TEKRARLAYAN OMUZ ÇIKIKLARINDA ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ!

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Recep Dinçer, Tekrarlayan Omuz Çıkıkları Hakkında Önemli Bilgiler Verdi.


Sağlık 7.11.2022 22:52:00 0
TEKRARLAYAN OMUZ ÇIKIKLARINDA ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ!

Vücudumuzun en hareketli eklemi omuz eklemidir. Bu hareketli yapısı çıkık riskini de beraberinde getirir. Omuz eklemi vücudumuzu korumak için en çok kullandığımız eklemlerden biri olması nedeniyle sık sık yaralanır ve her yaşta görülebilir. Omuz çıkıklarına kırık, damar ve sinir yaralanmaları eşlik edebilir.
 
Omuz Çıkığı Belirtileri Nelerdir? 
Genellikle travma sonucu oluşan omuz çıkıkları oldukça ağrılıdır. En sık rastlanan belirtiler:
·        Omuz ve çevresinde şiddetli ağrı, 
·        Hastanın belirgin şekilde kolunu kullanamaması (hatta diğer eli ile kolunu taşıması),
·        Omuz eklemi bölgesinin görüntüsünde simetri/şekil bozukluğudur.
Omuz çıkığı belirtileri gösteren hastaların omuz ekleminin röntgeni çekilir. Bu sayede omuz çıkığı ile birlikte oluşan kırıklar varsa bunlar görülür. Ayrıca röntgen ile çıkığın yönü tespit edilir ve böylece omuz yerine yerleştirilir. 
 
Daha sonra Manyetik Rezonans (MR) çekilmelidir. Bu sayede omuz çıkığı ile birlikte oluşan kemik ve yumuşak doku yaralanmaları, bağ, tendon, labrum yaralanmaları olduysa bunlar da tespit edilmiş olur. 
 
Omuz Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Omuz çıkığının ameliyatsız tedavisini, eğer çıkık uygun ise, belli manevralar ile yerine oturtma oluşturur. Omuz çıkığının yönü belirlendikten sonra belli manevralarla yerine yerleştirilebilir. Bu işleme “omuz çıkığı redüksiyonu” denir. Redüksiyon öncesinde hastaya omuz kaslarını gevşetici ve yatıştırıcı ilaçlar verilir, ardından çıkık omuz manevralar ile yerine yerleştirilir. Omuz yerine yerleştiği zaman çıkığın neden olduğu ağrı geçer, hasta rahatlar.
 
Yerleştirmeyi takiben kontrol röntgeni çekilerek omuzun yerleşim yeri gözlenir. Sonrasında omuz çıkığı bandajı ile omzun hareketsiz kalması sağlanır. Bu işlemler kesinlikle bir hekim tarafından ve hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
 
Omuz Çıkığı Sonrasında İyileşme Ne Kadar Sürer?
Çıkık ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi edildikten 2 hafta sonra, hastalar omuz ekleminde hareket kısıtlılığı açısından tekrar hekim tarafından değerlendirilir. Genellikle redüksiyondan 2-3 hafta sonra omuz bandajı çıkartılabilir ve hastaya hareket aralığı kısıtlı ve hafif fizik tedavi hareketleri verilir. Fizyoterapist eşliğinde iyileşme süreci 4-6 hafta kadardır.
 
Fizik tedavide omuz kasları ve omuz hareket kabiliyetini güçlendirici hareketler temel alınarak hastaya egzersiz planlaması yapılır. Fizik tedavi sürecinde hastanın ağrıları olabileceği için hastaya ağrı kesici ya da kas gevşetici ilaçlar verilebilir. 
Omuz Çıkığı Tekrarlarsa Ne Olur?
Omuz çıkıkları omzun ilk çıktığı yaşa göre tekrarlama olasılığı değişen bir rahatsızlıktır. Eğer omzunuz ilk kez 18-20 yaşlarında çıktıysa %80 olarak tekrar çıkacaktır. Eğer omzunuz ilk kez 20-40 yaş aralığında çıktıysa bu oran %60'a düşer. Yaşınız 40 veya üzerindeyse ve ilk kez omzunuz çıktıysa genelde bu omuz çıkığıyla birlikte eşlik eden omuz kasları yırtıkları görülür. 
 
Tekrarlayan ve altta yatan travma gibi sebep içeren omuz çıkıkları ameliyatla tedavi edilir. 
Birden çok omuz çıkığı olduğunda cerrahi tedavi seçeneği düşünülmez. Fakat genç ve aktif olarak spor yapan bireylerin omzu ilk defa çıkmış olsa bile cerrahi tedavi tercih edilmelidir.
 
Cerrahi tedavinin açık ve kapalı olmak üzere iki yöntemi bulunur. Fakat günümüzde kapalı olarak bilinen Artroskopik tedavi ilk uygulanan cerrahi yöntem olarak yerini almıştır. 
 
Omuz Artroskopisi Nedir?
Artroskopi yöntemi sayesinde küçük 1 cm lik kesiler ile omuz ekleminin içi görülebilir ve burada kapalı ameliyat yapılabilir. Bu ameliyat ve görüntüleme işlemi için artroskop adı verilen ince, uzun ve ışıklı bir alet kullanılır. Ameliyat sırasında artroskop olarak adlandırılan bu cihaz sayesinde eklemin içinden alınan canlı video görüntüleri ekranda görülebilir. Bu sayede, omuzda oluşan sorunlar rahatlıkla tespit edilerek tedavi edilebilir. Bu ameliyat ile çok küçük kesiler yapıldığı için hastanın ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci de açık ameliyata oranla daha az acılı ve daha kısa olacaktır. 
 
Omuz Artroskopisinin Risk ve Komplikasyonları Nelerdir?
·        Omuzda tutukluk ve sürekli ağrı,
·        Kanama ya da kan pıhtılaşması,
·        Enfeksiyon,
·        Sinir ya da damar hasarıdır.

Omuz artroskopisi ile sadece omuz çıkıkları tedavi edilmez. Artroskopi ile diğer omuz yaralanmalarının da tedavisi yapılmaktadır. 
 
Tekrarlayan Omuz Çıkığı Sonrası Ne Zaman Spora Başlanabilir?
Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Artroskopi sonrası kliniğimizde Spor Hekimliği tarafından tüm hastalarımıza omuz rehabilitasyon protokolü uygulanmaktadır. Rehabilitasyon süreci Spor Hekimliği ile koordineli olarak tarafımızca takip edilmektedir. Rehabilitasyon süreci tamamlandığında 6 ay kadar temas sporlarından uzak kalınması, egzersiz programının her gün düzenli olarak uygulanması, spor yaparken omuz koruyucular kullanılması, özellikle düşme gibi ani el ve kol hareketlerinin kullanılacağı travmalara karşı alınması önerilir.
                  
 
Dr. Öğretim Üyesi Recep Dinçer
SDÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı


Modacı Özlem Değirmen’den bayramda şıklık tüyoları Modacı Özlem Değirmen’den bayramda şıklık tüyoları
Hitachi Astemo Türkiye’de Mesut Sancaklı dönemi Hitachi Astemo Türkiye’de Mesut Sancaklı dönemi
Kültürel 5 bin 'GençKart'landı! Kültürel 5 bin 'GençKart'landı!
Başkan Büyükkılıç, KAYÜ’de öğrencilerle iftar sofrasında buluştu Başkan Büyükkılıç, KAYÜ’de öğrencilerle iftar sofrasında buluştu
Kocaeli'de çiftçinin yüzü gülüyor Kocaeli'de çiftçinin yüzü gülüyor