Kocaeli’de Gümüş Kazaz KO-MEK’le yaşatılacak


Gündem 28.07.2021 12:00:00 0
Kocaeli’de Gümüş Kazaz KO-MEK’le yaşatılacak

Günümüzde Trabzon yöresine ait yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan gümüş kazaz örücülüğünü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) ilgi duyan kursiyerlerine yeni bir kurs açarak eğitim vermeye başladı.

KOCAELİ (İGFA) - Oldukça meşakkatli ve emek isteyen Gümüş Kazaz Örücülüğü kursunda işlenen ürünler aile ekonomisine katkı sunmak için satışa çıkarılıyor.

Turizme yönelik bir el sanatı olarak oldukça ilgi gören Gümüş Kazaziyenin KO-MEK’te yeni branş olarak açılması bu sanatın gelişmesine katkı sağlamak amaçlanıyor. Gümüş kazaz örücülüğü göze hitap eden nadide bir el sanatı özelliğini taşıyor. Ustasının ellerinde zarif bir şekilde biçimlenir, kuyumcu vitrinlerinde hayranlıkla seyredilir. Kimilerinin boynunda kolye, kimilerinin kulağında küpe ve ellerinde tespih olarak büyük bir beğeniyle taşınıyor.

KÜPEDEN TESBİHE KADAR HERŞEY YAPABİLİRSİNİZ

Kazazlık eskiden sadece tespihlerin ucuna imame yerine takılan püskül (kamçı) olarak yapılıyordu. Günümüzde bu kullanım alanı dışında gelişmeler göstererek değişik takı tasarımları yapılarak üretilmeye başlanmış. Modern ve klasik kolyeler, küpeler, bileklikler, kolye uçları, kol düğmeleri, giyim süslemelerinde düğme, kemer, 33’lük ve 99’luk tespihler yapılmakta. Ayrıca gümüş tel yerine çeşitli renkte iplikler (koton, muline, pamuk, sim vb.) kullanılarak nakış, giyim ve takı alanlarında çeşitli tasarımlar yapılmakta.


Talas Çanakkale Müzesi'nde rekor üstüne rekor Talas Çanakkale Müzesi'nde rekor üstüne rekor
Bursa İnegöl'de gençlerin yoluna ışık tutacak etkinlik başladı Bursa İnegöl'de gençlerin yoluna ışık tutacak etkinlik başladı
Tofaş potada dörtlü final peşinde Tofaş potada dörtlü final peşinde
KSO Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’ne başvuru süresi uzatıldı KSO Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’ne başvuru süresi uzatıldı
Nilüfer Kent Tiyatrosu yeni oyunla izleyici karşısında Nilüfer Kent Tiyatrosu yeni oyunla izleyici karşısında