Türkiye Diyarbakır anneleri için ayakta


Gündem 25.09.2019 23:18:00 0
Türkiye Diyarbakır anneleri için ayakta

Diyarbakır annelerine destek çığ gibi büyüyor. Türkiye, onlara destek için meydanlardaydı. 81 ilde sivil toplum kuruluşları Diyarbakır annelerinin evlat nöbetine destek verdi.

 

"Diyarbakır annelerinin sessiz çığlığını destekliyoruz" dediler. 81 ilde bir araya gelip Diyarbakır'da evlat nöbeti tutan annelere destek verdiler. Türkiye adeta onlar için tek yürek oldu. Pankartlar açıldı, teröre lanet sloganları atıldı.

Çocuklarına kavuşma ümidiyle 3 Eylül'de sorumlu tuttukları HDP'nin Diyarbakır il binası önüne gelen ailelerin başlattığı oturma eylemi devam ediyor.

81 ilde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, evlat nöbeti tutan ailelerin mücadelelerine destek olmak için eş zamanlı olarak bildiri okudu.

Bildiri ile uluslararası camianın da Diyarbakır annelerinin yanında olmaları için çağrıda bulunuldu. Terör lanetlendi.

 

Evlat nöbeti tutan annelerinin yanında olduklarını dile getiren sivil toplum kuruluşu temsilcileri, "Anneler teröre baş kaldırıyor", "PKK annelerin ayaklarının altında kalacak", "terörü lanetliyoruz", "annelerin onurlu direnişinin yanındayız" gibi pankartlarla Diyarbakır annelerinin sessiz çığlığına destek verdiler.

Sivas

Sivas Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan Kübra Yaraş, tarihin Diyarbakır annelerini ve teröre meydan okuyan direnişlerini saygıyla yazacağını söyledi. Günlerdir yaşanan evlat nöbetlerinde tarifi imkansız acılara şahit olunduğunu belirten Yaraş, "Evladımın ölüsüne bile razıyım' diyen annelerin masum ve insani direnişinin yanında olmak, hepimizin boynun borcudur. Bizler Edirne'den Kars'a tek yürek olmuş kadınlar ve anneler olarak anne acısının etiketi olmaz diyor, yerel, ulusal ve uluslararası kamuoyunu Diyarbakır'daki annelerin yanında olmaya davet ediyoruz." dedi. Açıklamaya çeşitli sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri destek verdi.

Şırnak

Şırnak'ta çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ve şehit anneleri bir araya gelerek terörü lanetledi.

Eyleme katılan kadınlar adına açıklamada bulunan Şerife Atak, Diyarbakır'daki ailelerin yaptığı eylemin teröre en büyük darbeyi vuracak iradeyi ortaya koyduğuna inandıklarını söyledi. Atak, "Bu duruş ve cesaret, terör örgütünün ağına düşmüş her evlada ve annesine umut oldu. 3 Eylül’den bu yana tam 23 gündür Diyarbakır’da yeni annelerin katılımı ile büyüyen bu sessiz çığlık, dünya üzerindeki terörün tümüne 'dur' diye haykıran güçlü bir sese dönüştü. İnanıyoruz ki azimle seslerini yükselten kadınlar, terör örgütlerinin hain emelleri için Fırat’ın ve Dicle’nin kuzularının kurban edilmesine izin vermeyecektir. Diyarbakır’da toplanan annelerin günlerdir ve hatta yıllardır süren mücadelesinde, kadınlar olarak tek yürek ve tek dua olduk. Biz de bugün Şırnak'taki kadın sivil toplum temsilcileri olarak, Diyarbakır’da evlat nöbeti tutan annelerin yanında bedenen olamasak da onların ‘ne pahasına olursa olsun’ diyerek teröre karşı gösterdikleri kararlı duruşlarının yanındayız. Annelerin başlattığı bu hareket karşısında karanlık yapıların yıkılacağına gönülden inanıyoruz" dedi.

İzmir

İzmir, Manisa, Denizli, Aydın ve Uşak'ta kadın sivil toplum örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri, evlatlarını terör örgütünün elinden kurtarabilmek için nöbet tutan Diyarbakır annelerine destek amacıyla basın açıklaması yaptı.

İzmir'de Konak Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, "Terörü anneler bitirecek" yazılı döviz taşıdı, "İzmir, Diyarbakırlı annelerin yanında" pankartı açtı.

Grup adına açıklama yapan MÜSİAD İzmir Şubesi Kadın Çalışma Kurulu Üyesi Esra Garagon Etlik, annelerin Diyarbakır'da başlattığı onurlu duruşu desteklediklerini belirtti.

"Tarih, Diyarbakır'daki anneleri ve teröre meyan okuyan direnişlerini saygıyla yazacaktır." diyen Etlik, her şeyi göze alarak evlatlarının dönmesini isteyen annelerin "Başka canlar yanmasın." diye çıktıkları yolda zafere ulaşacağını söyledi.

Günlerdir yaşanan evlat nöbetlerinde tarifi imkansız acılara şahit olduklarını ifade eden Etlik, "Evladımın ölüsüne bile razıyım." diyen annelerin masum ve insani direnişinin yanında bulunmanın herkesin boynunun borcu olduğunu kaydetti.

Hacire annenin başlattığı duruş ve cesaretin, terör örgütünün ağına düşen her evlada ve annesine umut olduğunu vurgulayan Etlik, "Tam 23 gündür Diyarbakır'da yeni annelerin katılımıyla büyüyen bu sessiz çığlık, dünya üzerindeki terörün tümüne 'dur' diye haykıran güçlü bir sese dönüştü." ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kadınlar "Beşiği sallayan dünyayı sallar." ve "Diyarbakır anneleri yalnız değildir." sloganı attı.

"Türkiye, annelerinin yanında"

Aydın'da İstasyon Meydanı'nda toplanan kadınlar ise "Analarla biriz, beraberiz", "Teröre karşı tek ses tek yürek", "Türkiye annelerinin yanında" yazılı dövizler taşıdı.

Grup adına açıklama yapan Hülya Şeker, ülkenin geleceğine, refahına, birlik ve beraberliğine zarar vermeye çalışan terör örgütlerine ve siyasi uzantılarına karşı yıllardır topyekun mücadele içinde olunduğunu belirtti.

Diyarbakır'da nöbet tutan annelerin yanında olduklarını kaydeden Şeker, "İnanıyoruz ki azimle seslerini yükselten kadınlar, terör örgütlerinin hain emelleri için Fırat ve Dicle'nin kuzularının kurban edilmesine izin vermeyecektir." dedi.

"Annelerin iradesi terörü durduracak"

Denizli'de, ellerinde terörü lanetleyen ve Diyarbakırlı annelerin yanında olduklarını belirten döviz ve pankartlarla 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Tuğba Kılıç, ülkenin her yanında annelerin bu çığlığına destek olmak için toplandıklarını kaydetti.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kadın Meclisi Başkanı Bilsen Özen ve Beyaz Ay Derneği Denizli Şube Başkanı Dilek Kahveci de yaptıkları açıklamalarda terörü lanetleyerek, Diyarbakır annelerine desteklerini açıkladı. 

"Tarih, Diyarbakır'daki anneleri ve teröre meydan okuyan direnişlerini saygı ile yazacaktır"

Van Cumhuriyet Caddesi'ndeki Kent Meydanı'nda bir araya gelen ve ellerinde "Vanlı kadınlardan Diyarbakır'da evlat nöbetinde olan analara selam olsun" yazılı pankart bulunan kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Esma Uludağ, annelerin Diyarbakır'da başlattığı onurlu direnişlerine destek olmak üzere 81 ilde eş zamanlı olarak toplandıklarını söyledi.

Uludağ, bu direnişin teröre en büyük darbeyi vuracak iradeyi ortay koyduğuna yürekten inandıklarını belirterek, "Tarih, Diyarbakır'daki anneleri ve teröre meydan okuyan direnişlerini saygı ile yazacaktır. Bulundukları şehirlerde, siyasi ve toplumsal yalnızlaştırılma dahil, her şeyi göze alıp evlatlarının dönmesini isteyen anneler, başka canlar yanmasın diye çıktıkları yolda inşallah zafere ulaşacaklardır." dedi.  

"Bedenen orada olamasak da..."

Uşak Kardeşlik Platformu üyesi kadınlar da Tiritoğlu Parkı'nda toplandı.

Platform sözcüsü Rümeysa Taşçı, annelerin direnişinin teröre en büyük darbeyi vuracağını, annelerin meydan okumasının ülke geneline yayıldığını dile getirdi.

Taşçı, "Duyduğumuz 'Yeter artık.' feryadına destek vermek, safları sıklaştırmak, bir ve beraber olduğumuzu göstermek, evlatlarımıza ve geleceğimize sahip çıkmak hepimizin vicdani borcudur. Bizler bedenen Diyarbakırlı annelerin yanında olamasak da onların teröre karşı gösterdiği kararlı duruşun yanındayız." ifadelerini kullandı. 

Tekirdağ

Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de, kadın sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri, Diyarbakır'da evlatlarını kurtarabilmek için nöbet tutan annelere destek amacıyla basın açıklaması yaptı.

Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutarak 3 Eylül'de partinin il başkanlığı binası önüne gelen Diyarbakır annelerinin başlattığı oturma eylemi sürüyor.

Oturma eylemine devam eden annelere destek için Tekirdağ Hasan Ali Yücel Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, "Teröre lanet annelere destek", "Anaların yanında, PKK'nın karşısındayız" ve "Annelerin acılarına duyarsız kalmayın" dövizleri taşıyarak terörü lanetledi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Sağlık-Sen Tekirdağ Kadınlar Komisyonu Başkanı Yasemin Keskin, annelerin başlattığı direnişin, teröre en büyük darbeyi vuracak iradeyi ortaya koyduğuna inandıklarını söyledi.

Keskin, tarihin, Diyarbakır'daki anneleri ve teröre meydan okuyan direnişlerini saygıyla yazacağını ifade ederek, "Bulundukları şehirlerde siyasi ve toplumsal yalnızlaştırma dahil her şeyi göze alıp evlatlarının dönmesini isteyen anneler, 'başka canlar yanmasın' diye çıktıkları yolda inşallah zafere ulaşacaktır." dedi.

Herkesin, "Evladımın ölüsüne bile razıyım" diyen annelerin masum ve insani direnişinin yanında olması gerektiğini vurgulayan Keskin, "Edirne'den Kars'a tek yürek olmuş kadınlar ve anneler olarak anne acısının etiketi olmaz diyor, yerel, ulusal ve uluslararası kamuoyunu Diyarbakır'daki annelerin yanında olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

Kırklareli

Şevket Dingiloğlu Parkı'nda bir araya gelenler, "Evlat nöbetinde Diyarbakırlı annelerin yanındayız" pankartı açtı.

Basın açıklamasını okuyan Sibel Doğruöz, günlerdir yaşanan evlat nöbetlerinde, tarifi imkansız acılara şahit olduklarını ifade etti.

Ülkenin geleceğine, refahına, birlik ve beraberliğine zarar vermeye çalışan terör örgütlerine ve siyasi uzantılarına karşı yıllardır topyekun mücadele içerisinde olduklarına işaret eden Doğruöz, "Vatan uğruna verdiğimiz şehitlerimizin kanı, evlatlarımız için döktüğümüz gözyaşı halen kurumadı." dedi.

Mersin

Mersin'de kadın sivil toplum örgüt temsilcileri ve üyeleri, Ulu Cami önünde bir araya geldi.

Grup adına konuşma yapan Nebahat Gündüz, tarihin, Diyarbakır'daki annelerin teröre meydan okuyan direnişlerini saygıyla yazacağını belirtti.

Annelerin her şeyi göze alıp evlatlarının dönmesi istediğini ifade eden Gündüz, "Evlat nöbetlerindeki annelerle birlikte 'Teröre son' diyoruz. İnanıyoruz ki azimle seslerini yükselten kadınlar, terör örgütlerinin hain emelleri için Fırat'ın ve Dicle'nin kuzularının kurban edilmesine izin vermeyecektir. Duyduğumuz 'Yeter artık' feryadına destek vermek, safları sıklaştırmak, bir ve beraber olduğumuzu göstermek, evlatlarımıza ve geleceğimize sahip çıkmak hepimizin vicdani borcudur." diye konuştu.

Siirt

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen, ellerinde, "Siirtli kadınlardan Diyarbakır'da evlat nöbetinde olan analara selam olsun" yazılı pankart, "Terörü anneler bitirecek", "Yüreğimiz Diyarbakır'daki annelerle" ve "Teröre karşı tek ses tek yürek" yazılı dövizler taşıyan kadınlar, terörü lanetledi.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Eda Atılgan, Diyarbakır'da toplanan annelerin günlerdir ve hatta yıllardır süren mücadelesinde, kadınlar olarak tek yürek ve tek dua olduklarını söyledi.

Diyarbakır'da evlat nöbeti tutan annelerin bedenen yanında olamasalar da onların, "ne pahasına olursa olsun" diyerek teröre karşı gösterdikleri kararlı duruşun yanında olduklarını aktaran Atılgan, "Annelerin başlattığı bu hareket karşısında karanlık yapıların yıkılacağına gönülden inanıyoruz. Ailelerimizin bir an önce evlatlarına kavuşmalarını diliyor ve evlat nöbetindeki annelerle, 'teröre son' diyoruz." şeklinde konuştu. 

Ankara

Ankara'da eylemin adresi Kızılay Meydanıydı. Açılan pankartlarla terör lanetlendi.

Antalya

Antalya'da da Akdeniz Dayanışma Platformu üyeleri Havuzbaşı'nda bir araya geldi. Erzurumlu kadınlar, oturma eylemine destek için Yakutiye Kent Meydanı'nda buluştu.

Kars ve Iğdır

Diyarbakır annelerine Kars ve Iğdır'dan da destek geldi.

"İnşallah bu sefer bu işi çözeceğiz"

Diyarbakır'da da aynı heyecan vardı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan Sivil Toplum temsilcileri Sümer Park'ta buluştu.

"Bu olaya elinden gelen herkes destek vermeli" diyen şehit annesi, "Kalbiyle, yüreğiyle destek vermeli. Bu olay büyümeli, İnşallah bu sefer bu işi çözeceğiz" dedi. 

Eylemler yapılan basın açıklamalarının ardından sona erdi. 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tokat Havalimanı'nda Şubat ayında yolcu artışı Tokat Havalimanı'nda Şubat ayında yolcu artışı
Köyümde Hayat Var Projesi ile tarımda gençlik rüzgârı Köyümde Hayat Var Projesi ile tarımda gençlik rüzgârı
Büyükkılıç, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenine katıldı Büyükkılıç, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenine katıldı
Parasal sıkılaştırma yatırımları nasıl etkiliyor? Parasal sıkılaştırma yatırımları nasıl etkiliyor?