Antalya’nın ormanları tehlike altında: Bu böcekler 15 gün içinde ağacı kurutuyor

Antalya’nın ormanları tehlike altında: Bu böcekler 15 gün içinde ağacı kurutuyor


Gündem 3.02.2025 21:50:00 0
Antalya’nın ormanları tehlike altında: Bu böcekler 15 gün içinde ağacı kurutuyor

Antalya’da yağış azlığı ve sıcaklık nedeniyle ormanlarda hızla üreyip yayılan zararlı böcekler, ağaçlara büyük zarar veriyor. Boyları 3-4 milimetre olan böcekler, tepe noktasından girdikleri ağacı 15 gün içinde tamamen kurutuyor. Böcekler şu ana kadar 5 bin ağacın kurumasına neden oldu

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık mevsimler arası sıcaklık farkını en aza indirdiği gibi yağış miktarı da büyük ölçüde düştü. Yağışın azalmasıyla azalan su seviyesi büyük sorun oluştururken, yeni sorunları da beraberinde getiriyor. 1 milyon 177 bin 241 hektar orman alanı olan Antalya'da sıcaklık ve yağış azlığı nedeniyle bugünlerde kızılçamlarda kuruma hızla yayılıyor. Boyları 3-4 milimetre olan Akdeniz çam kabuk böceği (Orthotomicus erosus), büyük orman bahçıvanı (tomicus piniperda) ve ince dal kabuk böceği başta olmak üzere zararlı böcek türleri ağaçların tepe noktalarından girerek kabuk boyunca ilerleyip köklerine kadar ulaşıyor. Böcekler susuz kaldıkları için dirençleri düşen ağaçları 15 günde tamamen kurutuyor.
 

5 BİN AĞACI KURUTTULAR

Özellikle Antalya'nın batısındaki ormanlarda yoğun görülen kuruma için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan uzmanlar yerinde inceleme yapıp, rapor hazırladı. Mücadele için ormanlarda çeşitli tuzaklar kurularak zararlı böcekler tuzağa çekilmeye çalışılıyor. Tuzaklara rağmen yayılımı süren böcekler bugüne kadar tespit edilebilen 5 bin ağacı kuruttu. Sayının 20 binin üzerine çıkmasından endişe ediliyor. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, ağaçların kurumasıyla ilgili tek bir neden olmadığını söyledi. Böceklerin yoğun ürediğinin tespit edildiğini, küresel ısınmaya bağlı yağışların yeteri kadar olmaması nedeniyle ağaçların direncinin düştüğünü ifade eden Kaymakam Solmaz, "Zararlı böcekler bu koşullarda daha fazla ürüyor. Mücadelesi zorlaştı. Kemer'de 200 tuzak kuruldu ama sadece buraya has bir sorun değil. Antalya bölgemiz genelinde bu sorun tespit edildi" dedi.

Fotoğraf açıklaması yok.
Türel’in tepkisi haberleri sildirdi Menderes Türel’in sosyal medyadan yaptığı sert açıklamanın ardından, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Can Okan Kıran’ın iddialarını haberleştiren bazı internet sitelerinin içerikleri yayından kaldırması dikkat çekti.
Kepez’de çevre kirliliğine sıfır tolerans Kepez Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi ekipleri, 2025 yılında ilçe genelinde gerçekleştirdiği denetimler sonucunda çevre kirliğine neden olan kişi ve işletmelere ait 98 araç plakasına toplam 3 milyon 12 bi
Tarım ihracatı Antalya’yı taşıdı Antalya’nın ocak ayı ihracatı yüzde 6,2 artarak 190,3 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracatın yüzde 67’sini tarım ve tarıma dayalı ürünler oluşturdu.
Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun SDÜ Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Mustafa Korkmaz, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında, kanserle mücadele farkındalığının artırılması ve erken tanının önemine dikkat çekmek amacıyla şu öne
“Sesimiz umut, nefesimiz hayat olsun” kanser hastalarına umut oldu Isparta İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde, Şehir Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanları tarafından kurulan “Umuda Nefes Korosu”, “Sesimiz Umut, Nefesimiz Hayat Olsun” sloganıyla düzenlenen anlamlı konserle kanser hastalarına m