“Yerli makine aleyhine olan düzenlemelerin kaldırılması teşvik için önemli bir adım”


Gündem 12.07.2021 14:30:00 0
“Yerli makine aleyhine olan düzenlemelerin kaldırılması teşvik için önemli bir adım”

Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Başkanı Emre Gencer, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Yatırım Teşvik Sisteminde gidilen değişimde yerli makine aleyhine olan düzenlemelerin kaldırılmasının önemli bir adım olduğunu kaydetti.

İSTANBUL (İGFA) -  Makina İmalatçıları Birliği (MİB), Yatırım teşvik sisteminde giden köklü düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. MİB Başkanı S. Emre Gencer, yapılan düzenleme ile MİB’in yıllardır üzerinde durduğu ve sürekli olarak gündeme getirdiğisorunun çözüldüğüne değindi. “Bugüne kadar yerli imalatçıların lehine alınan önlemler,teşvik sisteminin bir önceki uygulaması ile bir nevi devre dışı bırakılmaktaydı. Eski teşvik sistemi yerli imalatçıları desteklemek üzere getirilen ilave gümrük vergileri uygulamaları için bir “kara delik” konumundaydı" diyen Gencer, "Yerli imalatçı hem ikinci el ithal makineler ile rekabet etmek zorunda kalırken hem de Uzakdoğu’dan gelen ucuz ve kalitesiz makineler ile mücadele ediyordu. Bu düzenleme ilerekabet düzleminin eşitlendiğini görüyoruz. Oluşturulan eşit rekabet şartları ile yerli makinelerimiz artık daha kolay yerli yatırımcıların ilgi alanına girebilecek ve yerli makinelerimizyurt içi yatırımlarda hakettikleri seviyeye ulaşacaklar” dedi.

Kalitesiz ve ikinci el makineler ile Türkiye’nin adeta makine çöplüğüne döndüğünü söyleyen Gencer, içinde bulunulan pandemi süreci ve ülkenin son yıllarda bölgede yaşanan büyük güvenlik ve savunma sorunları yerli makine imalatının ve yerlileştirmenin önemini çok açık şekilde ortaya koyduğunu ifade etti. Gencer, "Bu kapsamda 5 eksenli makinelerde ülkemize konan açık veya kapalı ambargolar makine sektöründe yerlileştirmenin bir tercih veya temenniden öte bir zorunluluk olduğunu bizlere göstermektedir" diye konuştu.  


Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı