"UMUDA KAPI AÇIYORUM, HAYATA TUTUNUYORUM" PROJESİ GENÇLERE UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR


Yaşam 6.01.2020 21:57:00 0
Burdur Valiliği tarafından 2019 Mart ayından itibaren Uyuşturucuyla Mücadele kapsamında yürütülen “Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum" projesinin tanıtımı yapılarak, projeye katkı sunan kurumlara ve istihdam desteği sağlayan iş insanlarına plaket takdiminde bulunuldu.
 
Toplantıya Vali Hasan Şıldak, eşi Fatma Nur Şıldak başta olmak üzere Garnizon Komutanı P. Alb. Cenk Babürşah ve eşi, Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gürdoğan, Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Süleyman Arslan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı. 
 
Vali Hasan Şıldak’ın gençliğimizi tehdit eden en önemli sorunların başında gelen bağımlılıkla mücadele kapsamında başlattığı, 1 Mart 2019 tarihinden itibaren Valiliğimiz tarafından yürütülmekte olan Uyuşturucu İle Mücadele Projesi "Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum" ile Burdur İl Merkezi, Bucak, Gölhisar ve Yeşilova ilçelerinde yaşayan uyuşturucu bağımlısı kişilerin kendi irade ve istekleri doğrultusunda, bağımlılıklarından kurtarılarak yeniden topluma kazandırılmaları amaçlanıyor.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan proje tanıtım toplantısında, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Sevinç Sütlü tarafından projenin başladığı günden bugüne kadarki sürecini ve yürütülen çalışmaları içeren bir sunum yapıldı. 
 
Vali Hasan Şıldak, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve BUTSO Başkanı Yusuf Keyik’in yaptığı konuşmalar ile devam eden programda projenin tanıtım videosu sonrası projenin paydaşları ve proje kapsamında istihdam sağlayan işverenlere Vali Şıldak ve protokol üyeleri tarafından plaket takdimi yapıldı. 
 
Programın sonunda Vali Hasan Şıldak, Valiliğimizce ortak çalışarak projenin daha geniş kitlelere ulaşmasında verdikleri katkıdan dolayı BUTSO Başkanı Keyik ve MAKÜ Rektörü Prof. Korkmaz’a plaket takdim etti. 
 
Proje, Burdur Valiliği koordinasyonunda; İl Sağlık Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve İl Müftülüğü tarafından yürütülüyor.
 
Burdur Valiliği Açık Kapı Birimine kendi irade ve istekleri ile bağımlılıktan kurtulmak isteyen kişilerin, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Uyuşturucu ile Mücadele Birimince takibi yapılıyor, tedavileri Burdur Devlet Hastanesi psikiyatristleri tarafından düzenleniyor, gerekli hallerde yataklı tedavi kurumları olan AMETEM’lere sevkleri sağlanıyor. İhtiyaç halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla maddi destek sağlanıyor. Bağımlılık süreci tıbbi açıdan takip edilerek eş zamanlı olarak hem kendilerine hem de ailelerine psikolojik ve sosyal destek veriliyor. Programın herhangi bir aşamasında tedavi uyumu bozulan (kayma yaşayan) bağımlılar sürecin başına dönüyor.
 
Proje başlangıcından itibaren 109 bağımlı proje kapsamında takip ediliyor. 15 kişiyle çeşitli nedenlerle iletişim kesilmiş durumdadır.
 
Tıbbi tedavide belirli seviyeye gelip madde kullanmayan bağımlılar İŞKUR üzerinden Toplum Yararına Programı kapsamında kamuda işe yerleştirilmektedir. 31.12.2019 tarihine kadar 32 bağımlı Toplum Yararına Programından yararlandırılmıştır. 
 
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası ile imzalanan protokol gereği uyuşturucudan uzak kalan bağımlılar 6 ay süreyle kamuda çalışmalarını takiben özel sektörde işe yerleştirilmektedir. Özel Sektörde istihdam edilmek üzere 22 firmadan destek alınmış olup Ekim ayında 5 kişi çalışmaya başlamıştır. Bu ay itibarıyla toplam 20 kişi özel sektörde işe başlamış olacaktır. 
 
Ayrıca Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında proje Üniversite gençliğine yönelik olarak uygulanmaya başlanmıştır.
 
 
BU ÖZEL ANA TANIKLIK EDEN, KATKI SAĞLAYAN, DESTEK VEREN, RUHUYLA VE BEDENİYLE BURADA BULUNAN BÜTÜN DAVETLİLERE, BÜTÜN KATILIMCILARA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Vali Hasan Şıldak programda yaptığı konuşmada; “Bugün adeta bütün Burdur burada, bu salonu doldurarak bu mutluluğa, bu özel ana tanıklık eden, katkı sağlayan, destek veren, ruhuyla bedeniyle burada bulunan bütün davetlilere, bütün katılımcılara özel bir teşekkür ediyorum. Hepiniz var olun, sağ olun, çünkü burada bulunmakla bu projeye olan desteğinizi ve inancınızı, insanlık adına, sosyal devlet adına güveninizi ve itimadınızı gösterdiniz,  bu destek bizim için çok önemlidir. Ben şu an duygusal bir atmosferdeyim gerçekten, ilk başladığımızda yola çıkarken, Mart ayında başladık bu projemize, ama aslında 2018'in son aylarında konuşmaya başladık bunun üzerinde ve bir hususu da açıklamak istiyorum   Tanıtım toplantımızın bu kadar geç yapılması, geciktirilmesi özel bir tercihimizdi. Projenin ilerlemesini, aşamalarını görmek istedik. Ne kadar sağlam ayaklar üzerine oturttuğumuzu bilsek de biz bu uygulamaları alanda görüp, ölçümlemeleri yapıp, gidişatımızı değerlendirip, ona göre toplumumuzun karşısına çıkmak istedik. Her şeyden önce, projemiz Allah’a şükürler olsun ki ilk andan itibaren ona olan inançla ve çok iyi bir proje kurgusu ile her yönden hesap edilmiş, ince detaylarıyla bugünlere ulaştı. Şu anda Doktor Sevinç Hanım, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanımızın verdiği rakama göre, 109 gencimizin proje kapsamında yer aldığını görüyoruz. 
 
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE TÜRKİYE'NİN TERÖRLE MÜCADELE GİBİ, TRAFİK TERÖRÜYLR MÜCADELE GİBİ ÜZERİNDE İHTİMAMLA DURDUĞU EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİDİR
İlk fikrin oluşumu, tabi o noktadan başlamak isterim. Sizlere bir takım özel paylaşımlar yapmak istiyorum. Devletimizin bu alandaki mücadelesi belli değerli Burdurlular, en başta Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi, talimatları ve Sayın İçişleri Bakanımızın burada yansıda gösterdiğimiz yıl içinde Şubat ayında bütün illerde de eş zamanlı olarak yapılan Uyuşturucuyla Mücadele Koordinasyon Toplantısında ifade ettiği bu kararlılık ve mücadele ruhu bütün illerimize tabi ki yansıdı, bizler de ildeki yönetim olarak, mücadelemizi kolluk birimlerimizle, Kaymakamlarımızla son derece güçlü şekilde üzerinde adeta titreyerek devam ettiriyoruz. Son yıllarda uyuşturucu ile mücadele Türkiye'nin terörle mücadele gibi, trafik terörüyle mücadele gibi üzerinde ihtimamla durduğu en önemli konulardan biridir.  Gerek emniyet, gerek Jandarma birimlerimiz adeta kuş uçurtmuyor, her türlü özel çalışma yapmak suretiyle ilimizde, ilimiz sınırları dahilinde uyuşturucu satışına ve kullanımına müdahale ediyoruz. Çok olumlu sonuçlar alıyoruz, bildiğiniz gibi artık basına da yansıyor, ilimiz bu manada en temiz illerden biridir, çok net olarak söyleyebilirim, uyuşturucu kullanımının belki de en az yaşandığı illerden biri ama düşünün ki bu durumda bile bu rakamları yakalamışsak demek ki durum çok ciddi, ülke olarak çok ciddi bir durumdayız. Artık tonlarla yakalanan eroin miktarlarından, esrar miktarlarından bahsediyoruz, tonlarla ifade ediliyor ki, bunun bir gramı bir kullanıcıyı günlerce idare edebiliyor, bu kadar yüklü miktarlar, vahim bir tablodur ve bu noktada mücadele sadece polisiye, adli anlamda yapılan müdahale ve mücadelelerle yetinmemeyi gerektirecek kadar büyük bir meseledir. 
 
UYUŞTURUCU SADECE BİR SAĞLIK SORUNU DEĞİL AYNI ZAMANDA ÜLKEMİZİN GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİR SORUNDUR
Az önce Sayın Rektörümüz de ifade ettiler.  Uyuşturucu konusunun o kadar çok yönü var ki, tabi ateş düştüğü yeri yakıyor. Ben bu çocuklarımızla, bu gençlerimizin pek çoğu ile birebir görüşme fırsatı buldum, aileleri ile görüştüm, yakınları ile görüştüm, nasıl bir bela olduğunu, mücadeleyi çok çok gerektiren bir husus olduğunu bizzat şahit olarak yaşadım. Uyuşturucu sadece bir sağlık sorunu değil aynı zamanda ülkemizin güvenliği ile ilgili bir sorundur. Zehirlemek ile kalmıyor buradan kazanılan para terör örgütlerinin kasasına akıyor, bunun ötesinde göç hareketleri ile bağlantısı var ve sosyal bir problem toplumumuzu kemiren, sosyal hastalıkların belki de en tehlikelisi. Bu nedenle de elbette bununla mücadele etmemiz lazım.  Hükümet olarak bilhassa İçişleri Bakanlığı olarak bu konudaki kararlı mücadeleye Burdur’dan sizlerin desteğiyle, bütün halkımızın desteği ile en güçlü şekilde cevap vermiş oluyoruz, mücadelemizin sadece önleyici ve mücadele edici, sokakta bunun satışını yapanla, kullanıcıyla mücadele boyutuyla sınırlı tutmuyor, bu bataklığa düşmüş olan insanlarımızı herhangi bir şekilde bu hastalığa yakalanmış olanları iradeleriyle teşvik ederek, destekleyerek bu hastalıktan kurtarıyoruz. Sosyal bir mücadele yapıyoruz.
 
BİZ HEM KARAR VERİYORUZ, HEM DE UYGULUYORUZ.  AMA BUNUNLA DA YETİNMİYOR, UYGULAMALARI TAKİP EDİYORUZ
Projemizin bana göre, başarılı olma ihtimalini yükselten, şu anda uygulamada gördüğümüz farklı noktalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu proje her şeyden önce çok güçlü bir iradeyi ve inancı ifade ediyor, gerçekten projelerin devamını sağlamak, sürekli kılmak ve onları sonuna kadar götürebilmek en zor şeylerden biridir. Pek çok proje yapılıyor ama devamlılık unsuru belki de en zayıf halkayı oluşturuyor. Bu noktada iyi bir sistem kurmak gerekiyor, burada da çok detaylı olarak açıklandığı gibi bütün kuruluşlarımızla biz çok güzel bir işbirliği ve koordinasyon sağlamak suretiyle bu işbirliğini, bu kurguyu oluşturduk. Projenin senaryosu, kurgusu çok güzel, bir kere bir ödül koyduk, bu ödüle ulaşmak için o çocuklarımız en başta o ödülle birlikte yaşayarak adeta o ruhu yaşamaya başladılar. Gönüllülük esastır, bu proje içinde görev alan koordinasyon merkezimizdeki ve kuruluşlarımızdaki proje sorumlularımız adeta bu projeyle yatıyor, bu projeyle kalkıyor. Hepsinin alnından öpüyorum, onları tebrik ediyorum. Büyük emek sarf ediyorlar. Arkadaşlar gönüllülük ve samimiyet olmazsa, asla ve asla sosyal meselelerde adım atmanız mümkün değildir. Yapmış gibi olmak, bir programı uyguluyor gibi göstermek, bir projeyi kağıt üstünde yapıp, uygulama ve sonuç raporlarını düzenleyip Bakanlıklara göndermek en kolay yoldur. Bunu seçmedik, biz hem karar veriyoruz, hem de uyguluyoruz, ama bununla da yetinmiyoruz. Uygulamaları takip ediyoruz.
 
Bir başka konu da Açık Kapı konusu, projeyi farklı kılan, projemizin ismine de dikkat ederseniz Açık Kapı’ya atıf yaptık, kapıyı aralamak, açık tutmak ve umuda sarılma kavramlarını kullanarak hem pozitif bir algı hem de İçişleri Bakanlığımızın bu en güzel uygulamalarından birini bu projeye monte etmek suretiyle bunun da altını çizmek istiyorum. 
 
BUGÜNDEN İTİBAREN PROJEMİZ BURDURLULARIN TAMAMEN SAHİPLENDİĞİ, BURDUR’A MAL OLMUŞ ÇOK YÜKSEK DEĞERLİ BİR PROJEDİR
Projenin belki de en güçlü yönü, yine rektörümüz ifade etti, katılımcı olması. Projemiz, tek bir kurumu, tek bir kişiyi ifade etmiyor. Artık bugünden itibaren projemiz Burdurluların tamamen sahiplendiği, Burdur’a mal olmuş çok yüksek değerli bir projedir, hem uygulayıcı birimler, kamu kurumlarımız, kuruluşlarımız, son aşamada Ticaret ve Sanayi Odamız ve üniversitemizle birlikte çok güçlü hale gelmiştir. Desteğini beyan eden, özellikle bu konuyu önemseyerek, bu salonda bulunanlara çok çok teşekkür ediyorum. 
 
BU PROJEYE DESTEK VEREN 22 İŞ İNSANIMIZ FEDAKARLIK YAPARAK, BİRER GENCİMİZİ İŞLETMELERİNDE ÇALIŞTIRMA SÖZÜNÜ VERDİLER
Özellikle Ticaret ve Sanayi Odamıza sözü getirmek istiyorum. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla bu konuyu ilk paylaştığımda gerçekten heyecan duyarak, biz elimizden geleni yapacağız, 6 aylık İşkur projesi kapsamındaki çalışma süresini tamamlayan gençlerimize Burdur’un işverenleri, sanayicileri, esnafı sahip çıkacaktır. Ben buna kefilim dedi, ben kendisine çok teşekkür ediyorum ve sözünün arkasında durmak suretiyle bugün itibarıyla sizlerle sayıları da paylaşmak istiyorum. 22 iş insanımız, Burdur gibi küçük bir vilayette 22 iş insanımız fedakarlık yaparak, bu projeye destek verdi. Birer gencimizi işletmelerinde çalıştırma sözünü verdiler ve bunların 5’i şu anda çalışmaya başladı, 5 kişi çalışıyor, 8 gencimiz çok yakın bir süre içinde işlemleri tamamlanıyor, belgeleri hazırlanıyor, Ocak ayı içinde firmalarda işe başlayacak, yine 5 gencimiz Şubat ayında işbaşı yapacaklar, 5 kişi de bizden isim bekleyen firmalarımız var, isim bekleniyor. Biz onları doğrudan iş sahibi yapmıyoruz, her türlü takipleri ve sağlık kontrolleri, tedavi süreçleri tamamlandıktan sonra o devamlılık sağlanıp, çalışabilir hale geldikleri noktada bu firmalarımıza yönlendiriyoruz, dolayısıyla Burdur’da 22 firmamız bu gençlerimizi bağrına bastı. Bunu başka şekilde ifade edemeyiz, bu duygu, bu anı yaşamak tarifsiz bir şeydir, Burdur adına da bir gurur vesilesidir. Bu projeye sahip çıktıkları için bütün Burdurlular bununla övünmelidir diye düşünüyorum. Tekrar teşekkür ediyorum başkanım. 
 
Sayın Rektörümüz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz, aynı şekilde kendisiyle proje fikrimizi paylaştık, ifade ettiği gibi 35 bin genç insanımızın bulunduğu bir eğitim kurumunun bünyesine bu projenin girmemesi mümkün değildir. Hem kendilerinden bu alandaki güçlü ekipleriyle başta Firdevs Hocamız olmak üzere desteklerini istedik ve o destek bir protokolle şekillendi, önümüzdeki günlerden itibaren inşallah üniversitemiz bünyesinde de uygulamaya geçiriyoruz. Bununla da sınırlı kalmayacağız, üniversitemizin bilimsel birikiminden, tecrübesinden de bu alanda istifade edeceğiz, kendilerine çok teşekkür ediyorum, bütün eğitim camiamıza ve sayın Rektörümüze teşekkürlerimi bildiriyorum.
 
YEŞİLAY’I DA ORTAKLARIMIZIN, PAYDAŞLARIMIZIN ARASINA ALACAĞIZ.
Ayrıca uyuşturucu ile mücadelede önemli çalışmalar yapan ve tecrübeli kadroya sahip olan Yeşilay’ın Burdur Şubesinin kurulduğunun buradan müjdesini veriyorum, hayırlı olmasını diliyorum. “Yeşilay’ın uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele konusunda özel bir birimi var. YEDAM, en kısa zamanda bunu da ilimizde kuracağız. Bu şekilde Yeşilay’ı da ortaklarımızın, paydaşlarımızın arasına alacağız.
 
SOSYAL DEVLET OLMANIN EN GÜZEL YANSIMASINI BUGÜN BURADA PAYLAŞTIK, BİRLİKTE OLDUK. 
Aynı zamanda bunun bir yönü de şudur, devlet görevini yaparak sadece bununla polisiye ve kolluk tedbirleri anlamında mücadele etmiyor. Bu yarayı tedavi etmeye çalışıyor. Asıl bataklığı kurutmaya çalışıyor bu manada bir önleyicilik var. Burdur’da artık herkes şunu bilmelidir, bu konuda devletin bütün ilgilileri, bütün kurumları canla başla bir mücadele içinde ve uyuşturucu ile tanışmaya aday biri bile artık bunu düşünmelidir. Bu gençlerimiz, çocuklarımız için bu projenin aynı zamanda büyük bir önleyici etki de oluşturacağını düşünüyorum. Dalga dalga yayılan bu duyarlılığın, farkındalığın en güzel şekilde uyuşturucu konusundaki önleyicilik vasfını da ortaya koyacağını düşünüyorum. Bütün ilçelerimizde projemizi hayata geçiriyor, 3 ilçemizde başladığımız uygulama artık Kaymakamlarımız vasıtasıyla bütün ilçelerimize yansıyacak, zaten sayılardan da gördüğümüz gibi yüzde 30 oranında katılım ilçelerden olmaya başladı. Bu az bir rakam değildir, bu manada bundan sonra hedefimiz bellidir. Bütün sosyal projelerde olduğu gibi her zaman güçlü bir inanç ve irade, takip, istek en başta geliyor, burada bulunan bütün insanlarımızdan, bütün meslek gruplarından da katkı bekliyoruz. Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu UYUMA Projesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Uyuma Projesinin akıllı telefonlara indirilmek suretiyle bu konuda tanık olunacak, şahit olunacak olayların anında intikal ettirilmesi, kolluk birimlerimize bildirilmesi ve gereğinin yapılmasının çok yararlı olacağını düşünüyorum. Mahalle Muhtarlarımızdan, camilerdeki din görevlilerimizden, bütün rehber öğretmenlerimizden, aile hekimlerimizden bu meseleye dair kafa yormalarını ve bize destek vermelerini özellikle istirham ediyorum. Çok açık ifade ediyorum, 2020 yılı bu projenin daha da güçleneceği, adeta şahlanacağı bir yıl olacaktır. Buna inanıyorum. İnandığımız işleri başarmaya hep beraber devam edelim. Bir hususu da belirteyim, projemizi aynı zamanda İçişleri Bakanlığımıza örnek proje olarak sunduk ve bir model önerisinde bulunduk, inşallah bunun da olumlu bir sonuçla neticeleneceğini düşünüyoruz, bizzat Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’ya da arz ettim. Konudan haberdardır ve bütün uygulama birimlerimiz olarak, bu inançla, bu güvenle, bu cesaretle yolumuza devam ediyoruz. Hepinize çok teşekkür ediyorum, hepinizi tebrik ediyorum” dedi.

ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü