Yalovada 110 çiftçiye 40 ton sertifikalı tohum


Gündem 8.11.2021 12:00:00 0
Yalovada 110 çiftçiye 40 ton sertifikalı tohum

Yalovada İl Tarım ve Orman Müdürlüğü "Buğday Üretiminde Yeni Çeşitlerin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında çiftçilere 40 ton Adelaide cinsi sertifikalı buğday tohumunun dağıtımını gerçekleştirdi.

YALOVA (İGFA) - Yalova'da düzenlenen sertifikalı buğday tohumunun dağıtım programına Vali Muammer Erol, Milletvekili Meliha Akyol, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Ramazan Bülbül'ün yanı sıra daire amirleri ve üretici çiftçiler katıldı.

Altınova ilçesine bağlı Ahmediye Köyü'nden çiftçi Hikmet Türker, buğday, arpa ve ayçiçeği üretimi yapan bir üretici olarak bölgede genellikle ekimini yaptığı buğday çeşitlerinde dekara 400 ile 450 kg verim aldığını ifade ederek, 2020 yılında deneme amaçlı ekilen ADELAİDE çeşidi buğdaydan dekara yaklaşık 600-650 kg verim aldık ve buğdayın kalitesinin çok güzel olduğunu söyledi.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ise, Yalova2da yaklaşık 35 bin dekar alanda hububat ekimi yapıldığını anımsatarak, bunun yaklaşık yüzde 50'sinin buğday üretimi olarak gerçekleştiğini, bu nedenle tarım arazileri üzerinde yapılan tarımsal faaliyetlerde katma değeri yüksek ürünleri yetiştirmenin öncelikli hedefler olduğunu söyledi. Müdür Parıldar, Yalova Tarla Bitkileri Üreticileri Birliği tarafından finansa edilerek uygulanan proje ile Adelaide kırmızı ekmeklik buğday tohumu çeşiti ile ilimizde demonstrasyon kurulduğunu anımsatarak, "Bu yıl 110 çiftçimize 2 bin dekar alanda ekilmek üzere 40 ton tohum dağıtacağız. Bu projede tarla hazırlığı, toprak işleme, ekim, gübreleme, yabancı ot kontrolü ve hasat gibi birçok faaliyet çiftçilerimiz tarafından yerine getirilmekle birlikte, tohum bedelinin de yarısı yine çiftçilerimiz tarafından karşılanmıştır. Çiftçilerimizin bu emeği ve katkılarıyla birlikte projelerimizi sahiplenmeleri başarı oranını artırmakta, bu da yeni projelerin geliştirilmesine önemli bir katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

Programda daha sonra diğer konuşmalar sonrasında 110 çiftçiye 2 bin dekar alanda ekilmek üzere 40 ton Adelaide cinsi buğday tohumlarının dağıtımı gerçekleştirildi.


İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi! İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
Gökyüzünden denize doğru pedal çevirecekler Kemer’de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sky To Sea (Gökyüzünden Denize) Dağ Bisikleti Yarışı için hazırlıklar tamamlandı.
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Anayasa Mahkemesi'nde görev değişikliği Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, görevini Kadir Özkaya'ya devretti.
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı