Sakarya ticaretin önemli bir durağı olacak


Gündem 13.07.2021 10:00:00 0
Sakarya ticaretin önemli bir durağı olacak

Sakaryada yeni otoban girişi, Karaman GES projesinde gelinen aşamayı anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, projenin yeni otoban bağlantısıyla Sakarya ticaretin önemli bir durağı olacağını söyledi.

SAKARYA (İGFA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Temmuz ayı meclisi yapıldı. Toplantıda konuşan Başkan Yüce, şehrin tarımsal kalkınması için çilek, istiridye mantarı,  kenevir ve bal üretimine hız verdiklerini söyledi. Karaman GES projesiyle tükettiğimiz enerjiyi üretmeyi hedeflediklerini anlatan Başkan Yüce, "Sakarya’nın ekonomisini, kültürünü ve çehresini değiştirecek projeler üretmeye devam ediyoruz” dedi.

Karaman Güneş Enerjisi Projesi

Karaman’da hayata geçirilen güneş enerji santraliyle Sakarya’nın tükettiği enerjiyi üretmeyi planladıklarını anlatan Başkan Yüce, “GES ile tükettiğimiz enerjiyi üretmeyi amaçlıyoruz.Şehrimizin en büyük kurulu gücüne sahip Güneş Enerji Santrali olacak proje ile Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresinin Arıtma Tesisleri, Terfi Merkezleri ve Göl Tesislerinde kullanılan elektrik enerjisini üreteceğiz.Karaman Atık su Arıtma Tesisi yanına yaklaşık 55 bin metrekarelik alana, kurulu gücü 5 MW olan 13 bin adet güneş paneli yerleştireceğiz.Güneş Panellerinin alım ihale gerçekleştirilmiş ve imalatına başlanılmıştır.Proje hayata geçtiğinde yıllık 8 GWh elektrik üretmesi hedeflenmektedir. Böylece yıllık 4 bin hanenin elektrik tüketimine eş değer enerji üretimi sağlanmış olacaktır.Tamamı öz kaynak ile karşılanacak olan 32 milyon lira değerindeki projemizin inşaat çalışmaları başlamış olup, inşallah 2021 yılında tamamlanacaktır.” dedi.

“Sakarya ticaretin önemli bir durağı olacak”

Başkan Yüce, Sakarya’ya yapılacak olan yeni otoban girişiyle OSB’lere, limana ve şehre bağlantıyı kolaylaştırıp ticarette önemli bir durak haline getireceklerini ifade etti.  “Yapılacak yeni girişler ile Sakarya şehir içi ulaşımında bulunan ana damarlarından birini doğrudan bahsettiğim gişeler ile bağlayacağız" diyen Başkan Yüce, "Böylece hem OSB’ler arası bağlantıyı tesis edecek hem de OSB’lerle otoyollar arasında alternatif bir güzergâh oluşturacağız. Şehrimizi transit ulaşımda ve ticari güzergâhlarda bir numara yapmaya çalışıyoruz.Bu proje ile Karasu Limanın hinterlandının gelişmesine katkı sağlayacağız. Ayrıca şehrimizin kuzey ve güney ilçeleri için alternatif bağlantı yolu oluşturacak ve ulaşımı kolaylaştıracağız.D-100 Karayolu, Anadolu Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu arasındaki trafik yoğunluğunu dengeleyerek şehir giriş çıkışlarında yaşanan trafiği minimuma indireceğiz” diye konuştu.

“Kozmetik, doğal ürün ve çaylar üreteceğiz”

Sakarya Botanik Vadisi’nde elde edilen bitkilerle kozmetik ve doğal birçok ürünün üretilerek vatandaşa birinci elden sunulacağını belirten Başkan Yüce,  kenevir üretimiyle tarım, sağlık, inşaat, sanayi, gıda, petrol sanayi gibi alanlara katkı sunarak ekonomiye değer katacaklarını söyledi. 

Çilek, istiridye mantarı ve bal üretimine hız verdiklerini ifade eden Başkan Yüce, “Bölgesel üretimlere başlıyoruz. Pamukova Bakacak’ta uygun toprak yapısını ve iklim türünü değerlendirmek için çilek üretimine başladık. 18 bin 400 m2’lik bir alana malçlı ve damlama sulama sistemiyle bir üretim merkezi kurduk.Çileklerimizi diktik ve yasada başladık.İstiridye mantarı barındırdığı protein oranı, insan sağlığına katkısı ve lezzeti sayesinde son yıllarda oldukça popüler bir ürün haline geldi.Bu mantar türünü şehrimizde üretip bölgemize, ülkemize ve dünyaya pazarlamak için gerekli çalışmalara başladık. Erenler’de bin 500 m2 alan üzerine kurulu mantar üretim tesisini istiridye mantarı üretim tesisi olarak yeniledik ve üretime başladık. 3 aileyi ana arı üretimiyle, 5 aileyi suni oğul üretimiyle, 6 aileyi arı sütü üretimiyle,  4 kişiyi arı zehri üretimiyle, 10 kişiyi de polen-propolis üretimiyle görevlendirdik ve tüm bu alanlarda üretimlerimize hız verdik.Projenin ikinci etabında arıların bal üretimi için ihtiyaç duyduğu aromaları ve polenleri karşılamak adına 54 Katılımcılı Arıcılık Projemizi şehrimize kazandırdığımız yeni yaşam merkezimiz Sakarya Botanik Cennet Vadisini projemizle entegre ettik. Üretimini yapacağımız bu ürünlerle şehrimiz ekonomisine değer katacağız” diye konuştu.


Bursa'da ziraat mühendislerine 'kontrol görevlisi' eğitimi Bursa'da ziraat mühendislerine 'kontrol görevlisi' eğitimi
Marmaris’te derelerde temizlik çalışması Marmaris’te derelerde temizlik çalışması
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bursa Ovası nasıl kaybedildi? Bursa Ovası nasıl kaybedildi?
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı