Akciğer kanserinde ‘erken tanı’ avantajı


Gündem 10.07.2021 11:00:00 0
Akciğer kanserinde ‘erken tanı’ avantajı

Akciğer kanserinin erken evrede teşhisinde uygulanan cerrahi tedavinin olumlu sonuçlarını Liv Hospital Vadistanbul Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tuğba Coşgun anlattı.

İSTANBUL (İGFA) - Erken tanının tedavide olumlu sonuç vermesinin büyük önem taşıdığı hastalıkların başında kanser hastalığı geliyor. Her türünde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanı cerrahi bir operasyonla tümörün alınıp kemoterapiye veya radyoterapiye gerek bile kalmadan hastalar sağlığına kavuşabiliyor.

Liv Hospital Vadistanbul Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tuğba Coşgun, hemen her kanser türünde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanı hastanın hayatını kurtaracak en önemli unsur olduğunu dile getirdi.

Kanser akciğerde sınırlı, 5 cm’den küçük ise ve lenf bezleri veya farklı organlarda tutulum yoksa “Evre 1” olarak tanımlandığını vurgulayan Coşgun, "Bu evredeki hastalar kapalı yöntemler ile ameliyat edilir. 2-3 cm’lik bir kesi ve 1 cm’lik bir veya iki kesi ile yapılan bu ameliyatlarda hastalar ortalama 5-6 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu olur ve 2 hafta içinde de normal hayatına dönebiliyor.  Akciğer kanseri erken evrede teşhis edilip cerrahi müdahalede bulunulduğunda sonuçlar uzun dönem yüz güldürücü oluyor. Ameliyatta alınan dokuların patoloji tarafından tam olarak incelenmesinin ardından hastalar çoğu zaman kemoterapi ve radyoterapiye gerek olmaksızın sadece belli aralıklarla kontrolleri yapılarak hayatlarına devam ediyorlar. Erken evrede yakalanmış kanser olgularında hastalıktan tamamen kurtulma şansı yüzde 70-80’ler iken 1 cm’den küçük olgularda bu oran yüzde 90’a çıkabiliyor" diye konuştu. 


Kırmızı ve sarı bültenliler İstanbul 'Mahzen'inde! Kırmızı ve sarı bültenliler İstanbul 'Mahzen'inde!
Edirne Jandarması'ndan Havsa'da uyuşturucu operasyonu Edirne Jandarması'ndan Havsa'da uyuşturucu operasyonu
İzmir Karabağlar'da ilk meclis İzmir Karabağlar'da ilk meclis
İpsala'da tarihi eser kaçakçıları yakalandı! İpsala'da tarihi eser kaçakçıları yakalandı!
Keşan'da uyuşturucu operasyonları yoğunlaştı Keşan'da uyuşturucu operasyonları yoğunlaştı