Kosova’da şehit Padişaha Bursa Osmangazi vefası


Gündem 16.06.2021 15:00:00 0
Kosova’da şehit Padişaha Bursa Osmangazi vefası

Osmanlı Devletinin savaş meydanlarında şehit düşmüş ilk ve tek padişahı olan Sultan 1. Murad Hüdavendigar Han, vefatının 632. yılında şehit edildiği Kosova’daki türbesi başında Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen anma töreninde dualarla anıldı.

KOSOVA (İGFA) - Savaş meydanlarında yenilmez güçlü bir komutan, Osmanlı devletinin güçlü bir devlet adamı olan Sultan 1. Murad, Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 16. düzenlenen törenle anıldı.

Kosovadaki Murad Hüdavendigar’ı Anma Töreni’ne; Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile birlikte Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Çağrı Sakar, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kosova Dostluk Grubu Başkanı Zafer Işık, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Fikrim Damka, Kosova Milletvekilleri Enis Kervan, Fidan Brina Jılta, Kosova İslam Birliği Baş İmamı Vedat Saiti, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, TİKA Priştine Program Koordinatörü Cihan Dinçer, Osmangazi Belediye Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.
27 yıllık padişahlığı boyunca toplam 37 savaşa katılan ve devletin sınırlarını 291 bin kilometrekareye çıkaran 1. Murad Hüdavendigar’ı anma töreni öncesi, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve protokol üyeleri, şehit padişahın kabri başında dua etti. Türbenin bahçesinde düzenlenen anma töreni Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

"ORTAK DEĞERLERİMİZ…"
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, anma töreninde yaptığı konuşmada, tam 632 yıl önce şehit edilen Sultan 1. Murad’ın, fethettiği topraklara barış, huzur ve adalet getirdiğini söyledi. Sultan Murad’ın bu topraklara geldikten sonra yaşayan hiç kimsenin dinine milliyetine ırkına karışmadığını, herkesin dinin ve inancını özgürce yaşamasına ve can güvenliğini muhafaza ettiğini söyleyen Başkan Dündar, anma etkinlikleri için 12 yıldır Kosova’ya bizzat geldiğini ifade ederek, "12 yıl öncesi ile bugünü kıyasladığımızda Kosova’da çok farklı bir noktaya geldik. Yeni kurulan bir devlet Kosova’nın kurulduğu günden itibaren büyük bir gelişim gösterdiğini görüyorum. 12 yıl öncesi ile bugün arasındaki farkı çok net görebiliyorum. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl gelememiştik. Pandemi süreci insanlığın ciddi bir sınavdan geçtiği süreç oldu. Hayatımıza ve ilişkilerimize bir mesafe, bir sınırlama geldi. Bu yıl bizler de törenleri pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. İnşallah, burası geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi çok daha dolu, çok daha coşkulu günlerin yaşandığı kutlamaların yapıldığı bir yer olacak. Gerek Türkiyede, gerekse Kosova’da bunu istediğini bu coşkulu kutlamaları görmek isteyenler olduğunu biliyorum. Buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Dualarımız müşterek. İnşallah yaptığımız dualar barış ve kardeşliğe katkı sağlasın. Bu vesileyle etkinliklerin bu noktaya gelmesinde katkısı olan kurum, kuruluş, kişi herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kosova Dostluk Grubu Başkanı Zafer Işık da yaptığı konuşmada; 1389 yılında şehit edilen, Osmanlı’ya Avrupa kapılarını açan ve İslamiyet’in Balkanlar’da yayılmasını sağlayan Sultan Murad Hüdavendigar’ın, Balkanlar’a adaleti getirerek bu toprakların kalkınmasını başlatan kişi olduğunu dikkat çekti.

Sultan Murad’ı anma törenine katılan Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, her yıl Murad Hüdavendigar’ı anma ziyareti düzenleyen Osmangazi Belediye Başkanımıza, Bursa’dan bu programa katılım sağlayan başta değerli milletvekillerimiz olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti. Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Çağrı Sakar da, kendileri için büyük anlam taşıyan bu mekanı koruyup kolladığı için Osmangazi Belediyesine teşekkür etti.

Tören sonunda katılımcılara ikramlar yapılırken, Başkan Mustafa Dündar da davetlilere çeşitli hediyeler verdi.


Kırgızistan Ankara Büyükelçisi’nden KTO’ya ziyaret Kırgızistan Ankara Büyükelçisi’nden KTO’ya ziyaret
“Esnaflarımızın her zaman yanında olacağız” “Esnaflarımızın her zaman yanında olacağız”
Milletvekillerinden Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti Milletvekillerinden Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti
Başkan Arı’dan esnaf ziyaretleri Başkan Arı’dan esnaf ziyaretleri
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİNDEN BAŞKAN MUSTAFA ÖZER’E TEBRİK ZİYARETİ ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİNDEN BAŞKAN MUSTAFA ÖZER’E TEBRİK ZİYARETİ