Durağanlaşan inşaat sektörünün umudu aşı!

İlk çeyreği durağan geçiren inşaat sektörü, aşı ve istikrarlı para politikalarına güveniyor.


Gündem 6.04.2021 11:00:00 0
Durağanlaşan inşaat sektörünün umudu aşı!

BURSA (İGFA) - Bir yılı aşkın süredir etkisini gösteren pandeminin en çok etkilediği sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Salgının ilk dönemlerinde durma noktasına gelen sektör, devlet teşvikleri ve düşen kredi faizleri ile kısa süreli bir canlanma yaşayarak 2021 itibariyle rutin seyrine devam ediyor.   

Pandeminin global ekonomi ile birlikte inşaat sektörünü de durgunlaştırdığının altını çizen İnşaat Mühendisi Nevzat Ülküseven, salgın dolayısıyla küresel ekonominin 2020 yılında tarihi durgunluklarından birini yaşadığını ifade ederek, 2020 yılının bir tarafta umut, diğer tarafta da endişelerin arttığı karışık bir görüntü içinde tamamladığını söyledi. OECD ve IMF raporlarına göre küresel ekonomi 2020 yılını yüzde 4 civarında küçülerek kapattığını kaydeden Ülküseven, TÜİK verilerinin de bunu doğruladığını belirterek, "Konut dışı binalara yönelik yeni talep iştahı azalmaktadır" dedi. 

"2021İ DESTEKLEYECEK FİNANSAL KOŞULLAR YOK"

İlk çeyreğin durağan geçtiğine vurgu yapan Nevzat Ülküseven, sektörün 2021 yılı performansını belirleyecek ilk unsurun dünyada ve Türkiyede aşı uygulaması ile bunun sonuçları olacağına öne sürdü. "Aşı sonrası toplu bağışıklık kazanılmaya başlaması inşaat sektörünü olumlu etkileyecektir" diyen Ülküseven, "2021 yılında inşaat sektöründe belirleyici olacak diğer unsur da ekonomide uygulanacak para politikası ve yine ekonomi ile hukuk, demokrasi alanında yapılacak olan iyileştirmeler olacaktır. Merkez Bankası 2021 yılının önemli bir bölümünde yüksek politika faizini koruyacak gibi duruyor. Buna bağlı olarak konut kredisi ve TL ticari kredi faiz oranları da yüksek kalacaktır. Yani finansman tarafında 2021‘i çok fazla destekleyecek koşullar şuan için görünmüyor. Marmara depremi sonrası kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme alanında yeniden başlayan hareketlilik önümüzdeki günler için sektörde belki bir miktar canlanmanın işareti olabilir" diye konuştu.

Gözler Ankara’da: Asgari ücret için konuşulan rakam bu Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026 yılı asgari ücretini belirlemek üzere kritik bir sürece girdi. Ekonomik tahminler yeni ücretin 27 bin ile 30 bin TL arasında olabileceğine işaret ediyor.
Rota: Anadolu Kök Boya Atlası SDÜ "Köklerin Boyası" projesi, 86 reçeteden oluşan envanter niteliğindeki Türkiye'nin ilk "Kök Boya" kitabı ve "Uluslararası Sempozyum"a önemli katkılar sağladı
Yürekli–Şengör’den Isparta’ya kültür sanat merkezi Tarihi Milli Eğitim Müdürlüğü binası, hayırsever Ayşegül Yürekli Şengör ve Mehmet Cem Şengör’ün katkılarıyla restore edilerek “Yürekli–Şengör Halı ve Gül Kültür Sanat Merkezi” olarak Isparta’nın kültür hayatına kazandırılacak.
Lale Topaç 8 günlük yaşam mücadelesini kaybetti İşe gitmek için yola çıkan 43 yaşındaki Lala Topaç, Serik’te yolun karşısına geçerken otomobilin çarpması sonucu ağır yaralandı; 8 gündür süren yaşam mücadelesini kaybetti.
Burdur'da İUP katılımcılarına iş arama eğitimi Burdur İŞKUR, İşgücü Uyum Programı kapsamında çalışan katılımcılara “İş Arama Becerileri” eğitimi verdi. Programla işsizlerin istihdama geçişi desteklenirken, katılımcılara günlük 1.083 TL cep harçlığı ödeniyor.