Adıyamanlı Milletvekili Aydın’dan tütün açıklaması


Gündem 5.07.2021 09:30:00 0
Adıyamanlı Milletvekili Aydın’dan tütün açıklaması

AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Av. Ahmet Aydın, kıyılmış tütün konusuyla ilgili açıklama yaptı.

Mehmet TOPRAK (Adıyaman Sanal Haber)
AK Parti Adıyaman Milletvekili Av. Ahmet Aydın, tütün üretimi ile ilgili çiftçinin alın teri üzerinden algı operasyonu yapanlara yerinden sordu. "Tekel’in özelleştirmeye devrini kim yaptı? 4733 Sayılı yasa kim tarafından ve ne zaman çıkarıldı?" diye soran Aydın, "Tütünü sınırlayıp kotaya bağlayan kim? Sarmalık kıyılmış tütünü kim yasakladı?" sorularını yöneltti.
AK Partinin kurulamdan önce Tekelin Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun özelleştirme kapsam ve programına alındığını anımsatan Aydın, "Tekel’in özelleştirme süreci ile yerli tütüne en büyük darbe vurulmuştur. 4733 sayılı Tütün Kanunu, IMF’ye verilen taahhütler kapsamında hazırlanan Kemal Derviş yasalarından biri idi. Ekiciye sadece 200 kilogram ile sınırlı sözleşme imkânı, desteklerin kaldırılması ve TEKEL’in tütün alımından tümden çekilmesi, tütün üretiminin azalmasının en önemli nedenleridir. Gramı dahi yasak olan kıyılmış tütünü; önce 50 kg’a kadar serbest, sonra da kooperatifler üzerinden kaçak ve satışını yasak olmaktan çıkarıp YASAL hale biz getirdik. Sigaralarda kullanılan sözleşmeli tütünlerin en az yüzde 30’unun yerli tütünlerden kullanma zorunluluğunu biz getirdik" diye konuştu.
Aldığımız tedbirlerle Adıyaman’da sözleşmeli tütün üretiminde sürekli artış sağlandığını kaydeden Av. Aydın, "Bu üretimler artmaya da devam ediyor. 2011 yılında 2 bin 111 üretici 1 milyon 515 bin 686 kilogram tütün üretirken, bu sayı 2019 yılında 5 bin 502 üreticiye yükselmiş, üretilen tütün miktarı da 8 milyon 797 bin 826 kilograma çıkmıştır. Hakikati görelim, sağduyulu bir şekilde gerçek üreticimizin yanında olalım" dedi. Aydın, AK Parti olarak, yalan, iftira ve manipülasyonlarla üreticiyi mağdur edenlere ve Türkiye’yi ithal tütüne mecbur eden zihniyete karşı, çiftçimizin ve tütün üreticimizin daima yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı