Türk bilim insanı Prof. Dr. Aykut Özkul, virüsün izolasyonunda ilk adımı tamamladı


Gündem 5.04.2020 23:29:00 0
Türk bilim insanı Prof. Dr. Aykut Özkul, virüsün izolasyonunda ilk adımı tamamladı

Türk bilim insanı Prof. Dr. Aykut Özkul, koronavirüse enfeksiyonunun var ettiği Kovid-19 hastalığı için serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan Sars-Cov-2 virüsün izolasyonunu başardıklarını açıklaması büyük bir umut oldu. Bir köşe yazarına yaptığı açıklamada Prof. Dr. Aykut Özkul, “Bizim çabamız tamam ama biz de TUBİTAK’ın desteği ile Fakültemizde ürettik; ulusal kaynak haline getirdik. Tüm bilim insanlarına, ilaç ve aşı çalışanlara sunmaya hazırız!” dedi. Ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği de sosyal medya hesabından, Prof. Dr. Aykut Özkul için bir tebrik mesajı yayınladı. Mesajda, “Son derece önemli ve sevindirici çalışmasından dolayı sayın hocamızı ve ekibini kutluyor, teşekkür ediyor, bundan sonraki süreçte başarılar diliyoruz.” denildi.

Dünya genelinde koronavirüsü ile ilgili aşının çıkıp çıkmayacağı, hangi ülkenin virüse karşı aşı bulacağı konusu tartışılıyor. Türkiye'de birçok bilim insanı koronavirüsü enfeksiyonu nedeniyle oluşan Kovid-19 hastalığı için aşı için araştırma yapıyor. Koronavirüs hakkında serum, aşı ve ilaç üretimi için çalışmalar sürerken Türk bilim insanı Prof. Dr. Aykut Özkul Sars-Cov-2 virüsün izolasyonunu başardıklarını duyurdu.

SERUM, AŞI VE İLAÇ ÜRETMENİN İLK ADIMI GERÇEKLEŞTİ

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve A.Ü. Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü olarak çalışan Prof. Dr. Aykut Özkul, koronavirüse enfeksiyonunun var ettiği Kovid-19 hastalığı için serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan SARS-COV-2 virüsün izolasyonunu başardıklarını açıklaması büyük bir umut oldu.

PROF. DR. AYKUT ÖZKUL: "TUBİTAK DESTEĞİYLE FAKÜLTEMİZDE ÜRETTİK"

Bir köşe yazarına yaptığı açıklamada Prof. Dr. Aykut Özkul, ""Temel hedef aşı ve tedavi sürecinde yapılacak olanlar. Burada yaptığımız ise hasta insan bedeninde var olan virüsü alıp, laboratuvarda yaşatmaya başlamamız. Bir insan bünyesinden çıkarıp, laboratuvarda da üreyip yaşayabilecek hale getirmemiz. Sağlık ekibine katkı için üzerinde ilaç ve aşı denemesi yapılacak hale getirmemiz. Bu bir ulusal kaynak olarak kullanabileceğimiz bir virüs elimizde mevcut, ilaç ve aşı çalışması yapan kim varsa onlara da veririz. Çünkü bizim çabamız tamam ama biz de TUBİTAK'ın desteği ile Fakültemizde ürettik; ulusal kaynak haline getirdik. Tüm bilim insanlarına, ilaç ve aşı çalışanlara sunmaya hazırız" dedi.

Antalya’da esnaf odaları seçimleri gerildi: Bürokrasi iddiaları gündemde AESOB’a bağlı esnaf odalarında süren seçimler, muhalif adaylara yönelik baskı iddialarıyla gölgelenirken, bürokrasinin sürece müdahil olduğu öne sürüldü.
Türel’in tepkisi haberleri sildirdi Menderes Türel’in sosyal medyadan yaptığı sert açıklamanın ardından, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Can Okan Kıran’ın iddialarını haberleştiren bazı internet sitelerinin içerikleri yayından kaldırması dikkat çekti.
Kepez’de çevre kirliliğine sıfır tolerans Kepez Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi ekipleri, 2025 yılında ilçe genelinde gerçekleştirdiği denetimler sonucunda çevre kirliğine neden olan kişi ve işletmelere ait 98 araç plakasına toplam 3 milyon 12 bi
Tarım ihracatı Antalya’yı taşıdı Antalya’nın ocak ayı ihracatı yüzde 6,2 artarak 190,3 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracatın yüzde 67’sini tarım ve tarıma dayalı ürünler oluşturdu.
Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun SDÜ Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Mustafa Korkmaz, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında, kanserle mücadele farkındalığının artırılması ve erken tanının önemine dikkat çekmek amacıyla şu öne