Kritik toz uyarısı: 2 gün sokağa çıkmayın


Gündem 19.04.2021 18:43:00 0
Kritik toz uyarısı: 2 gün sokağa çıkmayın

Akdeniz Habercisi - Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Afrika'dan gelen toz taşınımına bağlı olarak yaşanan çamurlu yağışlara ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. "Nefes yoluyla alırsak bunu ciğerlerimizde tahribat yapabilir." diyen Prof. Dr. Şen, "Bugün ve yarın işiniz yoksa dışarı çıkmayın. Hava alamayacaksınız çünkü, maske de çok fazla işe yaramıyor" diyerek uyardı.
 

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Afrika'dan gelen toz taşınımı için önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şen acil işi olmayanların önümüzdeki 2 gün dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi ve İstanbul'da akşamüstü kuvvetli yağışlar olacağını bildirdi.

İşte Prof. Dr. Orhan Şen'in açıklamaları:

Endişe edecek bir durum var tabii ki... Her sıra dışı olayın doğaya etkisi oluyor. Türkiye'ye de bahar aylarında geliyor zaman zaman... Ege Bölgesi'nde çok fazla toz var bugün. İstanbul'da esasında o kadar fazla değil ama buna rağmen arabalarımızın üstü çamurluydu.

 

"Mantar ve bakterileri ciğerlerimize kadar sokabiliyor"

İnsan nefes alırken 5 mikrometrelik partükelleri burnunda tutabiliyor. Burun ve ağız yoluyla ciğerlerimize kadar gidebiliyor. Demir de var bu tozun içinde. Nefes yoluyla alırsak bunu ciğerlerimizde tahribat yapabilir. Astım, KOAH hastalarından kalp hastalarına kadar etkileyebiliyor. Mantar ve bakterileri de ciğerlerimize kadar sokabiliyor.

"İşiniz yoksa dışarı çıkmayın"

Tam bir hastalık havasındayız. Bugün ve yarın işiniz yoksa dışarı çıkmayın. Hava alamayacaksınız çünkü, maske de çok fazla işe yaramıyor. Batı'da yarın sabaha kadar devam ediyor. Anadolu'da, İç Anadolu ve Doğu'da yarın akşama kadar devam edecek. Nefes yolumuzla bu tozu almıyorsak bir sıkıntı yok. Solunum yoluyla almamamız lazım. Türkiye olarak söylüyorum acil bir işimiz yoksa dışarı çıkmayalım. Evde pencerelerden içeri girebilir o açıdan eve de dikkat etmek lazım.

"Kuvvetli yağışlar var"

Bugün Marmara'da yağış var, Ege Bölgesi ve Trakya'da kuvvetli yağışlar var. İstanbul'a da kuvvetli yağışlar gelebilir akşam üstü. Sıcaklıklar hafta sonuna doğru 20 dereceye kadar çıkacak. Nisan yağmurları devam ediyor ama sıcaklıklar düşük değil. Ege'de kuvvetli rüzgarlar da var, fırtınaya kadar çıkabilir. Buralarda da lodos yönünde fırtına olabilir.


Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı
Başkan Başdeğirmen: Üniversitemiz ile birlikte kentimizi daha da büyüteceğiz Başkan Başdeğirmen: Üniversitemiz ile birlikte kentimizi daha da büyüteceğiz
Isparta il koordinasyon kurulu toplantısında 2024 yılının İl 3 ayı değerlendirildi Isparta il koordinasyon kurulu toplantısında 2024 yılının İl 3 ayı değerlendirildi
Ümit Yılmazın İstanbul albümü tüm platformlarda yayında Ümit Yılmazın İstanbul albümü tüm platformlarda yayında
Kayseri'de suya yüzde 30 indirim Kayseri'de suya yüzde 30 indirim