TÜDKİYEB: “Bayram için fazlasıyla kurbanlık küçükbaş hayvanımız var”


Gündem 30.06.2021 10:00:00 0
TÜDKİYEB: “Bayram için fazlasıyla kurbanlık küçükbaş hayvanımız var”

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, hayvancılığın sürdürülebilirliği açısından kurban pazarlarında damızlık vasıfta dişi hayvan satılmasının kesinlikle önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

ANKARA (İGFA) - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Kurban Bayramına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da piyasada Kurban Bayramında kesileceği tahmin edilen sayının üzerinde kurbanlık vasıfta küçükbaş hayvan olduğunu belirten Genel Başkan Çelik, "Kurban kesecek vatandaşlarımız hem daha sağlıklı hem de fiyatının uygun olması yönüyle küçükbaş hayvanları tercih etmeli" dedi.

Dünyada ve Ülkemizde yaşanan Covid-19 sürecinin insan sağlığının paradan çok daha önemli olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Çelik, yaşanan sağlık sorunlarıyla birlikte insan kayıplarının fazlaca yaşandığı bir zamanda meraya ve doğal ortamda otlatmaya dayalı olarak yapılan küçükbaş hayvancılığın insanlar için doğal, sağlıklı ve güvenilir beslenmenin ilk adresi olduğunu ve bu yönüyle de küçükbaş hayvan tercihinin yerinde olacağını belirtti.

Kurbanlık küçükbaş fiyatlarını değerlendiren Genel Başkan Çelik, yem fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100’e yaklaşan oranlarda artışlar yaşandığını ve buna diğer masrafların eklenmesiyle birim maliyetler daha da arttığını kaydederek, "Yine de her ne surette olursa olsun küçükbaş hayvan kesiminin vatandaşlarımızın kesesini fazlaca zorlamayacağını söyleyebiliriz. Birliklerimizden de aldığımız veriler değerlendirildiğinde kurbanlık küçükbaş hayvanlarda kilogram fiyatı 22 - 40 lira, canlı hayvan baş fiyatı ise 1500 - 3500 lira arasında değişmektedir. Bu fiyatların belirlenmesinde birim maliyet analizleri, yavru elde edimleri, zayiatları, bakıcı masrafları, yem giderleri, ilaç ile veteriner giderleri, harcanan emek ve yetiştirici kârı etkili olmaktadır" diye konuştu.

Kurbanlık fiyatları oluşturulurken Merkez Birliğinden görüş alınması gerektiğini kaydeden Çelik, "270 bin üyesi olan birliklerimizin temsilcisi merkez birliğimizin  görüşüne başvurmaksızın böylesine gerçek dışı rakamlarla fiyat belirlenmesi gerek Merkez Birliğimizi gerekse üyelerimizi büyük bir üzüntüye sevk etmiştir. Artan girdi maliyetleri karşısında yetiştiricimizin verdiği emeklerin hiçe sayıldığını ve bu kararın bir kez daha yetiştiricinin belini büktüğünü maalesef görmekte ve izlemekteyiz.

Yaylada merada, dağda bayırda, yağmurda çamurda, karda kışta, gece demeden gündüz demeden binbir zahmetle, binbir emekle, hayvanlarını yetiştirmeye, çoluk çocuğunun nafakasını kazanmaya çalışan, ülkemiz hayvancılığına katkı sağlayan, tüketicimizin kaliteli, güvenli, sağlıklı et ve süt ihtiyaçlarını karşılayan çilekeş yetiştiricilerimizin emeklerine büyük haksızlık yapılmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı ve Kızılayın belirlediği Kurban fiyatları Birliklerimizden alınan piyasa fiyatlarının çok altında kalmıştır" dedi.

Bu arada geçen yıl olduğu gibi bu yılda kurbanlık hayvanlarını satamayan yetiştiricilerin elde kalan hayvanlarının Et ve Süt Kurumunca değerinden satın alınmasını isteyen Çelik, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığından yetiştiricilerin mağdur olmaması adına destek beklediklerini söyledi. 


YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, BUÜ Senatosu’na konuk oldu YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, BUÜ Senatosu’na konuk oldu
Kırgız Büyükelçi Kayseri ziyaretlerini tamamladı Kırgız Büyükelçi Kayseri ziyaretlerini tamamladı
Başkan Hürriyet ilk mecliste alkışlarla karşılandı Başkan Hürriyet ilk mecliste alkışlarla karşılandı
Başkan Şadi Özdemir CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı Başkan Şadi Özdemir CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı
Manisa Büyükşehir İtfaiyesi fırtına mesaisinde Manisa Büyükşehir İtfaiyesi fırtına mesaisinde