Ülkede çift doz aşıya karantina şartı kalkıyor!


Gündem 6.07.2021 19:00:00 0
Ülkede çift doz aşıya karantina şartı kalkıyor!

İngiltere vakalardaki artışa rağmen Covid-19 önlemleri kapsamında normalleşme adımlarını atmaya devam ediyor.

Pazartesi günü Başbakan Boris Johnson, düzenlediği basın toplantısında sosyal mesafe ve yüz maskesi gibi Covid sınırlamalarının 19 Temmuzda kaldırılacağını söyledi.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid de Salı günü atılacak yeni adımlara dair ayrıntıları paylaştı. Parlamentoda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Javid, İngilterede iki doz aşı olanların 16 Ağustos itibariyle karantinaya girmeyeceklerini söyledi.

İngiltere hükümeti, sarı listedeki ülkelerden dönüşte çift doz aşı yaptıranların karantinaya girmemesi için neler yapılabileceğini de değerlendiriyor. Ancak bununla ilgili resmi bir karar açıklanmadı.

Sağlık Bakanı Javid, Covid testi pozitif çıkan bir kişiyle temas edilmesi durumunda tam aşılananların evlerine kapanmak zorunda kalmayacaklarını söyleyip "Eğer bir kişi 16 Ağustostan hemen önce veya hemen sonra ikinci doz aşısını yaptırdıysa yeni özgürlüklerin keyfini çıkarmak için iki hafta beklemek zorunda olmayacak" dedi.

Javid ayrıca aşılama programıyla 27.000 kişinin hayatının kurtulduğunu, 7 milyon kişinin de Covide yakalanmasının önüne geçildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı, iki doz aşı yaptıranların enfeksiyon kapma riskinin %80 oranında azaldığını da ifade etti ama vakalarda artış yaşanacağına dikkat çekti.

Muhalif İşçi Partisine verdiği yanıtta Javid, "Şimdilik 19 Temmuza kadar enfeksiyonların artmaya devam etmesini bekliyoruz" dedi ve günde 50.000 kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkabileceğini belirtti.

Aşılama programının "savunma kalkanı" sağladığını ifade eden Javid, İngilterede önlemlerin programın başarısından dolayı hafifletilmeye başlandığını söyledi.

Javidin dikkat çektiği bir diğer nokta da aşılama sayesinde hastaneye kaldırılan hastalar arasındaki ölüm oranında yaşanan düşüş.

Salı günkü açıklamasında son 24 saatte 27.000 yeni vaka tespit edildiğini belirten Javid, yalnızca 2000 hastanın hastaneye kaldırıldığını söyledi ve daha önce vakalardaki artışın bu kadar yüksek olduğu dönemde hastanelik olan hastaların yaklaşık 20.000 olduğunu ifade etti.

Javid, "Planımızın işe yaradığına olan inancımız giderek artıyor" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe


Muğla'da sosyal destekler yüzde 110 arttı Muğla'da sosyal destekler yüzde 110 arttı
AKOM'dan meteorolojiik uyarı AKOM'dan meteorolojiik uyarı
Turistik ilk sefere uğurlandı Turistik ilk sefere uğurlandı
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Toplantısı sona erdi Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Toplantısı sona erdi
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret