İzmir Körfezi kirliliğine karşı kaynağında inceleme


Gündem 14.07.2021 13:00:00 0
İzmir Körfezi kirliliğine karşı kaynağında inceleme

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezine akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için çıktığı turu Manisa’da basın açıklamasıyla başlattı.

İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezine akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için dört gün boyunca 401 kilometrelik hatta 1800 kilometre yol kat ederek uzmanlarla incelemelerde bulunacak.

“Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganıyla nehrin doğduğu yerden, İzmir Körfezine aktığı yere kadar sürecek inceleme turu, Manisada düzenlenen basın açıklamasıyla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte davul zurna ve halk oyunları ile karşılandı.

Basın açıklamasında Başkan Soyer, Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak incelemelerde bulunacağını söyledi. Türkiyenin çok büyük bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya bulunduğunu, her geçen gün kuraklığın can yakıcı hale geldiğini söyledi. Başkan Soyer, “Kuraklık tehdidi acil çözüm gerektiriyor. Bir yandan yeraltı su kaynaklarımızın daha derinlere çekildiğini biliyoruz. Nehirlerin su miktarı azaldı. Kaynaklarımız, sularımız kirlendi. Bütün dünya iklim değişikliği tehdidi nedeniyle zaten su kaynakları konusunda sorun yaşarken, bir yandan da uygulanan tarım politikaları, suyun vahşi kullanımı devam ediyor” dedi. Başkan Soyer, geçen hafta Burdurda incelemelerde bulunduğunu ve Salda Gölünün çekildiğini, diğer göllerin ise tamamen kuruduğunu gözlemlediklerini de anımsattı.

"BU MESELE SADECE İZMİRİN DEĞİL"

401 kilometre uzunluğundaki Gediz Nehrinin doğduğu Murat Dağından itibaren Uşak, Manisa, İzmiri kat ederek İzmir Körfezine döküldüğünü hatırlatan Başkan Tunç Soyer, “Gediz Ergene olmasın, Körfez Marmara olmasın” çağrısında bulundu. Marmara Denizindeki müsilaj sorununa değinerek Ergene Nehrindeki kirliliği örnek gösteren Soyer, "Marmara Denizinde ortaya çıkan müsilaj son yılların meselesi değil. Onlarca yıldır har vurup harman savurduğumuz zenginliklerimizin, asla sahip çıkmadığımız derelerimizin, zehirlediğimiz Ergeneyi, temiz akıtmadığımız derelerin, kanalizasyonu denize verdiğimiz yerleşim alanlarının sonucudur. Bizim bugün yaptığımız maraton Gediz Ergene olmasın Körfez Marmara olmasın gezidir. Amacımız bu. Gedizi Ergeneye çevirmeyeceğiz. Temiz deniz, temiz körfez, temiz nehirler atalarımızın bize bıraktığı mirastır. Biz de bunları torunlarımıza tertemiz miras bırakmak mecburiyetindeyiz" ifadelerini kullandı.


Başkan Başdeğirmen: İstediklerini yazsınlar, istediklerini çizsinler sandığın dibine gömüldüler Başkan Başdeğirmen: İstediklerini yazsınlar, istediklerini çizsinler sandığın dibine gömüldüler
Mehmet Şimşek : Yeni Burdur’u iktidarıyla muhalefetiyle el ele vererek inşa edeceğiz Cumhur ittifakı Burdur Belediye Başkan adayı Mehmet Şimşek kendi sosyal medya hesabı üzerinden “Burdur Tramvay” projesinin tanıtım filmini paylaştı.
Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ta yaptığı açıklamada Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada yeni bir kuyu kazıldığını belirterek, seçim sonrası nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatları
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerel seçim paylaşımı: Mitingler tamamlandı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir." ifadelerini kullandı.
Göynük pazar alanı tamamlanıyor Göynük pazar alanı tamamlanıyor