Araştırma: Evcil kedi ve köpeklerde Koronavirüs yaygın mı?


Gündem 1.07.2021 15:30:00 0
Araştırma: Evcil kedi ve köpeklerde Koronavirüs yaygın mı?

Hollanda Utrecht Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre evcil kedi ve köpeklerde koronavirüs enfeksiyonu yaygın olarak görülüyor. Hollandada son 200 gün içinde koronavirüs testi pozitif çıkan kişilerin evlerine giden veterinerler 196 hanedeki 310 evcil hayvandan örnekler alırken 54 hayvanda virüs antikorlarının tespit edildiği belirtti.

Hollanda’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, koronavirüs hastası kişilerin evcil kedi ve köpeklerinin yaygın bir şekilde enfekte olabildiği açıklandı.

Utrecht Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından araştırmada, ülkede son 200 gün içerisinde en az bir bireyinin corona virüs testi pozitif çıkan hanelere veterinerler gönderildi.

196 hanede yapılan çalışmada 310 evcil kedi ve köpekten kan örneği alınırken, 54 hayvanda virüs antikorları tespit edildiği belirtildi.

EVCİL HAYVANLARINIZLA TEMASTAN KAÇINMALISINIZ

Altı kedinin ve yedi köpeğin PCR testlerinin pozitif çıktığı belirtilen araştırma ile ilgili konuşan Utrecht Üniversitesinden Dr. Els Broens, "Corona virüs olduysanız, diğer insanlarla yaptığınız gibi kediniz veya köpeğinizle de temastan kaçınmalısınız” dedi.

YÜZDE 4,2’Sİ ENFEKTE OLUYOR

Araştırmanın sonuçları Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresinde sunulurken, virüse sahip kişilerin evcil hayvanlarının yüzde 4,2sinde corona virüs tespit edildiği belirtildi

Hayvanların yüzde 17,4’ünde de virüs antikorunun görüldüğü bildirildi.

ASIL TEHLİKE VİRÜSÜ İNSANA AKTARMALARI

Broens, "Asıl tehlike; hayvanların sağlığından ziyade, onların virüsü diğer insan popülasyonuna yaymalarıdır” şeklinde konuştu.

Çalışmada, bugüne kadar evcil hayvandan sahibine corona virüs bulaştığına dair hiçbir kanıt kaydedilmediğini ancak virüsün insanlar arasında yayılması sırasında bunun tespit edilmesinin de zor olacağı belirtildi.

Enfekte olan evcil hayvanların çoğunun corona virüs semptomları göstermediği ya da hafif semptomlarla virüsü atlattığı aktarıldı.

‘EVCİL HAYVANLARIN SALGINDA BİR ROL OYNAMASI PEK OLASI GÖRÜNMÜYOR’

Rusyadaki veterinerlerin bazı hayvanları hastalığa karşı aşılamaya başlaması üzerine de konuşan Dr. Els Broens, “Şu anda bunun için bilimsel kanıt görmüyorum” derken "Evcil hayvanların salgında bir rol oynaması pek olası görünmüyor" şeklinde konuştu.

SAHİPLERİNİN YATAĞINDA UYUYAN KEDİLER TEHLİKEDE

Kanada, Ontariodaki Guelph Üniversitesi tarafından yürütülen ayrı bir araştırma da, sahiplerinin yatağında uyuyan kedilerin enfeksiyon riski altında olduğunu buldu.

Corona virüs görülen 77 haneden toplam 48 kedi ve 54 köpekte Covid antikorları test edilirken kedilerin yaklaşık yüzde 67sinin, köpeklerin ise yüzde 43ünün testinin pozitif çıktığı aktarıldı.

Araştırmada, kedilerin köpeklere göre sahiplerinin yüzüne yakın uyumaları nedeniyle virüs ile enfekte olma olasılıklarının arttığı aktarıldı.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı