YALVAÇ ANTİOCHEİA’DA SEVİNDİRİCİ GELİŞMELER


Kültür 16.12.2019 01:23:00 0
YALVAÇ ANTİOCHEİA’DA SEVİNDİRİCİ GELİŞMELER

Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nin değerli alanlarından biri olan antik tiyatronun ayağa kaldırılması çalışmaları kazı ekibi tarafından sürdürülüyor.

Antik kentte 13 yıldır kazı çalışmalarını sürdüren Kazı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Özhanlı’nın verdiği bilgiye göre, Pisidia Antiokheia’da kazı çalışmalarıyla yeni alanlar ortaya çıkarılırken, bir yandan da mevcut yapıların rehabilitasyon çalışmaları da ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda son iki yıldır, antik kentin değerli yapılarından biri olan ve harap vaziyetteki tiyatroyu ayağa kaldırma çalışmaları yürüttüklerini belirten Özhanlı, “2020 yılında hedefimiz ayağa kaldırdığımız bu yapıyı gezilebilir ve etkinlik yapılabilir hale getirmektir.” dedi.

Çalışmalar sırasında yeterli destek ve ilgiyi görememekten yakınan Özhanlı, “Yalvaç’ın ulusal ve uluslararası anlamda en önemli değeri tarihi ve turistik bu yapılardır. Bu yapıların bir an önce ortaya çıkarılması ve turistik hale gelmesi Yalvaç ve bölge için çok önemlidir. Bu konuda daha çok desteğe ihtiyacımız var. İlgililerin desteğini bekliyoruz.” dedi.

Kazı Başkanı Özhanlı, tiyatro alanında yaptıkları çalışmalarla ilgili şu ayrıntılı bilgileri verdi:

“Antik Dönemde bir yerin kent olabilmesi için olmazsa olmazlardan bir tanesi tiyatrolardı. Tiyatrolar, halkın bir araya toplandığı eğlenceler düzenlediği, kentin en canlı merkezleriydi. Pisdia Antiokheia tiyatrosu kentin merkezinde, doğu batı caddesinin kuzey kenarında yamaca yaslandırılarak yapılmış yaklaşık 5000 kişilik kapasitesi olan küçük bir tiyatrodur. Hellenistik Dönemde (M.Ö. 334 – 31) yapılmış olan tiyatro, farklı dönemlerde onarımlar görerek kullanılmaya devam etmiştir. Roma İmparatorluk döneminde tiyatroda düzenlenen büyük gladyatör oyunları, kenttin ekonomisine büyük gelir sağlamanın yanında kenti eğlencenin cazibe merkezine de dönüştürmüştür.

Bir zamanlar gladyatör oyunlarıyla kentin ve bölgenin en büyük eğlence merkezi olan Antiokheia Tiyatrosu, M.S. 8. yy dan itibaren önemini yitirmiş ve yavaş yavaş toprak altına gömülmüştür. Yalvaç Müzesi Müdürlerince, kurtarma kazıları adı altında farklı tarihlerde tiyatroda kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. En kapsamlı kazı çalışması 2003 yılında yapılmış ve tiyatronun caveaları (oturma yerleri), orkestrası (tiyatronun ortasındaki yuvarlak alan) ve sahne binası açığa çıkarılmıştır. Ancak, yukarıdan tıraşlanarak yapılan kazı sonucu oturma sıralarında, orkestrada ve sahne binasında büyük tahribatlar yapılmış ve de hiçbir koruma önlemi alınmadığından zamanla tahribat daha da artmıştır. Tiyatronun orkestrayı çevreleyen duvarı yıkılmış ve orkestranın içerisi taşlarla doldurulmuştur


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü