Rektör Çarıkçı’ nın 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıl Dönümü Mesajı


Gündem 12.03.2021 11:29:00 0
Rektör Çarıkçı’ nın 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıl Dönümü Mesajı

Rektör Çarıkçı’ nın 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıl Dönümü Mesajı

“Eş hele bir dağları örten karı:

Ot değil onlar, dedenin saçları!

Dinle: Şehid sesleridir rüzgârı!” (Mehmet Akif Ersoy)

İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümünde milletçe kavramamız gereken en önemli hususlardan biri, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anmak ve anlamaktır. Akif, var olma mücadelesi veren bir milletin sesi; eserleri ile de milli uyanışın sembolüdür. İstiklal Marşı'nın şairi bu milletin içinden yetişmiş önemli vatanperverlerden biridir. Onun kaleme aldığı şiir de o vatanperverlerin ruh halini yansıtır.

Akif’in kaleminde hayat bulan İstiklal Marşı yurdun her yanına dağılan, ülkenin kırık dökük her köşesinde dalga dalga yankılanan, milletimizin özgürlük umudunu yeşerterek “ilham kaynağımız” haline gelen bir manifestodur. Aslında, Mehmet Akif de o müstesna kişiliği ile  “ilham veren” lerdendir.

İstiklal Marşı dünyadaki çoğu milli marşta olduğu gibi sıradan bir üslup ve slogan halindeki deyişlerden ziyade, derin bir felsefeyi aksettirir. Heyecan verir; daha çok da düşündürür. Bu özelliği ile İstiklal Marşımızı önemli bir edebi eser olarak da değerlendirmek gerekir.  Mehmet Akif, sadece bir şair, bir edebiyatçı değil;  kendini milletinin bağımsızlığına ve istiklaline adamış bir düşünce adamıdır. Tüm hayatı vatanı için mücadeleyle geçmiş, Anadolu'yu karış karış dolaşmış, Milli Mücadelemizin tohumlarını da atmış bir dava adamıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Mehmet Akif'in kaleminden eşsiz bir şahesere dönüşen İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümünü kutluyor;  Akif'in, "Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın" sözlerine en içten duygu ve düşüncelerimle katılarak, büyük şairimiz, düşünce ve dava adamımız Mehmet Akif’i saygı ve minnetle anıyorum. Bu vesile ile bir kez daha tüm şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum.

Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü


Kültürel 5 bin 'GençKart'landı! Kültürel 5 bin 'GençKart'landı!
Başkan Büyükkılıç, KAYÜ’de öğrencilerle iftar sofrasında buluştu Başkan Büyükkılıç, KAYÜ’de öğrencilerle iftar sofrasında buluştu
Kocaeli'de çiftçinin yüzü gülüyor Kocaeli'de çiftçinin yüzü gülüyor
Gelirde yıllık beyan ve ödeme süreleri uzatıldı Gelirde yıllık beyan ve ödeme süreleri uzatıldı
Başkan Aktaş: "Gençlerin hayatına değer katacağız" Başkan Aktaş: "Gençlerin hayatına değer katacağız"