Marmara belediyeleri ‘müsilaj’ için toplandı


Gündem 5.06.2021 13:30:00 0
Marmara belediyeleri ‘müsilaj’ için toplandı

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle “Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri” başlıklı çevrimiçi çalıştay gerçekleştirdi.

İSTANBUL (İGFA) - “Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri” konulu program açılışında konuşan MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, yapılan analizlere göre çevre alanında en fazla imza toplanan konulardan birinin Marmara Denizi olduğundan bahsetti. Arslan, Türkiye’nin taşıyıcı gücü olan Marmara Bölgesinin en önemli değerlerinin başında Marmara Denizi geldiğini etti.

“ATIKSU BERTERAFI İÇİN BELEDİYELERİMİZLE GÖRÜŞTÜK”

Müsilaj varlığının sebeplerinden bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, "Müsilajın, deniz yüzeyinde, su kolonunda ve deniz dibinde geniş alanları kaplayarak görsel, maddi ve ekolojik hasarlara yol açtığını görüyoruz. Bu sorun deniz yüzeyini kaplayarak oksijen transferini engellemekte, koku oluşumuna neden olmakta ve bir süre sonra deniz dibinde ciddi hasarlara yol açmaktadır. Müsilaj problemine neden olan ana kaynaklar iklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığının aşırı yükselmesi, Marmara Denizi’nin durgun yapısı ve azot ve fosfor birikimleridir.” diyerek çözüm önerisi için de yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Azot ve fosfor birikiminin neden olduğu kirliliğinin ana kaynağın arıtılmadan denize verilen atıksular olduğu bilindiğini ifade eden Karahan, özellikle Susurluk, Bandırma ve Erdek körfezine iç sularla taşınan tarımsal kökenli yayılı kirliliğin önüne geçilmesi önem arz ettiğini söyledi.

“MARMARA DENİZİ’NE YAPILAN DEŞARJLAR BİYOLOJİK ARITMADAN GEÇMELİ”

MBB’nin Marmara Denizi çalışmalarını daha da yoğunlaştıracağından bahseden MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “MBB’nin kuruluş misyonunun gereği olarak bu alanda daha çok çalışma yapması için çaba göstereceğiz” dedi. Marmara’nın bir havza olarak çevresindeki tüm paydaşlarla ve ilişkilerle birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Büyükakın, ortak bir eylem planı konusunda Marmara Denizi’ne sınırı olan tüm belediyelerin aynı fikirde olduğunu belirtti.

"Marmara Denizi’ne atıksu tesislerinin kurulması için sürecin bir de finansman boyutu var" diyen Büyükakın, "Sayıları büyük ölçüde biliyoruz. Marmara Denizi’ne yapılan deşarjların yüzde 40- yüzde 50’si biyolojik arıtmaya girmeden yapılan deşarjlar. Sadece kanalizasyondan kaynaklanan değil, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin de düşünülmesi lazım. Ancak hızlıca kontrol edebileceğimiz değişken arıtma tesisleri. İleri Biyolojik Arıtma imkânını geliştirmemiz lazım. Bunun da bir bütçe karşılığı var. Hem panelistlerden hem katılımcı arkadaşlardan beklentilerimiz, yenilikçi fikirler. Çalıştay notlarında bu tür fikir ve önerilerin, MBB ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın gündemine alması açısından altı çizilerek not alınması önemli olacaktır" diye konuştu.

6 HAZİRANDA EYLEM PLANI AÇIKLANACAK

Program ikinci bölümünde Marmara Denizi’nde Çevre Yönetiminin sektörel etkileri ele alındı. Mevcut sorunlar ve çözüm önerileri çalıştay masalarında yoğun şekilde görüşüldü. Tüm bu çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un teşrifleriyle 6 Haziran’da Kocaeli’nde gerçekleştirilecek Marmara Denizi Ortak Eylem Planı İstişare Toplantısı’nda görüşülerek, basına lanse edilecektir.


Burdur'da 23 Nisan coşkuyla kutlandı! TBMM’nin açılışı 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Burdur’da coşku ile kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalarda sosyal medyada çektikleri yöresel halk oyunu videolarıyla milyonlarca izleyiciy
Abdi Özeren İmam hatip ortaokulu öğrencisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Nedeniyle Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin ve Beraberindeki Çocukları Kabul Etti.
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi! Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Öğretmen atamalarında önümüzdeki hafta sayı netleşir." dedi. Bakan Tekin, müfredatla ilgili Talim Terbiye Kurulunun çalışmalarının devam ettiğini de söyledi.
Başkan Başdeğirmen: Can dostluğumuz devam edecek Başkan Başdeğirmen: Can dostluğumuz devam edecek
Kepez Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı muhteşem etkinliklerle kutladı Kepez Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı muhteşem etkinliklerle kutladı