. Dünyada ne varsa hepsi Türkiye’de olacak dedik ve bu konudaki altyapı çalışmalarına önem verdik. Tüm bu çalışmalardaki ana unsur çiftçilerimizin girdilerini ucuzlatmak, çiftçimizin ürünlerine değer katmak ve katma değeri yüksek ürünler hale getirmek. İlk traktörler Eylül ayının 15’i veya Eylül sonu gibi sahaya inmeye başlayacak.  Elektrikli traktör üretiminde fabrika çalışması bitti, bantları kuruluyor. Nasip olursa birkaç ay içerisinde elektrikli traktörümüz Türk çiftçimizin hizmetine sunulacak. İlk traktörler Eylül ayının 15’i veya Eylül sonu gibi sahaya inmeye başlayacak” ifadelerini kullandı. 
Son olarak konuşan ve ISUBÜ ve uygulamalı eğitim konusunda bilgiler veren Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgi alanına giren Orman, Su Ürünleri ve Ziraat gibi fakültelerin 3’ünün bir arada bulunduğu tek Üniversiteyiz. Bu avantajımızı kimseye kaptırmayacağız, olumlu yönde projelerle tescillenmiş zirai ürünlerimizle taçlandırmayı hedefliyoruz.” dedi. İki kurum arasında işbirliği konularında fikirlerini anlatan Rektör Diler, “ISUBÜ olarak hem eğitimci kadromuzla hem de teknik alt yapımızla karşılık işbirliği ile çalışmaya hazırız. Güdümlü bir proje çalışmak istiyoruz. Yüksek bütçeli, adı konulmuş ve hakikaten sahaya yansıyan güdümlü projemizi buradan sizlere teklif ediyoruz. ” dedi. 
Konuşmaların ardından ilgili bölüm başkanları projeleri hakkında kısa sunumlar yaptı, karşılık sorular sorulup cevaplar verildikten sonra hatıra fotoğrafı çekimiyle toplantı sona erdi. 
TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, “en uzun kaldığım üniversite burası oldu. Güzel verimli bir gün geçirdik, inşallah devamı da güzel neticelenir”  dedi. Rektör Diler, ziyaretlerinden dolayı Genel Müdür Kayacan’a teşekkür etti.
Gençlik ve spor il müdürü Kaya’nın başarılı yönetimi göz dolduruyor Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürü Çağrı Murat Kaya, tesisleşme hamleleri, gençlik projeleri ve spor altyapısına yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Kaya’nın vizyoner yönetimi, Isparta’yı gençlik ve spor kenti olma yolunda ileriye
Domates yüklü kamyon dereye uçtu, sürücü ağır yaralı Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Yusufça beldesinde sabah saatlerinde meydana gelen trafik kazasında, domates yüklü bir kamyon virajı alamayarak dereye uçtu. 35 DDR 78 plakalı aracın sürücüsü kazada ağır yaralandı.
Akseki'de yangın evlere sıçradı: 3 ev zarar gördü Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Bademli Mahallesi'nde çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılarak evlere sıçradı. Yangında 3 evin zarar gördüğü bildirildi.
CHP Lideri Özgür Özel'den Manavgat Açıklaması: “Utanç İçindeyiz” CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manavgat Belediyesi’ndeki rüşvet skandalıyla ilgili “Onu aday yaptığımız için büyük bir utanç içindeyiz” dedi. 15 Temmuz gecesi Meclis’e nasıl gittiğini anlattı, ‘Terörsüz Türkiye’ sürecine destek ve
Şamil Tayyar'dan 15 Temmuz paylaşımı HTS kayıtları açıklanırsa yüreğimiz kaldırmaz AK Parti eski milletvekili Şamil Tayyar, 15 temmuz darbe girişimine ilişkin yaptığı paylaşımda Başsavcı Akın Gürlek'i o gecenin HTS kayıtlarını açıklamaya çağırarak "Gereği yapılırsa o kadar çok makam boşalır ki bunu da yüreğimiz