Deniz salyasıyla ilgili ilk sonuçlar geldi


Gündem 8.06.2021 03:00:00 0
Deniz salyasıyla ilgili ilk sonuçlar geldi

Marmara Denizini etkisi altına alan ve hızlı şekilde Egeye doğru ilerleyen deniz salyasının neden oluştuğuna ilişkin ilk bilgiler geldi. İstanbul Üniversitesindeki laboratuvara bırakılan müsilaj örneklerinden çıkan sonuçlara göre deniz salyası, evsel ve kanalizasyon atıklarından kaynaklanıyor. Deniz salyaları numunelerinde, tek hücreli canlılara da rastlandığı bildirildi.

Marmara Denizini etkisi altına alan ve Karadenize de sıçrayan deniz salyası, denizde büyük yıkımlara neden olmaya devam ediyor. Son olarak Ege Denizine doğru ilerlediği yönünde haberler çıkan deniz salyasının neden kaynaklandığına ilişkin ilk bilgiler geldi. CNN Türkte yer alan habere göre 22 gün önce İstanbul Üniversitesindeki laboratuvara bırakılan müsilaj örneklerinin sonuçları, uzmanlar tarafından paylaşıldı.

"ÖNCE CANLIYI TESPİT ETMEK GEREKİYOR"

Deniz salyası sorununu çözmek için içerisinde bulunan canlının nasıl bir yapıya sahip olduğunun da bilinmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Neslihan Özdelice,"Müsilaja sebep olan eğer bir canlıysa siz öncelikli olarak o canlıyı bileceksiniz ki çözüm önerileriniz de ona göre olsun. Stres faktörlerini belirlersek bu işi çözmüş oluruz. Bu çalışmayı iki etapta yönetiyoruz. Tek hücrelileri, kamçılı Alpleri özellikle, bir de bakteriyel kirliliğin olup olmadığını araştırıyoruz" dedi.

"EVSEL VE KANALİZASYON ATIKLARI"

Marmara Denizindeki kirliliğin büyük oranda evsel ve kanalizasyon atıklarından kaynaklandığını belirten Özdelice, "İlk etapta tek hücreliler açısından çalışmamızı tamamlamış durumdayız. Bakteriyolojik açıdan da ilk sonuçlar geldi. Yüksek miktarlarda bir kirlilik var. Daha çok evsel ve kanalizasyon atıklarından kaynaklanıyor. Bu önemli bir buldu. Diğer bir bulgumuz ise müsilaja neden olan canlılardı. Araştırma bölgesinden alınan ilk verileri biz canlı olarak mikroskopta inceliyoruz. Daha sonra çalışmaya devam ediyoruz. Onları kültüre alıp çoğaltmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı