VALİ ŞILDAK “LAVANTA YOLU, LAVANTALARIYLA BULUŞUYOR”


Gündem 13.11.2019 02:09:00 0
VALİ ŞILDAK “LAVANTA YOLU, LAVANTALARIYLA BULUŞUYOR”

VALİ ŞILDAK “LAVANTA YOLU, LAVANTALARIYLA BULUŞUYOR”

Vali Hasan Şıldak, Lavanta Yolu Projesi kapsamında Burdur Gölü ile Salda Gölü arasındaki 10 köyde 346 dekarlık alanda uygulanacak 41 Lavanta Bahçesi için ücretsiz olarak dağıtılan Lavanta Fidelerinin dikim programına katıldı.

İlyas Köyü’nde düzenlenen programa başta Vali Hasan Şıldak olmak üzere Milletvekili Yasin Uğur, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdür V. Oktay Darcan, Lavanta Yolu Projesi hakkında bilgi paylaştı. Programın devamında Vali Şıldak ve Milletvekili Uğur konuşma yaptı.

Valiliğimizce hazırlanan “Lavanta Yolu Projesi” kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından belirlenen güzergâhta lavanta fidanı dikim alanlarının tespitine yönelik yapılan incelemeler sonucu belirlenen 346 dekar alanı kapsayan 41 yeni bahçeye, Gölhisar Orman İşletme Şefliğinde üretilen 150 bin fide Kasım ayı itibariyle toprakla buluşacak.

Bu kapsamda İlyas Köyünde düzenlenen programda Vali Hasan Şıldak beraberinde yer alan protokolle birlikte Lavanta Yolu Projesi kapsamında belirlenen alanda ilk Lavanta dikimini gerçekleştirdi. Daha sonra Yeşilova İlçesine bağlı Çardak Köyüne geçen Vali Şıldak burada da, Milletvekili Yasin Uğur, Yeşilova Kaymakamı Abdülhamit Karaca, kurum müdürleri ve vatandaşlar ile lavanta fidanı dikimi yaptılar.

Vali Hasan Şıldak İlyas Köyü programında yaptığı konuşmada; “İlimiz için önemli bir projenin bir başka bileşenini burada birlikte gerçekleştiriyoruz. Aramıza katılan başta milletvekilimiz olmak üzere bütün kurum müdürlerimize iştirak eden davetlilere çok teşekkür ediyorum. Öncelikle lavanta zaten Türkiye’nin sevilen bir bitkisi oldu. Rengiyle, kokusuyla, yaz mevsiminin çok güzel bir turizm unsuru haline geldi. İlimizde de kayda değer bir lavanta alanı var, fakat bunun daha da büyütülmesi ve insanlarımıza gelir getirir hale sokulması önemliydi. Isparta bunu başardı, Isparta gül ve lavanta ile ekonomik değer olarak çok üretken, belli yerleşim bölgeleri, bize yakın bölgeler önemli geçim kaynağı olarak bu bitkileri kullanıyorlar. Bizim de özelliğimiz şudur, projeli bir çalışma yürütüyoruz ve bilinçli bir çalışma yürütüyoruz.  Bu bölgenin, bu güzergahın adına lavanta yolu dedik, her şeyden önce bir isim koyduk ve bu isimde beğenildi. Artık tabelalarımız bile var, mor renkli lavanta yolu yazan tabelalarımızı Özel İdare olarak bu yola taktık. Kuyucak Köyünden Salda Köyüne kadar, Burdur Gölünün kuzeyinden geçerek, Akçaköy Köyü hattından, Salda’ya ilerleyecek olan bu hat, yaklaşık 60 kilometrelik güzergah artık lavanta yoludur ve bugün de kullanacağımız cümle şudur, lavanta yolu, lavantalarıyla buluşuyor.

Lavantalar toprağa dikilecek 346 dekar alan bu yıl Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğimizin ve Tarım ve Orman Bakanımızın desteği ile lavanta fideleriyle 150 bin fide dikeceğiz inşallah.  Bunlar yeter mi yetmez, başlangıç için, projeli bir çalışma için bir hedef belirlenmiş, ilk aşamada iyi bir rakamdır. Köylülerimizi, vatandaşlarımızı teşvik ediyoruz. 31 aileye, 41 bahçe şeklinde bir kısmı bunların hazine arazisi, burada olduğu gibi Mehmet Akın beyin arazisi kendi mülküdür. İki yerden yol geçiyor tam da iki yolun ortasında bir görsellik oluşacak. Burada insanlarımız burayı görecek, yine köyün de bir arazisi var. hazineden dikim yapılacak, 30 dekarlık arazide de yine yamaçta, görsellik oluşarak, İlyas Köyü lavanta turizmi ile tanışacak, birkaç yıl sonra bunları bakımlı halde büyümüş olarak, burada gelen ziyaretçilerin araçlarıyla durduğu, konakladığı, çayını, kahvesini içtiği, gözlemesini yediği, alışverişini de yaptığı köyde üretilen ürünlerimizden, işte eko turizm, alternatif turizm budur.

Salda’nın bizim güzergahta olması bu avantajı bize çok daha güçlü bir şekilde sunuyor. Biz bunun peşini bırakmayacağız. İl Özel İdaremiz de, İl Genel Meclisi Başkanımızla da konuştuk daha önceden de bu tesisin açılışında söylemiştim. İnşallah bu yolları da iyileştirmek istiyoruz. Yıl ve yıl sıcak asfaltla kaplayarak, bu yolun ulaşım standardını hem genişletmek hem de zemini iyileştirmek suretiyle tam bir turizm faaliyeti için uygun hale getirmek istiyoruz. İleride Lisinia tesisi var, biraz ileride bugün ihalesini sonuçlandırdığımız inşallah Lavanta Tanıtım Merkezi kuruyoruz. Lavantanın orada çok daha etkili bir şekilde tanıtımını yapacağız. Burdur eko turizmde ve lavantada özellikle iddialı bir il olarak belki de Türkiye’de ilk il olarak yerini alacak. Projeyi doğru bir zeminde ilerleyen, sağlıklı çalışmalar yürütüyoruz. Hepinizin desteği ile burada bulunan kurumlarımızın Sayın Milletvekillerimizin ve tabi ki siz değerli köylülerimizin, çiftçilerimizin desteği ile buna önce inanmak lazım, ben ilk geldiğimde Yeşilova’nın muhtarları ile bir toplantı yaptık. Muhtemelen 2018’in Temmuz- Ağustos ayları olabilir. Orada bu lavantaya değindiğimizde muhtarlar bize biz bunu denedik ama para kazanılmıyor’ dediler. Fakat gelin görün ki şimdi durum değişti, bakın bir yıl içinde çok şey değişti. Vakti zamanında muhtemelen Salda Gölü için de böyle denmiştir. Salda’nın değeri yeni yeni anlaşılır hale geldi. Geçenlerde Türkiye’de çevre kirliliğini önleme, çevre bilincini geliştirme konusunda en üst seviyede faaliyet gösteren üç tane kuruluş, vakıf, dernek temsilcileri geldi. Onlara da şunu söyledim, evet daha bir iki yıl öncesine kadar Salda’nın adını bilen yoktu, ama bugün artık korumak için el birliği ile tedbir almak zorundayız. Salda’da da süreç çok iyi şekilde ilerliyor ve orada yapılacak günü birlik tesislerin de ihalesi sonuçlandı, onaylandı. Her defasında da ifade ettiğimiz gibi bir defa daha da ifade edeyim. Orada çevreye kesinlikle zarar verici, en küçük bir olumsuzluk oluşturacak hiçbir gelişmeye müsaade edilmeyecektir. Yapılacak olan tesisler sadece günübirlik amaçlıdır. Hiçbir konaklama ünitesi yoktur. Çevre değerleri en üst seviyede korunacaktır ve Salda temiz kalacaktır.  Bunu defalarca anlattık, anlatmaya devam edeceğiz. Bizim devlet olarak görevimiz her zaman sağduyulu bir şekilde doğruyu anlatmak ve bildiğimizi, doğru projeleri en kararlı şekilde uygulamaktır.

Salda Gölü en başta Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile kesin bir koruma altındadır. Yapılacak tesislerle birlikte ve geliştirilecek bu lavanta projeleri ile inşallah turizmden kat ve kat çok daha faydalanır hale geleceğiz. En güzeli de toplumumuzun büyük kesimleri turizmden faydalanacak. Burdur’da otel sayısı artacak, konaklama tesisleri, pansiyonculuk gelişecek, kendi ürünümüzü köylerimde hayvancılık ürünlerinin satışı, el işi, el sanatları gelişecek. Hayırlı olsun. El birliği ile en güzelini başaralım” dedi.

 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
SGK 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı SGK 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
” Foça turizmden hak ettiğini alacak” ” Foça turizmden hak ettiğini alacak”
Bursa'da şehrin göbeğinde sağlık ocağından mahrumlar Bursa'da şehrin göbeğinde sağlık ocağından mahrumlar
Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma