DEVA Partisi ‘Harika Çocuk’ları hatırlattı


Gündem 29.05.2021 09:30:00 0
DEVA Partisi ‘Harika Çocuk’ları hatırlattı

DEVA Partisi’nden üstün yeteneklerin dünyaya kazandırılmasına ve ülkemizin kültürel diplomasi yoluyla itibar kazanmasına vesile olan Harika Çocuk Yasası’nın yeniden işletilmesi talebi geldi.

ANKARA (İGFA) - Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, müzisyenler İdil Biret ve Suna Kan ile başlayan süreçte 1948 yılında kabul edilen ve 1956’da daha geniş kapsama ulaşan ve 1998’den bu yana uygulanmayan 6660 sayılı Harika Çocuk Yasası’nın yeniden işletilmesi çağrısında bulundu.

DEVA Partisi Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı M. Helün Fırat, yaptığı açıklamada Harika Çocuk Yasası’nın uzun yıllar birçok muazzam yeteneğimizin dünyaya kazandırılmasına ve ülkemizin kültürel diplomasi yoluyla itibarının üst seviyeye çıkmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Fırat, 2017 yılında bir dahi çocuğun yurtdışı eğitimine gönderilmesi için yeniden gündeme gelen yasanın Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki koordinasyon sorunu nedeniyle işletilemediğini belirtti. İki bakanlığın kurması gereken ortak komisyonu kurmaması nedeniyle son 4 senedir bu konuda hiçbir gelişme yaşanmadığını ifade etti.

Uluslararası hukuka aykırı

Fırat sözlerine şöyle devam etti:“Kültür endüstrisi ve ekonomisinin gelişmesi için gereken itibar, çok daha başarılı bir kültürel diplomasi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi gereği varlıklarını kutlamamız gereken çocuklarımızın hak ettikleri gelecek için hükümete ve her iki bakanlığa gerekeni yapmaları çağrısında bulunuyoruz; artık çocuklarımızı yetenekleri için cezalandırmayın."

Fırat ayrıca, “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve BM İnsan Hakları Sözleşmesi tarafı olan ülkemizde Harika Çocuk Yasası’nın bugün uygulanmıyor oluşunun; çocuğun üstün yararı ilkesi, çağdaş eğitime erişim ve pozitif ayrımcılık ilkeleri gereği uluslararası hukuka aykırılık teşkil ettiğini” söyledi. 

‘Aileler çocuklarının yeteneğini heba etmek zorunda bırakılıyor’

Açıklamada ailelerin yetenekli çocuklarını okutmak için varını yoğunu satıp borç içine girmek veya çocuğun yeteneğini heba etmek zorunda kaldıkları belirtilerek, iktidar devletin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağrıldı: “Bugün aileler muazzam yeteneklere sahip çocukları için hiçbir destek alamamakta. Çoğu üst gelir seviyesinde olmayan aileler ya ülkemize benzersiz katkı sunacak bu yeteneği heba etmek yahut bütün varlıklarını feda edip borç içinde çocuklarını yurtdışına göndermek zorunda bırakılmaktadır. Ayrıca dahi çocukların kendi enstrümanlarını almada maddi zorluk çekmeleri de eğitimlerinde eksikliklere yol açmaktadır. Bunlar gibi pek çok sorunun aşılarak bu değerlerin topluma kazandırılması için iktidar devletin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmelidir.”


İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’den Bergama'ya ziyaret İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’den Bergama'ya ziyaret
İnegöl'e nefes aldıracak projede sona gelindi İnegöl'e nefes aldıracak projede sona gelindi
Karacabey Boğazı’nda deniz suyu kalitesi bu tesis ile artacak Karacabey Boğazı’nda deniz suyu kalitesi bu tesis ile artacak
Kayseri'de çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler Kayseri'de çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler
ABD'li heyet Türkiye'de ABD'li heyet Türkiye'de