Akdeniz üniversitesi'nden 6.772 organ nakli: Akciğer sırada

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi kurulduğu günden bugüne, dünyanın ilk rahim, Türkiye'nin ilk yüz ve ilk çift kol nakillerinin yanı sıra, böbrek, kalp, karaciğer, pankreas dahil 6 bin 772 o


Sağlık 4.06.2025 23:39:00 0
Akdeniz üniversitesi

Antalya'da 43 yıl önce kurulan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, Türkiye’nin ve dünyanın organ nakli alanında öncü kurumlarından biri olarak öne çıkıyor. Merkezde bugüne kadar 5.716 böbrek, 846 karaciğer, 131 kalp ve 79 pankreas nakli olmak üzere toplam 6.772 organ nakli gerçekleştirildi. Ayrıca 5 yüz, 5 kol, 2 rahim ve 1 ince bağırsak nakliyle kompozit doku nakillerinde de dünyada örneği az görülen başarılar elde edildi.

2025 yılının ilk 5 ayında 73 böbrek, 20 karaciğer ve 7 kalp nakliyle başarı çıtasını yükselten merkez, Avrupa'nın ilk organ nakli hastanesi unvanını taşıyor. Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, "Türkiye’de organ bağışına dair farkındalığı artırmak için çalışıyoruz. Artık akciğer nakline de başlıyoruz" dedi.

Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ise "Organ nakli bu üniversitenin kimliği, bu alanda dünya çapında bir markayız" ifadelerini kullandı. Eğitim için yurt içi ve dışından cerrahların geldiği merkez, gelecekte ilaç ve doku üretiminde de öncü olmayı hedefliyor.

Türkiye'nin ilk çift kol, ilk yüz ve dünyanın ilk başarılı rahim nakillerine imza atan merkez, adını tıp tarihine altın harflerle yazdırmaya devam ediyor.

Ramazanın son iftarı Çanakkale'de yapılacak Müslümanlar için önem taşıyan üç aylardan ramazanın son iftarı Çanakkale’de gerçekleştirilecek.
Bakan Gürlek: Hesap veremeyeceğim bir şey yok Adalet Bakanı Akın Gürlek, Özgür Özel’in kendisi hakkında sunduğu tapu belgelerinin tamamının gerçek dışı ve sahte olduğunu belirterek, “Benim veremeyeceğim hesabım yok. Hakimlik ve savcılıkta düzenli olarak mal bildiriminde bulunuyorum” dedi.
Bayram tatiline çıkacaklar dikkat: Tüm yurtta yağışlı hava etkili olacak Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) son değerlendirmelerine göre, Ramazan Bayramı tatili boyunca Türkiye genelinde yağışlı sistemler etkisini gösterecek. Arefe günü ise özellikle Marmara ve Ege bölgeleri için şiddetli fırtına uyarısı yapıldı.
Kadıköy’de kritik randevu: Fenerbahçe – Gaziantep FK Trendyol Süper Lig’in 27. hafta açılış maçı İstanbul’da oynanacak.
Süper Lig’de 27. hafta maçlarının hakemleri belli oldu Türkiye Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu tarafından yapılan açıklamayla, Süper Lig’in 27. haftasında görev yapacak hakemler duyuruldu.