Sağlık

Sağlık Haberleri

28 Temmuz dünya hepatit günü

Her yıl 28 Temmuz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenmiş olup, hepatit virüsleri hakkında küresel farkındalık oluşturmak, korunma yollarını hatırlatmak ve erken tanının önemini vurgulamak amacıyla


Sağlık 29.07.2025 00:11:00 0
28 Temmuz dünya hepatit günü

Isparta SDÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Füsun Zeynep Akçam, hepatitin önlenebilir hatta tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade ederek, şu bilgileri aktardı;

Viral hepatitler (özellikle Hepatit B ve Hepatit C), dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, karaciğer iltihabına yol açarak zamanla karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi ciddi sonuçlara neden olabilen enfeksiyon hastalıklarıdır. Ne yazık ki birçok kişi hastalığından habersiz yaşamakta, tanı konulamadığı için uygun tedaviye ulaşamamaktadır.

Hepatit B ve C, çoğunlukla kan yoluyla, korunmasız cinsel temasla ya da steril olmayan tıbbi işlemlerle bulaşmaktadır. Hepatit B aşısı, hastalıktan korunmada en etkili yöntemdir ve özellikle risk grubundaki bireyler için büyük önem taşır. Ayrıca hepatit testlerinin yaygınlaştırılması, erken tanı sayesinde bulaşmanın önlenmesine ve tedavi süreçlerinin başarıyla yönetilmesine katkı sağlar.

Bu önemli günde tüm hemşehrilerimizi hepatit hakkında daha fazla bilgi edinmeye, risk faktörlerine karşı dikkatli olmaya ve gerekli tarama testlerini yaptırmaya davet ediyorum.

Unutmayalım: Hepatit önlenebilir, tedavi edilebilir ve hatta tamamen iyileştirilebilir bir hastalıktır. Farkındalık, ilk adımdır.

YKS’ye 2,4 milyon başvuru: En yaşlı aday 87 yaşında ÖSYM tarafından 20-21 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvuru süreci tamamlandı.
Sillyon’daki Asırlık Yörük Evleri Turizme Kazandırılıyor Antalya Serik’teki Sillyon Antik Kenti’nde bulunan asırlık Yörük-Türkmen evleri restore edilerek turizme kazandırılıyor; yapılardan biri, Kadir İnanır’ın rol aldığı Köprü filmiyle anılan “Kadir İnanır Evi” olarak ziyaretçileri ağı
Antalya merkezli dolandırıcılık operasyonu: 480 bin liralık vurgun Antalya’da kendilerini polis olarak tanıtan 3 şüpheli, yüksek kâr ve banka promosyonu vaadiyle 4 vatandaşı 480 bin lira dolandırdı; düzenlenen operasyonda yakalanan zanlılardan 2’si tutuklandı.
SGK İl Müdürü Balban’dan Hizmet-İş’e Ziyaret Isparta SGK İl Müdürü Bayram Balban’dan Hizmet-İş Sendikası’na Ziyaret
Isparta’da Orman Haftası’na Özel Fidan Dağıtımı Isparta Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen fidan dağıtım etkinliği, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.