Ülkede gevşeme sonrası vaka artışı! Bilim Kurulu’ndan acil tavsiye istendi


Gündem 8.07.2021 16:00:00 0
Ülkede gevşeme sonrası vaka artışı! Bilim Kurulu’ndan acil tavsiye istendi

Koronavirüs önlemlerini 26 Hazirandan itibaren büyük ölçüde gevşeten Hollandada vaka sayıları, yeniden hızla artmaya başladı. Enfeksiyon oranlarının kısa sürede ikiye katlanması üzerine hükümet, bilim kurulundan acil tavsiye istedi. Gece kulübü ve diskolarda çok sayıda kişiye enfeksiyon bulaşması nedeniyle, Hollandadaki birçok eğlence mekanı da, kendi isteğiyle yeniden kapanma kararı aldı.

Hollanda hükümeti, günlük vaka sayısının 700ler civarına düşmesi üzerine, 4 Temmuz için planlanan, gevşemenin 4. aşamasını 26 Hazirana çekti. Kapalı alanlarda maske zorunluluğuna son verildi.

VAKALAR BİR HAFTADA İKİ KATINA FIRLADI

Gevşeme ile birlikte gece kulüpleri, diskolar yeniden açıldı, hayat büyük oranda normale döndü. Ancak gevşemeden 1 hafta sonra, koronavirüs vaka sayıları yeniden iki katına fırladı.

Bu hafta başında günlük vaka sayısı ortalama 2 bin 200ü bulurken, Çarşamba günü bu rakam 3 bin 600ü geçti. Bu hızlı yükseliş üzerine Hollanda hükümeti, salgın yönetim ekibinden (OMT) acil tavsiye istedi.

Hükümete göre, enfeksiyonların yaklaşık dörtte üçü gençler arasında görüldüğü için, hastaneye yatma olasılıkları daha düşük. Hollandalı yetkililere göre, İngilterede vaka sayıları yükseliyor ama orada da ek önlemler alınmıyor. Çünkü birçok kişi aşılandığı için hastaneye kabul sayıları yükselmiyor.

"RİSK ALMAYA CESARET EDEMİYORUZ"

Hükümete bilimsel tavsiyelerde bulunan salgın yönetim ekibi ise, önlemlerin gevşetilmesinin sorumlu bir şekilde gerçekleşmediği görüşünde.

Özellikle gece kulübü ve diskoteklerde 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralının uygulanmamasını eleştiren bilim kurulu üyeleri, eğlence yerlerine girişte yeterince kontrol yapılmadığına da dikkati çekiyor.


Bilim insanların göre, Hollandanın doğusundaki Enschede kentindeki bir diskoda düzenlenen 600 kişilik partiye katılanlardan 180nin koronavirüse yakalanması, eğlence yerlerine girişteki önlemlerin işe yaramadığını ortaya koydu.

Hollandadaki bazı gece kulübü ve diskolar, açıldıktan 2 hafta sonra vakaların yeniden hızla artması üzerin, kendi istekleriyle yeniden kapanma kararı aldı. Amsterdamdaki Club Nyx ve Exit Cafe, bu kararı alan işletmelerin başında geliyor.

İşletmelerin sahibi Rob de Jong, Hollanda medyasına, her şeyi kuralına göre yapmalarına rağmen yine de risk almaya cesaret edemediklerini ve bu yüzden tekrar kapanacaklarını söyledi.

Veendam, Stadskanaal gibi kentlerdeki bazı ünlü disko ve gece kulüpleri de yüksek vaka sayıları nedeniyle kapalı kalmayı tercih ediyor. Eğlence yerleri, Eylül-Ekim gibi yeniden açılmayı umuyor.

Perşembe akşamı bilim kurulu ile görüşecek olan Hollanda hükümeti, salgın yönetim ekibinin tavsiyelerini Cuma günkü bakanlar kurulu toplantısında ele alacak.

Kaynak: BBC Türkçe


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı