Diyarbakır esnafının pandemi umutsuzluğu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın açıklamasının ardından restoran, kafe, kahvehane, kıraathane, çayevi, çay bahçesi gibi işletmeler tekrar faaliyet göstermeye başlarken, yüzde 50 kapasite ile çalışan Diyarbakırdaki esnaf ise iş yapamadığı için kara kar


Gündem 9.03.2021 16:00:00 0
Diyarbakır esnafının pandemi umutsuzluğu

Yağmur Ensari (YENİGÜN ÖZEL)
Uzun bir aradan sonra Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısında alınan kararla kapalı olan işletmeler yeniden faaliyete başladı. 07.00-19.00 saatleri arasında sadece yüzde 50 kapasite ile hizmet verebilecek olan Diyarbakırdaki işletme sahipleri ise kapanış saati ve kapasite nedeniyle iş yapamadıklarını söyledi. Kafe işletmecisi Şakir Kaya,“ Yüzde 50 kapasite ile hizmet verilmemiz yönünde karar alındı ama yüzde 50 oranında bile müşteri ağırlayamıyoruz. Yüzde 30 oranında müşteri potansiyelimiz var. Geçmiş kazancımız ile kıyasladığımızda 4’te 3 oranında düşme var” dedi.

PERSONEL SAYIMIZ 1E DÜŞTÜ

Şakir Kaya, personel sayısında düşme yaşandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “3 yıldır işletmecilik yapıyorum Geçmişle kıyasladığımızda çok kötü durumdayız. Yüzde 50 kapasite ile hizmet verilmemiz yönünde karar alındı ama yüzde 50 oranında bile müşteri ağırlayamıyoruz. Yüzde 30 oranında müşteri potansiyelimiz var. Geçmiş kazancımız ile kıyasladığımızda 4’te 3 oranında düşme var. Personel sayımızda düşme oldu eskiden 6 personel ile hizmet veriyorduk. Şimdi ise sadece 1 kişi ile hizmet veriyoruz.”

YÜZDE 100 KAPASİTE BEKLİYORUZ

Restoran ve kafe işletmecisi Kenan Sevim ise, “Tarihi bir mekan olan Kervansaray Otel’in restoran ve kafesini işletiyorum. İşletmelerin yüzde 50 kapasite ile açılması kapalı kalmasından daha iyi oldu. En azından evimize ekmek götürebiliyoruz. Şu an işletmemizde çalışan yaklaşık 20 arkadaşımız var. Yüzde 100 çalışmaya başladığımız zaman istihdama daha fazla katkı sunacağız” dedi.

YENİ DESTEK BEKLİYORUZ

Kahvehane işletmecisi Mahmut Tuncay ise günde 20 müşteri tek geldiğine dikkat çekerek, “Kahvehane ve çayevi işletiyorum. Pandemi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadık. Açılma kararı alındı ama ne yazık ki yüzde 50 kapasite ile tek açıldık. Kafelere giden müşteriler belki vardır ama bizim dükkanlarımız hep boş kaldı. Mekanlar açıldı ama oyun oynatmamıza izin verilmiyor diye kimse gelmiyor. Kiramı bile ödeyebileceğimi sanmıyorum.Yüzde 50 kapasite ile açtığımız için tamamen açılana kadar yeni destekler verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 


ZİYA ZEYNELGİL BELEDİYENİN ÖNÜNDE SON YOLCULUĞUNA UĞRLANDI ZİYA ZEYNELGİL BELEDİYENİN ÖNÜNDE SON YOLCULUĞUNA UĞRLANDI
Başdeğirmen: Mahallelerimizin hepsine eşit hizmet götürdük Başdeğirmen: Mahallelerimizin hepsine eşit hizmet götürdük
Melikgazi AB Fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı Melikgazi AB Fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Haniye'yi kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan Haniye'yi kabul etti
Sağlıklı beslenme demans riskini azaltıyor! Sağlıklı beslenme demans riskini azaltıyor!