Covid-19 aşısı hamileler için güvenilir mi?


Gündem 12.06.2021 10:30:00 0
Covid-19 aşısı hamileler için güvenilir mi?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir hamileyseniz, emziriyorsanız veya bebeğiniz varsa COVID-19 aşıları hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için anlattı.

Yapılan araştırmalar Koronavirüs (COVID-19) aşılarının güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir. Bu aşılar canlı koronavirüs içermez ve hamile bir kadına veya anne karnındaki doğmamış bebeğe bulaşmaz.

Hamile kadınlara aynı yaş veya risk grubundaki kişilerle aynı anda COVID-19 aşıları önerilmektedir. COVID-19 aşılarına ilişkin kanıtlar, dünya çapındaki düzenleyici kurumlar tarafından sürekli olarak gözden geçirilmektedir.

Halihazırda aşılamaya başlamış olan ve hamileyken ikinci bir doz önerilen herkes, ilk dozdan sonra ciddi bir yan etkisi olmadıkça, aynı aşıyla ikinci bir doz almalıdır.

Gebe kadınlarda ve yeni bebeklerinde COVID-19 hastalığından kaynaklanan genel risk düşük olsa da, daha sonraki gebeliklerde bazı kadınlar ciddi şekilde rahatsız olabilir ve hastanede tedavi görmeleri gerekebilir. COVID-19lu hamile kadınların, aynı yaşta hamile olmayan kadınlara göre yoğun bakıma kabul edilme riski daha yüksektir. COVID-19 hastalığı olan kadınların bebeklerini erken doğurma olasılığı, COVID-19 olmayan kadınlara göre 2 ila 3 kat daha fazladır.

Altta yatan klinik durumları olan hamile kadınlar, COVID-19dan ciddi komplikasyonlar yaşama riski daha da yüksektir. Eğer hamile kadınlarda bağışıklık sorunları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi altta yatan tıbbi durumlar varsa aynı yaştaki hamile olmayan kadınlardan daha fazla COVID-19 riski altında olabilmektedirler.

COVID-19 aşıları hamile kadınlara, bazı kadınlar için daha sonraki gebeliklerde ciddi olabilen COVID-19 hastalığına karşı etkili koruma sağlar. Herhangi bir ciddi yan etki yaşamadan ilk doz COVID-19 aşısını yaptırdıysanız, aynı aşı önerildiğinde ikinci dozunuzu da alabilirsiniz. Aynı zamanda aşının emziren anneler için de uygun olduğunu belirtilmektedir.

Tüm ilaçlar gibi, aşılar da yaygın yan etkilere neden olabilir. Özellikle bebeğiniz olduysa veya bakmanız gereken başka çocuklarınız varsa, aşı olduktan sonra verilen tam tavsiyelere tam olarak uyum sağlanmalıdır. Hiçbir aşı %100 etkili değildir, bu nedenle mevcut ulusal yönergeleri takip etmeye devam etmek önemlidir. Kendinizi ve ailenizi, arkadaşlarınızı ve iş arkadaşlarınızı korumak için yine de sosyal mesafeyi uygulamaya, yüz maskesi takmaya, ellerinizi dikkatli ve sık sık yıkamaya, temiz havanın içeri girmesi için pencereleri açmaya devam etmelisiniz.


Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ta yaptığı açıklamada Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada yeni bir kuyu kazıldığını belirterek, seçim sonrası nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatları
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerel seçim paylaşımı: Mitingler tamamlandı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir." ifadelerini kullandı.
Göynük pazar alanı tamamlanıyor Göynük pazar alanı tamamlanıyor
Başkan Başdeğirmen ‘minibüs ve 5 liraya ulaşım’ vaatleriyle ilgili konuştu: Ezbere, bilmeden, görmeden konuşuyorlar Başkan Başdeğirmen ‘minibüs ve 5 liraya ulaşım’ vaatleriyle ilgili konuştu: Ezbere, bilmeden, görmeden konuşuyorlar
ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK