TBMM KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU BURDUR’A ÇALIŞMA ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİ


Gündem 15.07.2021 00:28:00 0
TBMM KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU BURDUR’A ÇALIŞMA ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Başkanlığını Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun yaptığı, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu” tarafından, Komisyon üyesi Milletvekilleri ve uzmanlarla birlikte Burdur'a çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Burdur Valisi Sayın Ali Arslantaş, Burdur Milletvekilleri ve ilgili kurum yöneticilerinin eşlik ettiği ziyarette, İl Özel İdaresi Toplantı Salonunda DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Komisyon Üyelerine Burdur Gölü Havzası ile ilgili kapsamlı sunum yapıldı. 

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla TBMM tarafından, Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu kuruldu.

Burdur Milletvekili Sayın Yasin Uğur’unda yer aldığı komisyon 31.03.2021 tarihinde çalışmalarına başlayarak, alınan karar doğrultusunda 13 – 14 Temmuz tarihlerinde Kırşehir, Kayseri, Konya, Burdur ve Afyonkarahisar illerine çalışma ziyareti gerçekleştirdiler.

Bu kapsamda Burdur’a gelen Komisyon Üyelerine, İl Özel İdaresi Meclis Salonunda Burdur Gölü Havzası ile ilgili kapsamlı sunum yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program DSİ Bölge Müdürü Rahmi Şahin’in sunumuyla devam etti. Vali Arslantaş ve Komisyon Başkanı Sayın Eroğlu’nun konuşmasının ardından Serenler Tepesi Tabiat Parkına geçilerek, komisyon çalışmaları ve Burdur çalışma ziyareti ile ilgili Sayın Eroğlu tarafından basın mensuplarına açıklamada bulunuldu.

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yaptığı açıklamasında;

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Küresel İklim Değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve kuraklıkla mücadeleyle alakalı araştırma komisyonu olarak bugün Burdur’dayız. Az önce zaten İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda DSİ tarafından bir sunum yapıldı. Özellikle şunu vurgulamak istiyoruz. Küresel iklimin bir etkisi var. Neticede kuraklık var. Biz bunlara karşı gerekli tedbirleri almazsak gelecek nesillere güzel bir Türkiye bırakamayız. Gelecek nesillere güzel bir Türkiye bırakmak için sulak alanlar, ormanlar ile güzellikleriyle bu çalışmaların yapılması lazım. Ben Bakanken Burdur Gölü için bir eylem planı hazırladık. Eylem planında 7 tane paket vardı. Az önce DSİ Genel Müdürümüz 7 paketten bahsetti. Paketlerden birisi bilhassa burada sulama sistemlerinin damlama sistemine dönüşmesiydi. Burada büyük bir seferberlik yaptık. Burdur’daki gölet sularının tamamına yakınını kapalı sisteme çevirdik. Böylece önemli miktarda su tasarrufu sağladık. Bu sene kurak geçti. Pek çok yerde dereler kurudu. Bunun da etkisi var ama tabi ki burada en önemli husus, dedik ki acaba başka yerden kaynak suyu getirebilir miyiz? O konunun araştırması yapılıyor. Birde acaba buharlaşmayı azaltmak için çeşitli tedbirler yapabilir miyiz diye DSİ’ye bir talimat vermiştim. Alanda 4 tane havuz açıldı. Burada buharlaştırmayı nasıl azaltabiliriz bunun denemeleri yapıldı. Küresel toplar kullanıldı. Birde güneş enerjisi panelleri gibi uygulamalar yapıldı. Neticede güneş panelleriyle buharlaşmanın % 67 oranında azaldığını gördük. Toplarda da %50 civarında bir azalma olduğunu gördük. Kimyasal maddenin fazla bir etkisi olmadığı için onu eledik. 

Bizim burada buharlaşmayı mutlaka azaltmamız lazım. En büyük kayıp buharlaşmadır. Burdur Gölü Türkiye’nin en güzel göllerinden birisi. Burdur’u seviyoruz. Komisyonla birlikte bu raporları alacağız ve Burdur Gölü’ne çok büyük önem vereceğiz. Burdur Gölü’nün kurtarılması için gerekli bütün tedbirleri 8 paketi uygulayacağız. Burdur’umuzun atık su ileri biyolojik arıtması da icra edilince inşallah buradan arıtılan suları bir kademe daha arıtarak bu suyu göle vereceğiz. “ dedi.

Ziyaret sırasında başta Vali Arslantaş olmak üzere, Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Vali Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, kurum müdürleri komisyon üyelerine eşlik ettiler.

İlimize ziyaret gerçekleştiren Türkiye Büyük millet Meclisi Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonunda Başkan Orman ve Su İşleri Eski Bakanı/Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Başkan Vekili olarak Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, komisyon üyeleri Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, Burdur Milletvekili Yasin Uğur, Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Eskişehir Milletvekili  Jale Nur Süllü, Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, İstanbul Milletvekili Fatih Süleyman Denizolgun, İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, İzmir Milletvekili Murat Bakan, Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kırklareli Milletvekili Vecdi Göndoğdu, Konya Milletvekili Halil Etyemez, Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay ve Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz yer aldı.

Merkez'in rezervleri yükseldi Merkez'in rezervleri yükseldi
Gebze'de dilencilere yönelik çalışma Gebze'de dilencilere yönelik çalışma
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
İstanbullulara hava uyarısı! İstanbullulara hava uyarısı!
Manisa'nın hedefi galibiyet Manisa'nın hedefi galibiyet