Doktorlar açıkladı! İşte Koronavirüs’ün yeni belirtileri


Gündem 9.06.2021 11:00:00 0
Doktorlar açıkladı! İşte Koronavirüs’ün yeni belirtileri

Milyonlarca insanın hayatına mal olan koronavirüs ile ilgili bilim dünyasını şaşkına çeviren bir haber geldi. Virüsün en çok etkilediği ülke olan ve bu nedenle koronanın yeni merkezi olarak anılan Hindistanda doktorlar COVID-19un yeni belirtiler gösterdiğini duyurdu.

İlk olarak 2019un son günlerinde Çinin Wuhan kentinde görülen Koronavirüs (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak sorunu olmaya devam ediyor. Virüs on milyonlarca insana bulaşırken 4 milyona yakın kişinin de hayatına mal oldu.

Virüsü yenmek için dünya genelinde yüzlerce araştırma yapılıyor. COVID-19a karşı pek çok aşı geliştirildi ve aşılama sayesinde dünya ilk defa tabiri caizse tünelin ucundaki ışığı görüyor.

Ancak görünen o ki virüs bizi şaşırtmaya devam ediyor. Zira koronavirüs ile ilgili her gün yeni bir bilgi ediniyoruz. Virüs ile ilgili yeni keşif bu sefer salgın ile mücadele eden doktorlardan geldi. COVID-19 ile ilgili yeni bilgiler salgının yeni merkezi olarak adlandırılan Hindistandan geldi.

Ülkede görev yapan doktorlar virüsün yeni semptomlarını belirlediklerini duyurdu. Ülke ilkbaharda B1617.2 veya Delta olarak bilinen yeni varyant tarafından kuşatıldı. Varyant yüzünden sağlık sistemi çökme noktasına gelirken kimi zaman hayati öneme sahip oksijen bile bulunamadı.

Bilim insanları Deltanın bugüne kadar keşfedilen en bulaşıcı varyant olduğunun altını çizerken Hindistanda görev yapan doktorlar tipik COVID-19 semptomlarının dışında yeni belirtiler keşfetti.

Bloombergde yer alan habere göre, doktorlar tipik COVID-19 semptomlarının yanı sıra sağırlık veya kan pıhtılarının neden olduğu kangren ile gelen hastalarda bir artış gördüklerini söylüyor. Doktorlar kangren, işitme kaybı ve şiddetli mide rahatsızlıklarının ilk kez Hindistanda tanımlanan COVID-19 varyantından kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Öte yandan viral enfeksiyonlar, yetişkin sağırlığının yaygın bir nedeni olarak uzun yıllardır kabul görüyor. Bilim insanları bunun kimi durumlarda geçici kimi durumlarda ise kalıcı olduğunun altını çiziyor.

Sağlık görevlileri, yeni varyantın yeni semptomlara neden olduğuna dair henüz yeterli kanıt olmadığını söyledi. Uzmanlar bu alnada daha fazla veri topladıktan sonra bu şüphenin netlik kazanabileceğinin altını çizdi.

Chennaideki Apollo Hastanesinde bulaşıcı hastalıklar doktoru olan Abdul Ghafur, yeni varyantlar ortaya çıktıkça virüsün daha "öngörülemez" hale geldiğini söyledi ve pandeminin ilk dalgasına kıyasla şimdi daha fazla ishalli hasta gördüğünü de sözlerine ekledi.

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre ise, ülkede COVID-19 hastalarını tedavi eden önde gelen altı doktor, mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, işitme kaybı ve eklem ağrısı gibi ortak belirtiler fark etti.

Ülkede toplam koronavirüs vaka sayısı 28 milyon 996 bin 473e, can kaybı sayısı 351 bin 309a çıkarken yeni semptomların yüzlerce kişide görüldüğü belirtiliyor. Hindistanda günlük vaka sayısı 4 Nisanda 100 binin, 15 Nisanda 200 binin, 21 Nisanda 300 binin, 30 Nisanda 400 binin üzerine çıkmıştı.

Ancak koronavirüsün pençesindeki Hindistanın mücadele ettiği tek şey Delta varyantı değil. Ülkedeki Kara Mantar Salgınınında tehlike her geçen gün büyüyor!

Siyah mantar olarak bilinen göz hastalığı "mukormikoz" vakalarının artması endişeye yol açıyor. Gelen ilk bilgilere göre, siyah mantar salgını çoğunlukla koronavirüs hastalarını etkiledi. Uzmanlar söz konusu salgın nedeniyle hastaların yaklaşık yüzde 60ının gözlerinden biri veya her ikisini kaybettiğini duyurdu.

Zira bu göz hastalığı ile mücadele kapsamında doktorlar hastaların gözlerini ameliyat ile çıkarmak zorunda kalıyor. Uzmanlar ölümcül olabilen mantar hastalığının yayılmasını önleyebilmek için yayılmanın olduğu tek gözünü ameliyatla alınması gerektiğinin altını çiziyor.

İŞTE EN SAVUNMASIZ GRUP

Hindistanda on binlerce hastada görülen bu hastalık şimdiden çevre ülkelere yayılırken uzmanlar kara mantara karşı en savunmasız grubu açıkladı. BBCde yer alan habere göre, doktorlar, Covid tedavisinde kullanılan stereoidlerle bağlantısı olduğunu söylüyor. Özellikle diyabet hastaları risk grubunda görülüyor.

Manchester Üniversitesinden Dr David Denning, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında Mukormikoz, zayıf kontrol edilen diyabetle güçlü bir şekilde bağlantılıdır ifadesine yer verdi. Kara mantar salgını çevre ülkelere de yayılmış durumda. Pakistan son haftalarda beş mukormikoz vakası bildirdi ve 12 Mayıs itibariyle dördü öldü.

Brezilya şu ana kadar 29 vaka bildirdi, ancak bunların kaçının Covid veya diyabet hastası olduğu henüz belli değil. Rusya da son zamanlarda bu vakalara rastlayan ülkeler arasında. Bangladeşte ise doktorlar, onaylanmış bir mukormikoz vakasını tedavisine devam ediyor.

KARA MANTAR HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüzde şişlik ve siyah lezyonlar enfeksiyon belirtileri arasında sıralanıyor. Bazı kaynaklarda göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısının da belirti olabileceği öne sürüldü.

HASTALIK NASIL ORTAYA ÇIKIYOR

Enfeksiyon, bir insana bir kesik veya solunum sistemi yoluyla kan dolaşımına giriyor ve diğer hayati organların yanı sıra kalbe, beyne ve akciğerlere yayılabiliyor. Kara mantar, özellikle COVID-19 geçirmiş hastalara ağır zarar veriyor. Uzmanlar, enfeksiyonu COVID-19 hastalarında steroid kullanımının tetiklediğini belirtiyor.

COVID-19dan iyileşen hasta kara mantar nedeniyle hayatını kaybedebiliyor. Doktorlar ve sağlık yetkilileri, siyah mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için gerekli olan amfoterisin B antifungal ilacının eksikliği konusunda uyarıda bulunuyor.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Kocaeli'de 27 Mart’a özel prömiyer Kocaeli'de 27 Mart’a özel prömiyer
Konya'da hafızlık öğrencileri iftar programında buluştu Konya'da hafızlık öğrencileri iftar programında buluştu
Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu
Başkan Palancıoğlu iftarda hakemler ile bir araya geldi Başkan Palancıoğlu iftarda hakemler ile bir araya geldi