Uzmanlardan YKS öncesi uyarı: “Düzeninizi bozmayın”


Gündem 19.06.2021 14:00:00 0
Uzmanlardan YKS öncesi uyarı: “Düzeninizi bozmayın”

Milyonlarca adayın iyi bir üniversiteye girmek için ter dökeceği 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılır günler kala heyecan ve kaygı artmaya başladı. Uzmanlar, yüksek kaygının performansı düşürdüğünü belirterek, uyarılarda bulundu.

BURSA (İGFA) - Bu yıl da pandemi gölgesinde geçecek olan YKS sınavı, Temel Yeterlilik Test (TYT), Alan Yeterlilik Testi  (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda tamamlanacak. TYT sınavı 26 Haziran’da, AYT ve YDT sınavı da 27 Haziran’da yapılacak. Sınav için geri sayımın başladığı bugünlerde uzmanlardan da kritik öneriler geldi.

Sınav sürecine girildiğini ve bu son günlerin önemli olduğunu ifade eden Bursada faaliyet gösteren Özel Hayat Hastanesi Klinik Psikoloğu Nida Biçen, “Sınava az bir zaman kala uyku ve beslenme düzeni oluşturmak oldukça önemlidir. Bu kısa süreçte normalden farklı bir beslenme düzeninden ve uykusuz kalmaktan mutlaka kaçınılmalıdır” dedi.

Sınavlarla ilgili stres ve sınav kaygısının öğrenciler için her zaman ciddi bir problem teşkil ettiğini ifade eden Biçen, “Özellikle girilen sınavlar bireyin kariyer seçimini ve gelecek fırsatlarını etkiliyorsa daha stresli olabilmektedir. Optimal düzeydeki sınav kaygısı akademik başarıyı olumlu yönde etkilerken, yüksek düzeydeki kaygı kişinin performansı üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Ergenlerde en sık rastlanan kaygı türlerinden biri olan sınav kaygısı, sınavdan önce kendini göstermeye başlayan çeşitli fizyolojik ve psikolojik değişikliklerle ortaya çıkan, bireyin sınav sırasında performansını olumsuz yönde etkileyebilen yoğun bir duygudur” diye konuştu.

Önerilerde de bulunan Psikolog Biçen, sınava kadar olan süreçte nefes gevşeme egzersizlerinin ve kas gevşeme egzersizlerinin düzenli olarak uygulanması kaygı belirtilerini azaltmada etkili olduğunu kaydetti. "Günlük ritüele 30-45 dakika hafif egzersizler sıkıştırabilirsiniz" diyen Biçen, "Ailelerin bu süreçte destekleyici tutumu oldukça önemlidir. İlk önceliğin her zaman çocuk olduğunu hissettirmek, sınavın hissettikleriyle ilgili konuşmak kaygının azalmasında yardımcı olacaktır. Sınava az bir zaman kala uyku ve beslenme düzeni oluşturmak oldukça önemlidir. Bu kısa süreçte normalden farklı bir beslenme düzeninden ve uykusuz kalmaktan mutlaka kaçınılmalıdır" dedi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Afet bölgesindeki eğitimin 'Maya'sı oldular Afet bölgesindeki eğitimin 'Maya'sı oldular
Başkan Altay: "Gençlerle bağımız en büyük kazanımımız” Başkan Altay: "Gençlerle bağımız en büyük kazanımımız”
İstanbul'da İmamoğlu çifti İSMEK kursiyerleriyle buluştu İstanbul'da İmamoğlu çifti İSMEK kursiyerleriyle buluştu
Bursa'da sahte imzayla sendika üyeliğine suç duyurusu Bursa'da sahte imzayla sendika üyeliğine suç duyurusu