Çocukları aşılamak gerçekten gerekli mi ?


Gündem 22.05.2021 13:30:00 0
Çocukları aşılamak gerçekten gerekli mi ?

Tarihin en büyük aşılama kampanyası kapsamında aralarında Türkiye’nin de dahil olduğu 176 ülkede 1,6 milyar dozdan fazla aşı uygulandı. Ancak, aşılama hızı ülkeden ülkeye büyük farklılık gösteriyor ve dünya sürü bağışıklığının sağlanması için gereken hedefin çok gerisinde bulunuyor. Durum böyleyken ABD, sahip olduğu aşıları 12-15 yaş arasındaki çocuklara uygulama başladı.

Çocuklar, onlarca yıldır kızamık, kabakulak, çocuk felci, difteri, rotavirüs, çoklu menenjit türleri ve boğmaca gibi sayısız hastalığa karşı aşılanıyor. Bütün bu aşılar çocuklar yalnızca birkaç haftalıkken yapılmaya başlanıyor. Peki ya Covid-19 aşısı için durum ne?

ABD şimdiden 12 ile 15 yaşları arasındaki 600 bin çocuğu aşıladı. Önümüzdeki yıl daha da küçük çocukları aşılamak için yeterli güvenlik verisine sahip olmayı bekliyor. İngiltere ise Temmuz ayının sonuna kadar çocukları ilk dozla aşılamayı planlıyor. Ancak, yetişkinler çocukların aşılanması konusunda henüz uzlaşmış değil.

ÇOCUKLARI AŞILAMAK HAYAT KURTARACAK MI?

Bu sorunun cevabı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Çocuklara yönelik dozlar, bazı yoksul ülkelerde sağlık çalışanlarına ve savunmasız yetişkinlere verilirse daha fazla hayat kurtarabilir. Bu yüzden çocukları aşılamanın ahlaki ve etik bir boyutu da var.

ÇOCUKLARDA ŞİDDETLİ COVİD-19 RİSKİ ÇOK DÜŞÜK

İngilterenin Aşılama ve Aşılama Ortak Komitesinde yer alan Profesör Adam Finn, "Neyse ki bu pandemiyle ilgili birkaç iyi şeyden biri, çocukların bu enfeksiyondan çok nadiren ciddi şekilde etkilenmesi. Çocuklarda enfeksiyonlar neredeyse her zaman hafif veya asemptomatiktir; bu, aşılama kampanyaları tarafından önceliklendirilen daha yaşlı grupların tam tersidir” ifadelerini kullandı.

The Lancette yayınlanan yedi ülkede yapılan bir araştırma ise salgın sırasında her bir milyon çocuktan ikiden azının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini tahmin etti.

Öte yandan, çocuklara aşı yaptırmanın potansiyel faydaları da var. Bu durum başkalarının hayatını kurtarabilir. Bu zaten grip için de kullanılan bir yaklaşım. İngiltere’de 2 ile 12 yaşları arasındaki çocuklara her yıl büyük ölçüde büyükanne ve büyükbabalarını korumak için burun spreyi veriliyor. Bu durum aynı zamanda, çocuklardan yetişkinlere enfeksiyonun yayılması önlediği için sütü bağışıklığına katkıda bulunabilir. Çocuklar, corona virüsün başlıca yayıcıları gibi görünmüyor, ancak daha daha fazla yetişkinin korunmasını sağlayabilir.

OKULLARDA KORONAVİRÜS RİSKİ NEDİR?

London School of Hygiene and Tropical Medicineden Dr. Adam Kucharski, "Ortaokul çağında bulaşma potansiyeli olduğuna dair kesin kanıtlar var, bu nedenle aşılamanın toplumsal bulaş üzerinde üzerinde etkisi olabilir" dedi. Ancak, buna değip değmeyeceğine dair evrensel bir cevap yok.

İngilterenin aşılama programı hızla ilerliyor ve ülkede bağışıklık mirası bırakan büyük salgınlar oldu. İngilteredeki 16 ve 17 yaşındakilerin dörtte birinden fazlasının kanlarında corona virüs antikorları bulunuyor. Yani antikor testleriyle ülkeler çocukları aşılamadan virüsün yayılmasını durdurmak için yeterli bağışıklığa sahip olduklarını bulabilirler.

Konuya ilişkin açıklama yapan Dr. Kucharski, "Ancak, büyük salgınların görülmediği ülkeler de farklı bir durum geçerli olabilir. Doğal bağışıklık yeterli olmadığından çocukları aşılamak gerekebilir” dedi. Örneğin Avustralya, koronavirüs pandemisini çok iyi yönettiğinden bu ülkede yeterince doğal bağışıklık oluşmamış olabilir.


İzmir'in 5 okulunda 'Harezmî' dönemi İzmir'in 5 okulunda 'Harezmî' dönemi
CHP Mudanya'dan seçmenlere oy çağrısı CHP Mudanya'dan seçmenlere oy çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'da öncelik depreme hazırlık Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'da öncelik depreme hazırlık
İzmir Milli Eğitim'den Gazze'ye yardım tırı İzmir Milli Eğitim'den Gazze'ye yardım tırı
Çayırova Bornova’dan galibiyetle döndü Çayırova Bornova’dan galibiyetle döndü