Veli Ağbaba: Esnafa müjde diye sadaka verdiler

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Korona tedbirleri ekonomik sıkıntı yaşayan restoran, lokanta, kahvehaneci esnaflarla basın toplantısı düzenlerken, hükümetin esnafa müjde diye sadaka verdiğini söyledi


Gündem 4.02.2021 10:00:00 0
Veli Ağbaba: Esnafa müjde diye sadaka verdiler

MALATYA (İGFA) - Mart ayından bu yana kepenk kapatan esnafın işsiz ve gelirsiz bırakıldığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba, iktidar tarafından yapılan yardımların göstermelik olduğunu belirtti.

Esnaflarla ilgili verileri paylaşan Ağbaba, "Türkiye’de 200 bin civarında restoran, lokanta ve kafeterya işletmesi, 2 bin 716 bar, 2 bin 16 birahane işletmesi, 8 bin 870 müzikli ve eğlenceli lokanta, 6 bin 21 dernek lokali, 130 bin civarında kahve, kıraathane ve çay ocağı işletmesi ile sayıları 350 bini bulan iş yeri ve çalışanlarıyla 2,5 milyonu bulan sayıda insan açlığa, işsizliğe ve gelirsizliğe terk edildi. Tüm dünyada aşılama çalışmalarının ilerlemesiyle ‘normalleşme süreçleri’ tartışılırken, Türkiye’de ne doğru dürüst bir aşılama, ne doğru dürüst bir salgın politikası uygulandı” dedi.

ESNAFA MİLLİ GELİRİN 10 BİNDE 35’İ DESTEK VERİYOR

Anayasanın 173ncü maddesinde, “Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır” yazdığını söyleyen Veli Ağbaba, " Koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin bir yılda esnafa verdiği yardım 5 milyar TL’yi ancak buluyor. Tüm dünyada, Avrupa’da devletler milli gelirinin yüzde 5 ila yüzde 10’u arasında esnafa salgın desteği verirken, Türkiye’de asrın lideri esnafa milli gelirin 10 binde 35 destek veriyor. Başka bir deyişle, binde 1’in bile altında bir destek söz konusu. Faiz lobisine 179 milyar, yani milli gelirin yüzde 7,93’ü para aktaranlar, ekonominin bel kemiği esnafa milli gelirin 10 binde 35’ini layık görüyorlar. Halk sağlığı yönetimi yapılamadığı gibi, salgının ekonomi yönetimi de yapılamadı. Sosyal devlet unutuldu, ekonomik tedbirler alınmadı. AKP politikaları sonucunda 100 bin esnafımız iflas etti, günlük 273 esnaf, çaresiz kepenk kapattı" diye konuştu.

AK Partinin kongrelerindeki kalabalığı eleştiren CHPli Ağbaba, “Lokantalarda, kafelerde yayılan, kahvehanelerde hızlıca bulaşan, TEKEL bayilerde akşam saat 8’den sonra mesai yapan virüs, AK Parti’nin parti kongrelerinde on binlerce insana bulaşmadı, bakanların afet bölgelerinde yaptığı şovlarda yayılmadı, fasıllar, eğlenceler düzenlenen Saray’a hiç uğramadı. 1 Şubat’taki kongrelerinde Erdoğan’ın ne virüs umrunda, ne salgın umrunda, ne de bu kadar ay canını verecek çalışan sağlık çalışanları umrundadır" dedi.

RESTORAN, LOKANTACI ESNAFIMIZ DA CAN ÇEKİŞİYOR

Veli Ağbaba sözlerini şöyle sürdürdü: "İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 21 Mart’ta kapatıldı. Sonra 1 Haziran’da yeni kurallar getirildi ve tekrar açıldı. Sonra salgın yayıldı, lokantalar yine virüsü yayılmasının baş sorumlusu olarak cezalandırıldı ve 20 Kasım Cuma’dan itibaren lokantalar tümüyle kapatıldı.200 bin restoran, lokanta ve kafeterya işletmesi, bozuk şartel gibi ‘aç kapa’ diyerek yönetildi. Lokanta esnafımızın şimdi işyerleri kapalı, varsa paket servisi yapıyorlar; ancak paket servisle geçinmek de çok zor.  Erdoğan’ın her kabine toplantısı, esnaf için hüsrana dönüştü. En son 2 Şubat’ta yaptığı toplantıda bir müjde bekleyen esnafa, Erdoğan ‘yaklaşık 11 aydır sabırla ve metanetle bekleyen esnaf bir müddet daha bekleyecek’ dedi. Esnaf sabır ve metanetle beklemiyor, esnaf sizden artık hiçbir şey beklemiyor, herkes sosyal devletten umudunu kesmiş; yeter ki ‘önlemler alınsın, dükkânımız açılsın’ diyor.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, toplu taşıma araçlarına binilen HES Koduyla kafeye, bara, lokantaya da gidilebilineceğini kaydetti.

 


BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı
VEFAT EDEN ZİYA ZEYNELGİL İÇİN BELEDİYE ÖNÜNDE TÖREN DÜZENLENECEK Fırsat bulduğu her zaman Ziya Zeynelgil'i evinde ziyaret eden, hal hatırını soran ve sağlık sorunları ile yakından ilgilenen Isparta belediye başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN, Zeynelgil'in vefatı ile ilgili üzüntüsünü paylaştı. Başkan Ba