Antalya Kaleiçi’nin 800 Yıllık Gizli Hazinesi Gün Yüzüne Çıktı

Selçuklu dönemine ait 45 fetih kitabesi, sur ve ev duvarlarından gün yüzüne çıkarıldı. Kitabeler günümüz Türkçesine çevrilerek sergileniyor.


Gündem 10.03.2026 02:29:00 0
Antalya Kaleiçi’nin 800 Yıllık Gizli Hazinesi Gün Yüzüne Çıktı

Antalya’nın simgesi Kaleiçi’nde yapılan araştırmalar, Selçuklu dönemine ait sur ve ev duvarlarının derinliklerinde gizlenmiş 45 eşsiz kitabeyi ortaya çıkardı. Günümüz Türkçesine çevrilen bu yazıtlar, Antalya’nın tarihine ışık tutuyor.

Selçuklu tarihinin önemli bir liman kenti olan Antalya, ilk kez 5 Mart 1207’de Büyük Selçuklu Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethedilmişti. Ancak kısa süre sonra Rumların hakimiyetine giren şehir, İzzettin Keykavus’un 1215-1216 tarihli kuşatmasıyla yeniden Selçuklu toprağı olmuştu.

Selçuklu tarih araştırmacısı Dr. Mahmut Demir, bu fetihlerin kaydının Arapça şiirsel bir metinle taş üzerine işlenmiş 45 parçalık büyük bir fetihname olduğunu belirtti. Kitabelerden 29’u surlarda hâlen görülebiliyor, 9’u ise Etnografya Müzesi’nde sergileniyor.

Çalışmaların fotoğraflanması ve tercümelerinin hazırlanmasında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden Gülcan Acar da görev aldı. Acar, “Surların arasında bu kitabeleri görmek inanılmaz estetikti. Artık herkes bu tarihi mirası görebilecek” dedi.

Eserlerin birebir kopyalarının bulunduğu sergi, fetih kutlamaları kapsamında Akdeniz Üniversitesi ve AKM gibi merkezlerde halkla buluşmaya devam ediyor.

Bilal Özel: Üreticinin yükü hafifledi Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel: “Oluşacak maliyet avantajı gecikmeden iç piyasaya yansıtılmalı. Kararın gübre fiyatlarında yaklaşık %6,5 düşüş sağlaması bekleniyor.
Keçiborlu’da birlik ve bereket sofrasında buluşma Isparta Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak, belediye iftar sofrasını ziyaret eden AK Parti MKYK Üyesi Fahrettin Yahşi ve ekibine teşekkür etti.
Antalya Kaleiçi’nin 800 Yıllık Gizli Hazinesi Gün Yüzüne Çıktı Selçuklu dönemine ait 45 fetih kitabesi, sur ve ev duvarlarından gün yüzüne çıkarıldı. Kitabeler günümüz Türkçesine çevrilerek sergileniyor.
CHP Heyeti Çeltikçi Pazarında Kadınlarla Buluştu “CHP Çeltikçi’de Kadınlarla Buluştu: Emekleri ve Dayanışmaları Kutlandı”
Bucak’a Yeni Sağlık Yatırımı: Aile Sağlığı Merkezi ve 112 İstasyonu Geliyor AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, Bucak 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapım ihalesinin 03 Nisan 2026 tarihinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Yatırım, ilçede sağlık hizmetlerine hızlı eri