“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIMIZIN ULAŞAMADIĞI ÇİFTÇİ KALMASIN”


Gündem 29.06.2020 00:20:00 0
“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIMIZIN ULAŞAMADIĞI ÇİFTÇİ KALMASIN”

Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Murat YILDIZ; Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşamadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla çalışmalar başlattığını belirterek bu kapsamda iki ayrı buğday çeşidinin Gölhisar İlçesinde demonstrasyonun kurulduğunu söylemiştir. Demonstrasyon Sorumlusu Yıldız; TAGEM’e bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TÜSİAB)’ne üye özel sektör tarafından tescil ettirilen Yüksel Ekmeklik Buğday Çeşidi ve Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesinin geliştirdiği NKÜ ZİRAAT Makarnalık Buğday Çeşidinin çalışmalarda kullanıldığını ifade etmiştir.


Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet TUĞRUL konuşmasında; Önümüzdeki yıldan itibaren yerli ve milli tohumların kullanılması halinde tohum bedelinin %75’ini devlet olarak bizim karşılayacağımız bir öneriye hazırlandıklarını, söz konusu çalışma sonuçlandıktan sonra çiftçilere duyuracaklarını belirterek yerli ve milli tohum konusunda ziraat odalarının katkıların da önemli olacağına değinmiştir.
Demonstrasyon çiftçisi Mehmet ŞENOL ise ekim, gübreleme, sulama ve ilaçlama konularında yaptığı uygulamaları anlatarak, baraj suyunun geç verilmesinin bir engel teşkil ettiğini ama elinden geleni yaptığını söylemiştir.
Çeşitlerin tanıtımına geçilerek, Ziraat Mühendisi Suat YILDIZ her iki çeşidin özellikleri hakkında sunduğu bilgilendirmede “Yüksel çeşidinin Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce seleksiyon yoluyla geliştirildiğini, 80-100 cm boyunda, kılçıklı beyaz başaklı, soğuğa dayanıklı, dekara 800 kg verim ortalaması olan, kırmızı, sert, yarı sert daneli olduğunu, sanayiye yönelik değerlerinin ve ekmeklik kalitesinin iyi olduğunu belirtmiştir. Namık Kemal Üniversitesi tarafından melezleme ıslahı yoluyla geliştirilen NKÜ ZİRAAT Makarnalık Buğday çeşidinin kışa dayanımı iyi, orta erkenci, danesinin kehribar renginde, dekara verimi 650-800 kg aralığında olup irmik un ve sarılık değerlerinin sanayi açısından çok iyi olduğunu” belirtmiştir.
Demonstrasyon çalışmalarına başından itibaren yardımcı olan tarım teşkilatlarına teşekkür eden Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza ŞENOL; “Çeşitlerin Gölhisar iklimine çok iyi uyum sağladıklarını, verim tonajı bakımından da istedikleri verimi aldıkları takdirde bölgede ektirmeyi düşündüklerini” ifade etmişlerdir.  


Bu tür çalışmaların sürdürülebilirlik ve karlılık açısından önemli olduğunu vurgulayan Burdur İli Ziraat Odaları Başkanı ve Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal ÖZEL konuşmasında; “Birim alandan daha fazla ürün ve gelir elde etmeye yönelik çalışmalar üretici için önemli olup benimsiyoruz. Uygun çeşitlerin belirlenmesine yönelik demonstrasyonların devamını bekliyoruz.Çalışmada emeği geçen Tarım il müdürlüğü çalışanlarına teşekkürlerimi sunarken,Burdur ili Ziraat Odaları olarak il genelinde yapılan ve yapılması planlanan her türlü çalışmaların takipçisine destekçisi olduğumuzu belirmek istiyorum. Gölhisar ilçemizde ki bu çalışmaya iştirak eden Ağlasun Ziraat Odası Başkanım Ali Uğur,Karamanlı Ziraat Odası Başkanı Hasan Güz,Çavdır Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ceylan ve bizleri misafir eden Gölhisar Ziraat Odası Başkanım Rıza Şenol’a katılımlarından dolayı teşekkür ederim.”şeklinde ifade etti.

Tanıtımda Kovid-19 hastalığının da altı çizilerek bu tür çalışmaların devam edeceği ifade edildi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Bahara karnınızı gererek girin! Bahara karnınızı gererek girin!
Sembolik mekânlar kırmızı-beyaza büründü Sembolik mekânlar kırmızı-beyaza büründü
Bursa'da girişimcilere startup farkındalığı Bursa'da girişimcilere startup farkındalığı
Atama kararları Resmi Gazete'de Atama kararları Resmi Gazete'de