ÜRETİCİDEN-TÜKETİCİYE ARACISIZ MODEL


Gündem 28.09.2020 22:08:00 0
ÜRETİCİDEN-TÜKETİCİYE ARACISIZ MODEL

Yukarı Gökdere Kooperatifi, Isparta TARKOOP’un da desteğiyle aracıları ortadan kaldırdı, ürününü doğrudan İstanbul Hali ve pazarında satıyor.

Yukarı Gökdere Köyü Kooperatifi bünyesinde yaklaşık 10 bin ton kapasiteli soğuk hava deposunda elma tasnif ve paketleme ünitesi de var.

TASNİFLEMEDE GÜNLÜK 70 TON ELMA İŞLENİYOR

Her gün 70 ton elmanın tasniflenerek paketlendiğini belirten Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Oğuz Köklü; “Hatırlanacağı üzere geçen sene afet derecesinde dolu olayı yaşamıştık. Tüm üreticilerimiz çok üzülmüştü. Çok şükür bu sene herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Bu sene elmamız çok bereketli. Bugüne kadar paketleme servisimizde bin tona yakın elmayı işleyerek gönderdik. Ankara orjinli Tavaş Gıda firmasıyla çalışıyoruz. Firma elmalarımızı hem ihracata hem de içi piyasaya veriyor.  Elmalarımız ulusal market zinciri A 101 reyonlarında tüketiciyle buluştu. Güzel geri dönüşler alıyoruz.  Üreten memnun, tüketen memnun bu çok güzel bir duygu” diye konuştu.

İSTİKRARSIZ FİYAT ÜRETİCİYİ ÜZÜYOR

Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden birisi olan Eğirdir Boğazovada bu sene rekor kırılacağına dikkat çeken Kooperatif Başkanı Köklü; “Biz Yukarı Gökdere Köyü olarak yaklaşık 15 bin ton elma rekoltemiz olacak. Tabi biz elmayı üretiyoruz ama üretici fiyatlardan menün değil. Yıllardan beri istikrarlı bir fiyat politikası oluşmadı maalesef. İşçi, ilaç, mazot ve gübre başta olmak üzere tüm girdilerde üretim maliyeti her sene yüzde yüze varan oranlarda artıyor. Ancak aynı oranda elmanın satış fiyatı artmıyor. Buda üreticiyi zorluyor” dedi.

ÜRETİCİDEN-TÜKETİCİYE ARACISIZ MODEL

Üreticiden tüketiciye aracısız elma modelini geliştirdiklerine dikkat çeken Başkan Köklü; “Şuan üreticiden aldığımız elmalar İstanbul halindeler. Biz bu anlamda pilot kooperatifiz. Eğirdir’de bir ilk bu. Biz kooperatif olarak üst birliğimiz olan Isparta Tarım Kooperatifleri Bölge Birliğinin üyesiyiz. Bu sayede İstanbul Bayrampaşa Halinde kendimize ait yerimizi aldık. Bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesinden pazaryeri aldık. Aracıları ortadan kaldırdık. Elmamız üreticiden direkt aracısız olarak tüketiciye ulaşıyor. Bu şekilde bölgede fiyatın üretici lehine olmasını sağlıyoruz. Bu anlamda bir rol modeliz yani” dedi.

TAVAŞ GIDA 15 BİN TON ELMA ALACAK

Ankara Tavaş Gıda olarak geçen sene Eğirdir Boğazova bölgesinden yaklaşık 8 bin ton elma aldıklarını belirten firma yetkilisi Abdurrahman Tilki; “Busene şuana kadar 1800 ton elma işledik. 300 tonunu Letonya ve Ukrayna’ya ihraç ettik. Geri kalanını A 101 marketleri başta olmak üzere iç piyasaya verdik. Üç yıldır buradan elma alıyoruz. Biz Boğzaova elmasının üzerine başka elmayı tanımayız. Geçen sene 8 bin ton elma almıştık, bu sene Allah’ın izniyle 15 bin tona yakın elma alacağız” diye konuştu.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü