İhracatçılar devletten destek bekliyor


Gündem 23.05.2021 10:00:00 0
İhracatçılar devletten destek bekliyor

İhracatçı son yıllarda yüzde 30 civarında eriyen ortalama ihraç fiyatlarındaki düşüşün durması ve ibrenin tekrar yukarı yönlü olması, ihraç fiyatlarının hedeflenen seviyeye çıkması için pandemi döneminde devlet desteklerinin artırılmasını istiyor.

İZMİR (İGFA) - Pandemi nedeniyle mağduriyet yaşayan meslek gruplarına Hükümet tarafından sağlanan desteklerin yerinde olduğunu ve desteklediklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dünya genelinde talebin nazlı olması nedeniyle Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatının son yıllarda 1,6 dolar ortalamadan, 1,1 dolara düştüğünü, ortalama ihraç fiyatlarının yüzde 30-35 seviyesinde eridiğini, maliyetine ihracat yapmak durumunda kaldıklarını, ihracatçılar olarak 2021 yılında Türkiye’ye 200 milyar dolar döviz kazandıracaklarını bu tutarın yüzde 1’i olan 2 milyar dolar devlet desteğini sağlanan desteklerin arttırılması gerektiğini dile getirdi. 

“Ticaret Bakanlığımız tarafından ihracatçılara farklı başlıklarda sağlanan devlet destekleri için 2021 yılında 4,1 milyar TL bütçe ayrıldı” diyen Eskinazi, “Ancak yılın ilk dört ayında söz konusu desteklerin toplam tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %59 oranında azalarak 367 milyon TL olarak gerçekleşti. Devlet yardımları süreçlerinde henüz hakkedişleri ödenmeyen ihracatçılara ödemeler hızlandırılabilir, bu noktada yeni uygulanmaya başlanan Destek Yönetim Sistemi (DYS) süreçleri hızlandırmak için etkin bir şekilde kullanılabilir. İhracattan elde ettiğimiz dövizin yüzde 1’inin ihracatçılara devlet desteği olarak dönmesini uzun yıllardır talep ediyoruz. Pandemi döneminde bu talebimizin yerine getirilmesi daha acil hale geldi” diye konuştu. 


Başkan Zeyrek sözünü tuttu Başkan Zeyrek sözünü tuttu
Kayseri'de 23 Nisan’a özel turnuva Kayseri'de 23 Nisan’a özel turnuva
Başkan Özcan, makamını ilkokul öğrencisi Ceren Şen’e devretti Başkan Özcan, makamını ilkokul öğrencisi Ceren Şen’e devretti
Sevilen yazar çocuklar için dernek kurdu  Sevilen yazar çocuklar için dernek kurdu 
Alas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu Alas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu