Gündem

Gündem Haberleri

MEB, 633 patente tescil aldı


Gündem 17.06.2021 06:30:00 0
MEB, 633 patente tescil aldı

Milli Eğitim Bakanlığınca mesleki eğitim, fen liseleri ve bilim ve sanat merkezlerinde (BİLSEM) yapılan fikri mülkiyet çalışmaları kapsamında bu yılın ilk beş ayında 2 bin 730 patent başvurusu yapıldı; bu başvurulardan 633 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili alındı.

ANKARA (İGFA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019dan itibaren fikrî mülkiyet hakları çalışmaları kapsamında patent, faydalı model, tasarım ve marka çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. Bu kapsamda, ilk adımı mesleki eğitimde attı.

Fikrî mülkiyet çalışmalarına özellikle mesleki eğitim Ar-Ge merkezlerinde ağırlık verilerek 2020de 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka tescili olmak üzere toplam 188 ürünün tescili alınmıştı. Bakanlık, daha sonra fen liseleri ve BİLSEMlerde de fikri mülkiyet çalışmalarını başlattı.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı desteğiyle 81 ilde 183 BİLSEMde görev yapan öğretmenlere fikri mülkiyet ve sınai haklar konusunda eğitimler verildi. BİLSEMlerde yürütülen projeler yeniden yapılandırıldı. Bu çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. BİLSEMler 2021in ilk beş ayında 101 patent, 155 faydalı model, 1460 tasarım ve 8 marka olmak üzere 1724 ürün başvurusunda bulundu. Başvurular sonunda 520 ürünün tescili alınırken, 2021in ilk beş ayında hedefe ulaşıldığı gibi yüzde 184 de artış elde edildi.

Mesleki eğitimde ise bu yıl 850 ürün başvurusunda bulunuldu ve 104 ürünün tescili alındı. MEB, mesleki eğitimde 250 ürün tescili almayı hedefliyordu. Böylece beş ayın sonunda bu hedefin de yüzde 42si gerçekleştirilmiş oldu.

Fen liselerinde ise başvuruda bulunulan 156 üründen 9u için tescil alındı. MEB, her bir fen lisesinden en az bir ürün tescili olmak üzere 2021de 320 ürün tescili almayı hedefliyor.

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Bakanlık olarak mesleki eğitim, BİLSEM ve fen liselerinde fikrî mülkiyet konusunda bir yılda çok önemli mesafe aldıklarını söyledi. 2021 yılındaki hedefe kolaylıkla ulaşarak aşacaklarına inandığını kaydeden Özer, "Böylece fikri mülkiyet ve sınai haklarla ilgili ortaöğretim kurumlarımızda ve Bakanlığımızda oldukça güçlü bir deneyim ve kültür oluştu. Bu çalışmalar gelecekte çok daha iyi bir noktaya taşınacaktır" dedi.


Başkan Başdeğirmen: İstediklerini yazsınlar, istediklerini çizsinler sandığın dibine gömüldüler Başkan Başdeğirmen: İstediklerini yazsınlar, istediklerini çizsinler sandığın dibine gömüldüler
Mehmet Şimşek : Yeni Burdur’u iktidarıyla muhalefetiyle el ele vererek inşa edeceğiz Cumhur ittifakı Burdur Belediye Başkan adayı Mehmet Şimşek kendi sosyal medya hesabı üzerinden “Burdur Tramvay” projesinin tanıtım filmini paylaştı.
Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ta yaptığı açıklamada Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada yeni bir kuyu kazıldığını belirterek, seçim sonrası nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatları
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerel seçim paylaşımı: Mitingler tamamlandı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir." ifadelerini kullandı.
Göynük pazar alanı tamamlanıyor Göynük pazar alanı tamamlanıyor