Türkiye’nin ilk güzellik kraliçesinden nostaljik Mardin fotoğrafı

Cumhuriyet Gazetesinin 1929 yılında düzenlediği yarışmayla Türkiye’nin ilk güzellik kraliçesi seçilen Feriha Tevfikin yarışmadan 9 yıl sonra Mardin’i ziyaret ettiği ortaya çıktı.


Gündem 7.02.2021 17:30:00 0
Türkiye’nin ilk güzellik kraliçesinden nostaljik Mardin fotoğrafı

Şehmus EDİS (MARDİN HABER)

Tarih sayfalarında saklanan ve Mardin’de çektirdiği fotoğrafın ortaya çıkması ile birlikte yıllar önce Mardin’den bir Türkiye Güzelinin geçtiğini gösterdi.

Araştırmalara göre, 1938 yılında çıktığı Türkiye turnesinde Mardin’i ziyaret eden Türkiye’nin ilk güzellik kraliçesi seçilen Feriha Tevfik, burada şehrin ileri gelenleri ile bir araya geldi. Tarihi şehirde birçok yeri gezen Feriha Tevfik, Mardin’de kaldığı süre zarfında Kayacan Sitesinde bulunan ve Artuklu Hükümdarı el-Melikü’l-Mansûr Necmeddin Gazi için yaptırılan tarihi Firdevs Köşkü’nde konakladı. Türkiye’nin ilk güzellik kraliçesi Feriha Tevfik, Firdevs Köşkü bahçesinde Mardin’i arkasına alarak tarihi bir fotoğraf çektirdi. İşte o yıllardan günümüze yansıyan bu fotoğraf sayesinde Türkiye’nin ilk güzellik kraliçesi seçilen Feriha Tevfikin 1938 yılında Mardin’i ziyaret ettiği netleşti.

FERİHA TEVFİK KİMDİR?

1910 yılında doğan Feriha Tevfik, 1929 yılında kraliçe seçildikten sonra çeşitli filmlerde oynayan Feriha Tevfik, tiyatroda yer aldı ancak 1939dan sonra sahnelerden tamamen ayrıldı. Üç kez evlenen Tevfik, 1955 yılında ölen üçüncü kocası olan ceza avukatı Sadi Rıza Dağdan tek çocuğu olan Atilla Germiyanoğlu dünyaya geldi. 1991de geçirdiği beyin kanaması sonucunda yaşamını yitirdi.


TGC'nin 'Gazetecilik Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu TGC'nin 'Gazetecilik Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu
Tombul ve Aktaş’tan Başkan Zeyrek’e ziyaret Tombul ve Aktaş’tan Başkan Zeyrek’e ziyaret
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Bursa'da çocuklar bayramın tadını çıkarttı Bursa'da çocuklar bayramın tadını çıkarttı
İYİ Parti'de bir istifa daha İYİ Parti'de bir istifa daha