"Antalya'da orman böcekleriyle mücadele başladı: Kuraklık ve ısınma ağaçları tehdit ediyor"

"Antalya'da orman böcekleriyle mücadele başladı: Kuraklık ve ısınma ağaçları tehdit ediyor"


Gündem 3.02.2025 23:31:00 0

Antalya Kemer Orman İşletme şefliği, Ulupınar Orman İşletme Şefliği ve Kemer Milli Park Şefliği sınırları dahilinde bulunan, Antalya ili Hurma mahallesinden başlayan ve D-400 yol güzergahı ve kemer ilçesi sınırları dahilinde bulunan kızılçam ağaçlarında kurumalar meydana gelmektedir.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünce bahsi geçen alanlarda 02.12.2024 tarihinde arazi keşfi yapılmış olup keşif sonucunda Son yıllarda görülen aşırı kuraklık sebebiyle ağaçlar su ihtiyacını karşılayamamış ve güçsüz düşmüş olup zayıf ağaçlara Akdeniz Çam Kabuk böceği (Orthotomicus erosus) ve Büyük orman bahçıvanı (tomicus piniperda) ve ince dal kabuk böceği başta olmak üzere kabuk böcekleri tespit edilmiştir.

Küresel ısınmadan dolayı da geçtiğimiz bir kaç yıl kurak geçmiştir. Mevsimin kurak geçmesinden dolayı ağaçlar su ihtiyacını karşılamayarak güçsüz düşmüş ve güçsüz kaldığından dolayı böceklerle savaşmak zorunda kalmaktadır. Böcekler, sıcaklık değişimlerine karşı oldukça hassasiyet gösterirler. Özellikle nem ve sıcaklık oranındaki değişimler böcek metabolizmalarının işlevini, üreme kapasitesini, beslenme alışkanlıklarını ve tüm bunlara bağlı olarak da yayılış alanlarını etkiler. Sıcaklıkların fazla olması nedeniyle de böcekler geniş bir alana yayılmaktadır.

Sıcaklıktaki artış, böcek metabolizmasının hızlanmasına, dolayısıyla da birim böcek populasyonunda artışa sebep olur.

Böceklerin ormanlardaki zararları, yangın zararından çok fazla olduğu bilinmektedir. Böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tehdit edebilirler..

Tüm bunlara ek olarak, türlerin sıcaklık ve güneşten yararlanma süresindeki artış ile birden fazla jenerasyon vermesine olanak sağlayacak biyolojik değişimlerin de yaşanabileceği tahmin edilmektedir.

Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında Mekanik mücadele ve biyolojik mücadeleye başlanılmıştır.

Böcek tasallutun önüne geçmek için biyoteknik mücadele kapsamında feromon tuzaklar asılmaya başlanmıştır.( Feromon tuzağı, böceklerin doğal kimyasal sinyallerini kullanarak onları çekmek için tasarlanmış bir böcek tuzağı türüdür.) Zararlı böcekler tuzak haznesinde toplanarak imha edilmektedir. Yararlı Böcekler (Predatör; zararlı böcekleri imha eden böcekler) ise doğaya bırakılmaktadır.

Mekanik mücadele kapsamında tuzak odunlarının yapılarak Kabuk, kambiyum veya odun içinde üreyen primer veya sekonder zararlı böceklerin yumurta koymalarını ve pupa olmalarını sağlamak üzere kesilmiş veya boğulmuş tuzak ağaçlarının hazırlanması ve tuzaklara gelen böceklerin bıraktığı yumurta, larva, linf, pupaların ve erginlerin imha edilmektedir.

Kuruyan ve kurumaya yüz tutmuşlar ağaçlar ivedilikle sahadan çıkartılarak mücadele edilmeye başlanmış ve böcek tasallatunun tamamen sonlandırılıncaya kadar devam edecektir.

 

dağ, ağaç ve sis görseli olabilir
ağaç ve kereste deposu görseli olabilir
kereste deposu ve ağaç görseli olabilir
ağaç ve yazı görseli olabilir
Biber fiyatıyla oynayan markete 1,8 milyonluk yaptırım Ticaret Bakanlığı, bedelini düşük beyan ettiği biberi fahiş fiyattan sattığı belirlenen bir markete 1 milyon 806 bin 170 lira idari para cezası uygulanacağını duyurdu.
CHP’li belediye başkanı iki sevgilisinden biri oğlan 21 yaşındaki genç kızla otel odasında basıldı Uşak Belediyesi’ne yönelik yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında, aralarında Belediye Başkanı’nın da bulunduğu toplam 11 kişi gözaltına alındı.
Isparta’da kuzu göbeği sezonu başladı Isparta’da doğanın uyanışıyla birlikte, bölge halkının büyük ilgi gösterdiği kuzu göbeği mantarı sezonu başladı.
Başkan Yıldırım 11 vatandaşa daha tapularını teslim etti Yıllardır süren mülkiyet sorunu adım adım çözülüyor, vatandaşlar tapularına kavuşuyor.
Itso üyelerine e-ticaret eğitimi Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, iş dünyasına yönelik eğitim faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, e-ticaret alanına adım atmak ve mevcut faaliyetlerini geliştirmek isteyen girişimci ve işletmelere yönelik “Sıfırdan E-Ticarete” başlıklı