Gündem

Gündem Haberleri

Erdoğan Biden görüşmesi bugün


Gündem 14.06.2021 08:00:00 0
Erdoğan Biden görüşmesi bugün

Türk ve Amerikan medyasının adeta kilitlendiği kritik görüşme için geri sayım sona erdi. NATO zirvesi için Brükselde bulunan liderlerin gerçekleştireceği önemli ikili buluşmalardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştireceği görüşmenin de olacağı NATO Liderler Zirvesine katılmak üzere Brüksele hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde basın toplantısı düzenledi. Biden ve diğer liderlerlerle yapacağı görüşmedeki gündem maddelerine ilişkin önemli konu başlıklarını açıklayan Erdoğan önemli son dakika açıklamalarında bulundu.

Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden bugün masada birçok başlığın olacağı, ilişkilerin gerilmesine neden olan f-35 konusundan Bidenın sözde soykırım iddialarına kadar birçok alanda önemli konular liderler düzeyinde masaya yatırılacak. Görüşme Türkiye saati ile 18.00da gerçekleşecek.

ÖNEMİN ALTINI ÇİZECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz. Müttefiklerimizle birlikte ittifaka verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizeceğiz." dedi. NATOnun farklılaşan tehditler karşısında kendisini güncellerken yeni şartlara da uyum sağladığını belirten Erdoğan, "Bu süreçte güvenliğin bölünmezliği, dayanışma ve beraberlik başta olmak üzere ittifakın temelinde yer alan karar alma mekanizmalarından ve ilkelerden taviz verilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Zirvede de inşallah bu hususları vurgulayacağız. Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi aynı hassasiyet içerisinde yaparak 24 Nisanı unutturacak adımları da atmış oluruz." diye konuştu.

"ABD İLE YENİ TANIŞMADIK"

Erdoğan, bir gazetecinin "ABD yönetiminin 1915 olaylarını soykırım olarak tanımalarının Türkiyeye karşı bir tutum olduğunu kabul edersek, bu zirveyle açıkladığınız hedeflerinize ulaşmanız ne kadar mümkün olabilir?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Amerika ile Amerikanın liderleriyle yeni tanışan birisi değilim. Yani Bush döneminden itibaren, bu süreç içerisinde gerek Sayın Obama ile olan bir sürecimiz var, yine bu arada işte malum Trump ile olan bir sürecimiz var. Şimdi de Biden ile olan bir süreci yaşıyoruz. Bu süreç içerisinde de hepsiyle kötü günlerimiz oldu diyemem.

Genelde çok çok başarılı çalışmalar yaptık. Bu başarılı çalışmalar esnasında Amerika gibi bir ülkeden Türkiyenin beklentileri acaba tam manasıyla karşılığını buldu mu? derseniz ona da Buldu diyemem. Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte bunu bulalım. Çünkü şu anda NATO ülkeleri içerisinde üzerine düşen görevleri yerine tam manasıyla getiren ülkelerden bir tanesi, ilk beşin içerisinde olmak suretiyle Türkiyedir. Bu tabii önemli bir durum. Bunu kendileri de takdir ediyorlar, kabul ediyorlar. Şu anda da benim Sayın Biden ile geçmişe yönelik görüşmelerimde ilk defa bir araya gelmeyeceğiz. Geçmişte kendileriyle gerek evimde ziyaret etmek suretiyle gerek Amerikada bulunduğumuz yerde bir araya gelmek suretiyle birçok görüşmelerimiz oldu.

"AYNI KARARLILIK İÇERİSİNDE OLURUZ"

Yani kendisi Obamanın yardımcısı olduğu dönemde de yine sık sık görüştüğümüz bir dostumuz. Şu anda da temenni ederim ki bu görüşmelerimizi aynı hassasiyet içerisinde yaparak 24 Nisanı unutturacak adımları da atmış oluruz. NATO ile ilgili de aynı kararlılık içerisinde oluruz. NATOda da biz yapılan ödemeleri de yerine getiren ülkelerden, müstesnalardan bir tanesiyiz."

Erdoğan-Biden görüşmesinde ayrıca; F-35 krizi,S-400 konusu, Doğu Akdeniz’de ele alınacak.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Nevşehir Çevre Yolu Projesi’nin ihalesi yıl sonuna kadar yapılacak Nevşehir Çevre Yolu Projesi’nin ihalesi yıl sonuna kadar yapılacak
Melikgazi’de Sağlık Turizmi Projesi ile iyileşirlen keşfedin, keyif alın, dinlenin Melikgazi’de Sağlık Turizmi Projesi ile iyileşirlen keşfedin, keyif alın, dinlenin
Bursalı popçudan renkli klip Bursalı popçudan renkli klip
Özmen, köy okulunda iyilik yolcularını anlattı Özmen, köy okulunda iyilik yolcularını anlattı