Gaziantep’te ‘ikindi sazı’ geleneği


Gündem 29.06.2021 11:30:00 0
Gaziantep’te ‘ikindi sazı’ geleneği

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür A.Ş. tarafından kentin müzik kültürü açısından önem taşıtan “İkindi Sazı” geleneği tekrar canlandırılıyor.

GAZİANTEP (İGFA) - İnsanlara moral, motivasyon, sosyalleşme gibi imkanlar sunan ve Gazi şehre özgü “İkindi Sazı” Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Gazikültür A.Ş. ile tekrar canlanıyor. Bu kapsamda hazırlanan “Türkülerle İkindi Sazı” programı ile Masal Parkı içinde ses sanatçısı Faruk Lök tarafından her Çarşamba günü saat 17.00 ile 18.30 arasında şarkılar seslendirilmeye başlandı. Vatandaşların ücretsiz katılabildiği İkindi Sazları’nda Gazi şehre ait türküler söylenecek. 

Gaziantep müzik kültürü açısından önem taşıdığı düşünülen “İkindi Sazı”, 1925-1970 yılları arasında devam eden, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra, hem klasik Türk müziği icrasının tanınması hem de o yıllardaki Gaziantep müzik kültürünün anlaşılması bakımından önemli bir etkinlik olarak tanımlanıyor. İkindi namazı sonrasında başladığı için bu adla anılan İkindi Sazı, neredeyse her gün yapılan etkinlik, örneklerinden farklı olarak gündüzleri düzenlenir, kadın erkek beraber katılabiliyordu. Fasıl geleneği içerisinde devam eden meşklerde sadece Türk sanat müziği veya makam müziği icrası yapılmış, halk müziği ise son dönemlere doğru yaygınlaşmıştır.


Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı