İran’da iki cumhurbaşkanı adayı seçimden çekildi


Gündem 16.06.2021 18:30:00 0
İran’da iki cumhurbaşkanı adayı seçimden çekildi

İranda Cuma günü yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, reformcu bağımsız milletvekili Muhsin Mehralizade ile muhafazakar milletvekili Ali Rıza Zakani adaylıktan çekildi. Meclisteki bazı milletvekilleri, adaylara, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisinin lehine seçimden çekilmeleri çağrısı yapan bir mektup göndermişti.

İran Radyo Televizyon Kurumu (IRIB), Rıza Zakaninin seçimlerin en güçlü adayı olarak görülen İbrahim Reisinin lehine çekilme kararı aldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı için yarışan tek reformcu aday olarak görülen Mehralizadenin de çekilmesi sonrası seçimde beş muhafazakar aday yarışacak: İbrahim Reisi, Muhsin Rezai, Said Celili ve Emir Hüseyin Kadızade Haşimi.

Reisinin seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Milletvekillerinden Reisi lehine adaylıktan çekilin çağrısı

İranda kritik cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı gün kala seçimlerin seyrini değiştirecek bir dizi siyasi gelişme yaşandı.

BBC Farsça Servisinin haberine göre bazı İslami Şura Meclisi üyeleri, seçimlere üç gün kala İbrahim Reisinin lehine çekilmeleri için beş diğer adaya çağrıda bulunan bir mektup yayımladı.

Mektupta, "Güçlü bir hükümet kurulmasına yardım etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın, bunun için ilk adım da, onu (Reisiyi) desteklemek olacaktır" ifadeleri yer aldı.

İran basınına göre, 290 koltuktan oluşan ve muhafazakarların kontrolündeki Mecliste bu mektuba imza atanların sayısı 210du. Yani milletvekillerinin üçte ikiden fazlası bu çağrıya destek verdi.

Muhsin Mehralizade ve Ali Rıza Zakani adaylıktan çekildi.

Çekilme kararının gerekçesini açıklamayan Mehralizadenin, paylaşılan resmi anket sonuçlarına göre düşük oy alması bekleniyordu.

Zakani de Reisinin önünü açmak amacıyla yarıştan çekildiğini açıkladı ve Twitterdan Reisi ile bir fotoğraflarını "Bu bir yolun başlangıcı" notu ile paylaştı.

Kaynak: BBC Türkçe


Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı.. Konaklama ve yiyecek hizmeti yoğunlukta Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı.. Konaklama ve yiyecek hizmeti yoğunlukta
2024 yazının trend renk ve kumaşları neler olacak? 2024 yazının trend renk ve kumaşları neler olacak?
CHP'li vekil '23 Nisan Marşı'nın engellenmesini TBMM'ye taşıdı CHP'li vekil '23 Nisan Marşı'nın engellenmesini TBMM'ye taşıdı
Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli
Bursa Büyükşehir'de yaz stajı başvuruları alınıyor Bursa Büyükşehir'de yaz stajı başvuruları alınıyor