Bursa Karacabey Merinosu ırkının geleceği güvenli ellerde


Gündem 29.06.2021 14:30:00 0
Bursa Karacabey Merinosu ırkının geleceği güvenli ellerde

Bursanın Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, sosyal sorumluluk projesi olarak ortaya çıkan ve Karacabey Merinosu ırkının kaybolmaya yüz tutmasıyla geleceğe aktarımı ve ihtiyaçlarının karşılanması için Karacabey’de 42 bin 500 m2’lik alana kurulan, Türkiye’nin en büyük merinos çiftliği unvanına sahip Pega Hayvancılık Çiftliğini ziyaret etti.

BURSA (İGFA) -

Pega Hayvancılık Çiftliği Genel Müdürü Ümit Buluç ile bir araya gelen Bursanın Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, tesis hakkında detaylı bilgi aldı.

Başkan Ali Özkan burada yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi Karacabey’in daha da gelişip kalkınması için 3T vizyonumuz vardı. Teknolojik, turizm ve tarımsal yatırımlar. Bir de mottomuz vardı: ‘Tarım ve hayvancılığın başkenti’ şeklinde. , Türkiye’de tek olan ve hayvancılıkta model olabilecek tesiste hiçbir şeyin geri kalmadığını, her şeyin a’dan z’ye düşünüldüğünü memnuniyetle görmekteyiz” dedi.

Başkan Özkan açıklamalarına şöyle devam etti: “Ben zaman zaman, büyük ve küçükbaş hayvan çiftliklerini geziyorum. Gençlerimiz bu sektörde çalışmaya çok sıcak bakmıyor. Ümit Bey’i, ortaklarını ve yöneticilerini kutluyorum.”

PEGA Damızlık Merinos Koyun Çiftliği Genel Müdürü Ümit Buluç ise yaptığı açıklamada, “Sosyal sorumluluk projesi olarak geliştirdiğimiz düşünce sonrası, ortaklarımızla birlikte bu çiftliği kurmaya karar aldık. 1 profesör, 2 veteriner hekim ve tekniker arkadaşlarla birlikte, 5 yıldır profesyonel bir çalışma içerisindeyiz. Başka çiftliklerde 15-20 yılda gelinen duruma, biz 5 yıl içerisinde geldik. Özelliği şu; Karacabey Merinosu gerçekten verimli, eti çok lezzetli. Atatürk zamanı Karacabey Merinosu ırkı geliştirilerek bunun üzerine çalışmış. Ancak zamanla bu ırk hayvancılığı yozlaşmaya başlamış. İşte biz bunu ele alıp, tekrar sosyal sorumluluk projesi olarak geliştirmeye çalıştık. Erkeklerde 100 günde 50 kg ağırlığı yakalayabiliyoruz. Ve eti gerçekten lezzetli, tercih edilen bir ırk. Kıvırcık koyun ile Alman Merinosu ırkının birleştirilmesiyle elde edilmiş bir ırk. İstediğimiz sonuca geldik ama zamanla asıl hedefimiz, yurtdışına embriyo transferi yapabilecek konuma gelmek” dedi.

Yüksek talep görüyor

Buluç çiftlikte hakkında yaptığı açıklamada, “Çalışan işçiye değer vermezsiniz, o da sizin kurduğunuz tesise çok iyi bakmaz. Öncelikle onların refahını, sağlığını düşüneceksiniz ki onlar da sizin isteklerinizi yerine getirsin” dedi.

Buluç ayrıca, “Burada 1200 anaç var. 8 ayda bir doğum yaptırıyoruz. 2 senede 3 kuzulama yaptırıyoruz. 1200 anaçtan ortalama 2700 kuzu elde ediyoruz. Bunların ortalama 1300 tanesi dişi oluyor. Bunları da zaten 5-6 ay önceden oluşan talep dolayısıyla satıyoruz. Erkeklerin de yaklaşık 250-300 tanesi yüksek damızlık vasfı taşıyor. Diğerleri de kesime gidiyor. Onlar da yüksek talep görüyor ve çok rahat satabiliyoruz” dedi.

Tesiste her detay düşünülmüş

Öte yandan, 42 bin 500 m2’lik alan içerisinde 7 bin m2’lik kapalı alanıyla 2 yılda 3 bine yakın Merinos ırkı koyun yetiştirilen çiftlikte, hayvancılık sektöründe önemli teknolojik gelişmeler uygulanıyor.

Tesis içerisinde kullanılan teknoloji ve yöntemler hem doğaya hem üretimi yapılan hayvanlara hem de çalışan personele karşı, modern ve pratik şartlar sunuyor. Izgaralı sistem ile hayvanların bulunduğu alanlarda dökülen gübreler alttan toplanıyor. Ve beslenen hayvanlar asla dışkılarına basmıyor. Yağmur suları bir depoda toplanarak değerlendiriyor. Ayrıca hayvanlara bakan personel için de sosyal, sportif ve kültürel alanlar oluşturulmuş durumda.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı