Balıkesirde yapay resiflerde ikinci faz başladı

2 bin 400 yapay resif bloğunun denize bırakılacağı Marmara Adaları Yapay Resif Projesi 2. Faz çalışmalarına Balıkesir Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı işbirliği ile başladı. Resifler, bölgedeki hassas ekosistemlerin korunmasına ve balıkçılık faaliyetler


Gündem 29.03.2021 12:30:00 0
Balıkesirde yapay resiflerde ikinci faz başladı

BALIKESİR (İGFA) - Marmara Adaları Yapay Resif Projesinin ikinci faz çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığından alınan onay ile mart ayında başlamıştı. Proje sahibi Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği, 2. Faz çalışmaları için Balıkesir Üniversitesi ile işbirliği yaptı. Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı tarafından yürütülen bilimsel araştırmalar, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker’in liderliğinde, Biyolog Kadriye Zengin ve Su Ürünleri Mühendisi Abdülkadir Ünal tarafından gerçekleştiriliyor.

Çalışmaları yöneten Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker, resiflerin atılmadan önce, uzatma ve trol ağları ile dört farklı mevsimde yapacakları örnekleme çalışmalarının ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi. Çıkan örneklerin ilk tasnifini Marmara Adası, Gündoğdu Köyünde yaptıklarını anlatan Doç.Dr. Türker, "Ne yazık ki elde ettiğimiz türlerin av boyunun çok küçük olması, civarda çok ciddi bir av baskısı olduğuna işaret ediyor. Deniz çöpleri bu bölgede de çok ciddi bir sorun. Örnekleme sırasında elde ettiğimiz türlerin boyu çok küçük olmakla beraber; Diplodus annularis (İsparoz), Mullus barbatus (Barbunya), Mullus surmuletus (Tekir), Triglia lucerna (Kırlangıç), Sparidae’lerden (İzmaritgiller), Serranus scriba (Hani Balığı), Conus sp (Deniz salyangozları), trol ağına takılmış bir takım Anthozoa (Mercan), Scophthalmidae (Kalkan Familyası), Scorpaena porcus (İskorpit), Asteroidea (Deniz yıldızları) ve Crustacea (Kabuklular) sınıfından birkaç kabukluya ve bir de Istakoza rastladık. İlk örneklemesini 6-7 Mart tarihinde gerçekleştirdiğimiz bilimsel araştırmamız ile demersal ve pelajik tür çeşitliliğini örnekleyerek bölgelerin stok tespit analizlerini yapacağız" dedi.  

Öte yandan Balıkesirde 6 bölgenin resmi izinleri için hazırlanan ön çalışma raporu Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık, izin talebinde bulunan 30 civarı yapay resif projesi içinden sadece Marmara Adaları Yapay Resif Projesine onay verdi. Toplam 6 lokasyonun olduğu projede, her lokasyonda 400 resif bloğu, toplamda 2 bin 400 resif bloğu yer alacak. 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı