Aşırı tuz kalp krizlerini tetikliyor

Mardin Park Hastanesi Uzman Doktor Bayram Yıldız, aşırı tuz tüketiminin insan sağlığına ciddi manada zarar verdiğini belirtti.


Gündem 13.03.2021 13:01:00 0
Aşırı tuz kalp krizlerini tetikliyor

12-18 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında vatandaşları az tuz kullanmaları konusunda uyaran Mardin Park Hastanesi Uzman Doktor Bayram Yıldız, Aşırı tuz tüketimi kişinin kan basıncını yükselttiğini ve inme, kalp krizi, kalp hastalıkları risklerinin artmasına sebep olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin azaltılması programı” yürütüldüğünü belirten Yıldız,” Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlığımız için kötü etkilerine yönelik toplumda farkındalık oluşturulması, bilinç sağlanması ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması amaçlanmaktadır " dedi

Kişi başı günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında olması önerildiğine dikkat çeken Yıldız,”  Bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir. Aşırı tuz tüketimi insan sağlığına olumsuz yönde etkilediği için az ama iyotlu tuz kullanılmasına özen gösterilmesi gereklidir. Aşırı tuz tüketimini azaltmak için; Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin” uyarında bulundu

 

 


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı