Bursa’da CHP’li Kemal Demirel, Nilüfer Çayı’nın feryadını duyurdu


Gündem 29.06.2021 19:30:00 0
Bursa’da CHP’li Kemal Demirel, Nilüfer Çayı’nın feryadını duyurdu

Geçmişte hem ilçe başkanı ve hem de CHP Bursa Milletvekili olarak Nilüfer Çayının kirliliğini gündeme getiren Kemal Demirel, o günlerde çözüm olarak sunulan işler gibi denetlemelerin de layıkıyla yapılmaması dolayısıyla Marmarada müsilaj, Nilüfer Çayının geçtiği her noktasında da çevresel sorunlarla karşı karşıya kalındığını söyledi.

BURSA (İGFA) - Müsilaja teslim olan Marmara Denizinin çığlığını "İmdat" yazılı pankartla dile getiren 22 ve 23. Dönem Bursa Milletvekili CHPli Kemal Demirel, bu kez Nilüfer Çayında incelemelerde bulunarak Nilüferin feryadını duyurdu.

Bursada 1989 yılında SHP Osmangazi İlçe Başkanı olarak iki kez Nilüfer Çayı kenarında basın açıklaması yaparak konuyu gündeme taşıyan 22 ve 23ncü dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, 22 Ekim 2009da TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Badırga Köyündeki deri sanayicilerinin atıklarının bu dereye bırakıldığına dair şikayetlerini belirterek, kirlilik yüzünden tarım alanlarını sulamakta zorlanan bölge halkının mağduriyetinin giderilmesi için acilen planlanan çalışmaların neler olduğunu sorduğunu anımsattı.

O günden bugüne kirliliğin önüne geçmek için yapılması gerekenlerin kesin olarak ihmal edildiğini, sorunun yok sayıldığını belirten Demirel, Bursa Valiliği’nin bilgi notuna dayanılarak 2009 yılının Aralık ayında verilen cevabı paylaştı.

"NİLÜFER ÇAYI UMUT DEĞİL, ÖLÜM SAÇAN BİR DEREYE DÖNÜŞTÜ"

Nilüfer Çayının kirliliğini önlemek için şimdiye kadar yapıldığı iddia edilen çalışmalara ilişkin açıklamalarla gerçek hayatın örtüşmediğini belirten Demirel, "2010 yılında kendisinin soru önergesine karşılık verilen cevaptaki öneriler yerine gelse Nilüfer tertemiz akardı" dedi. 12 yıl önce gündeme getirdiği Nilüfer Çayının umut saçan değil ölüm saçan bir dere hale dönüştüğünü ifade eden Demirel, "Hiç bir canlının yaşayamadığı, tarımda da kullanılamayan ayrıca toprağa sızdığı için de toprağa ciddi zararlar veren bir dere oldu. Nilüferin bu haliyle aynı zamanda bu Marmara Denizi için de çok ciddi bir kirlilik kaynağı. Marmaradaki müsilaj sorununun baş sebeplerinden birisi de Nilüfer Çayının kirliliğidir. Her seçim döneminde gündeme gelen ama bir türlü çözülmeyen bir sorun oldu. Şunu kesin olarak söyleyebiliriz: Nilüfer Çayını kirleten sebepler ortadan kalkmadıkça Marmara Denizini kurtaramayız" diye konuştu.


Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı